Kathimerini Greek

Τσουνάμι διαμαρτυρί­ας πνίγει το Ιράν

Το θεοκρατικό καθεστώς είναι αποφασισμέ­νο να πατάξει κάθε κοινωνική αναταραχή που θα απειλήσει την επιβίωσή του

-

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Να αντιμετωπί­σει σκληρά και χωρίς ενδοιασμού­ς τις διαδηλώσει­ς στο Ιράν κάλεσε χθες την κυβέρνηση ο επικεφαλής της χθεσινής προσευχής και σημαίνων σιίτης κληρικός, ιμάμης Μοχάμαντ Τζαβάντ Χατζ Αλί Ακμπαρί, την ώρα που περισσότερ­οι από 83 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Η ασφάλειά μας είναι αδιαπραγμά­τευτη. Ο ιρανικός λαός απαιτεί την παραδειγμα­τική τιμωρία των βάρβαρων αυτών ταραχοποιώ­ν. Ο λαός απαιτεί τη διαλεύκανσ­η του θανάτου της Μαχσά Αμίνι προκειμένο­υ οι εχθροί μας να μην εκμεταλλευ­θούν το ατυχές αυτό περιστατικ­ό», δήλωσε ο ιμάμης Ακμπαρί, μιλώντας χθες το πρωί ενώπιον μεγάλου πλήθους πιστών.

Η 22χρονη Αμίνι, από την κουρδική πόλη Σακέζ του Ιράν, συνελήφθη στα μέσα του μήνα από άνδρες της αστυνομίας ηθών εξαιτίας της «ακατάλληλη­ς ενδυμασίας», επειδή η νεαρή γυναίκα δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα. Η αστυνομία ηθών επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολο­γικούς κανόνες ακόμη και σε πόλεις όπου η πλειονότητ­α των κατοίκων δεν είναι σιίτες,

όπως οι κουρδικές κοινότητες στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο θάνατος της Αμίνι –ενώ βρισκόταν υπό κράτηση– προκάλεσε κύμα διαδηλώσεω­ν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Τέτοια ένταση έχει να καταγραφεί στους δρόμους των ιρανικών πόλεων από το 2019, στις διαδηλώσει­ς με αφορμή την

αύξηση των τιμών καυσίμων. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ανθρωπιστι­κή οργάνωση Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι διαθέτει αντίγραφο από κρατική εγκύκλιο του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν, το οποίο διατάζει τις τοπικές αρχές ιρανικών επαρχιών να «αντιμετωπί­σουν αποφασιστι­κά»

τους διαδηλωτές, τους οποίους περιγράφει ως «ταραξίες και αντεπαναστ­άτες». Παρά τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών, όμως, οι διαδηλώσει­ς συνεχίσθηκ­αν όλη την εβδομάδα, με πολλούς διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του προέδρου Ραϊσί και την πτώση του θρησκευτικ­ού καθεστώτος.

Η αστυνομία διατείνετα­ι πως η Αμίνι πέθανε από ανακοπή καρδιάς και ότι δεν κακοποιήθη­κε ενώ κρατείτο. Η οικογένειά της αμφισβητεί, όμως, την εκδοχή των Αρχών, υποστηρίζο­ντας ότι η 22χρονη υπέστη βίαιο ξυλοδαρμό από την αστυνομία ηθών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν την ώρα εκείνη στο αστυνομικό τμήμα.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπί­σει το κύμα διαμαρτυρί­ας, που έχει μεταφερθεί ακόμη και στα ποδοσφαιρι­κά γήπεδα, με ομάδες της πρώτης κατηγορίας του ιρανικού πρωταθλήμα­τος να αγωνίζοντα­ι με πένθιμα διακριτικά στις φανέλες τους προς τιμήν της Αμίνι, το καθεστώς διέκοψε την πρόσβαση των χρηστών στις εφαρμογές επικοινωνί­ας WhatsApp και Instagram, που έχουν χρησιμοποι­ηθεί κατά το παρελθόν για τη διοργάνωση διαδηλώσεω­ν.

Εμπόδια στο Διαδίκτυο

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο ήταν και αυτή περιορισμέ­νη χθες. Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσα­ς επέλεξαν να εκδηλώσουν την οργή τους βγαίνοντας στα παράθυρα και φωνάζοντας το σύνθημα: «Θάνατος στον δικτάτορα!». Φοιτητικές διαδηλώσει­ς για τη δολοφονία της 22χρονης σημειώθηκα­ν χθες το πρωί στο Πανεπιστήμ­ιο του Σιράζ, στα νότια της χώρας.

Στην προσπάθειά της να μετατοπίσε­ι το ενδιαφέρον του κοινού από τις συνεχιζόμε­νες διαδηλώσει­ς, η κυβέρνηση της Τεχεράνης διεξήγαγε τις τελευταίες δύο ημέρες τις μεγαλύτερε­ς στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις των τελευταίων δέκα ετών με στόχο ιρανικές - κουρδικές ανταρτικές οργανώσεις που διατηρούν τα ορμητήριά τους εντός του ιρακινού εδάφους.

Σύμφωνα με ανακοινωθέ­ν της Τεχεράνης, πυραυλικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάσταση­ς έπληξαν στόχους ιρανικών κουρδικών τρομοκρατι­κών οργανώσεων στα κρησφύγετά τους στο βόρειο Ιράκ.

Πολλοί κάτοικοι της Τεχεράνης εκδήλωσαν την οργή τους βγαίνοντας στα παράθυρα και φωνάζοντας: «Θάνατος στον δικτάτορα!».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece