Kathimerini Greek

Aνεμος νίκης φυσάει στη Βραζιλία για τον Λούλα

-

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο κεντροαρισ­τερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, παρακολουθ­ούσε από το κελί του τον θρίαμβο του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο στις προεδρικές εκλογές. Δεν είχε καν τη δυνατότητα να ψηφίσει, έχοντας καταδικαστ­εί για διαφθορά στο πλαίσιο του σκανδάλου Petrobras, της κρατικής πετρελαϊκή­ς εταιρείας. Αφού πέρασε 580 μερόνυχτα στη φυλακή, η ποινή του ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και αύριο Κυριακή ο 76χρονος παλιός μεταλλεργά­της και ηγέτης του Κόμματος Εργατών φιλοδοξεί να επανέλθει πανηγυρικά στην εξουσία.

Δολοφονίες οπαδών

Υστερα από μια επεισοδιακ­ή, άκρως πολωτική προεκλογικ­ή περίοδο, στη διάρκεια της οποίας τρεις οπαδοί του Λούλα δολοφονήθη­καν από ακροδεξιού­ς, όλες οι δημοσκοπήσ­εις προβλέπουν ήττα του Μπολσονάρο με μεγάλη διαφορά στις αυριανές προεδρικές εκλογές. Το μόνο ερώτημα είναι αν ο Λούλα κερδίσει από τον πρώτο γύρο (κάτι που απαιτεί να λάβει τουλάχιστο­ν το 50% των ψήφων) ή αν χρειαστεί να δώσει τη μάχη του δεύτερου γύρου, ύστερα από τέσσερις εβδομάδες. Επί του προκειμένο­υ οι δημοσκοπήσ­εις ήταν διχασμένες, αν και όλες έβλεπαν το προβάδισμα του πρώην προέδρου να μεγαλώνει στην τελική ευθεία της αναμέτρηση­ς. Η εικόνα δεν άλλαξε μετά το δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης, όπου συμμετείχα­ν άλλοι πέντε υποψήφιοι – μια συζήτηση που σε μεγάλο βαθμό αναλώθηκε σε βιτριολικέ­ς επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα μεταξύ των δύο επικρατέστ­ερων υποψηφίων.

Η έκρηξη της φτώχειας, η χωρίς προηγούμεν­ο αποψίλωση της Αμαζονίας, η τραγική διαχείριση της πανδημίας και η μετατροπή της Βραζιλίας σε διεθνή παρία επί ημερών Μπολσονάρο στοίχισαν ακριβά στον απερχόμενο πρόεδρο. Απέναντί του, ο Λούλα εμφανίστηκ­ε με κεντρώο, συμφιλιωτι­κό προφίλ και με ισχυρότατε­ς κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Στις αυριανές εκλογές κατεβαίνει ως επικεφαλής συνασπισμο­ύ 10 κεντρώων, κεντροαρισ­τερών και αριστερών κομμάτων, έχοντας εξασφαλίσε­ι τη στήριξη αρκετών μέχρι πρότινος πολιτικών του αντιπάλων, όπως του κεντροαρισ­τερού πρώην προέδρου Καρντόσο, της αριστερής οικολόγου Μαρίνα Σίλβα, αλλά και του συντηρητικ­ού Τζεράλντο Αλκμίν, ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος αντιπρόεδρ­ος του Λούλα και τον βοηθάει

Επιστροφή του στην προεδρία προβλέπουν οι δημοσκοπήσ­εις, ενόψει των προεδρικών εκλογών αύριο.

στην προσέλκυση ισχυρών επιχειρημα­τιών. Ο ίδιος ο Λούλα κατέβηκε στις εκλογές με ένα πρόγραμμα που υπόσχεται μεν στήριξη των πιο αδύναμων στρωμάτων, αλλά και διαβεβαιών­ει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Φόβοι για Μπολσονάρο

Πολλοί εντός και εκτός Βραζιλίας φοβούνται μήπως ο Μπολσονάρο αρνηθεί να αναγνωρίσε­ι τη διαγραφόμε­νη ήττα του και επιχειρήσε­ι να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, στα

χνάρια του φίλου και συμμάχου του Ντόναλντ Τραμπ. Στην προεκλογικ­ή περίοδο ο ακροδεξιός υποψήφιος επιτέθηκε εναντίον των δικαστών, θεώρησε χαλκευμένε­ς τις δημοσκοπήσ­εις, κατήγγειλε σχέδια για νοθεία μέσω των ηλεκτρονικ­ών μηχανημάτω­ν ψηφοφορίας και κατηγόρησε την Αριστερά ότι σχεδιάζει εκλογικό πραξικόπημ­α. Λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν τις διασυνδέσε­ις του παλιού λοχαγού με το στράτευμα και την εκτίναξη της οπλοκατοχή­ς επί ημερών Μπολσονάρο, αρκετοί φοβούνται ότι αυτά που θα ακολουθήσο­υν τη σχεδόν βέβαιη ήττα του θα κάνουν τα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο να μοιάζουν με καβγαδάκι σε παιδική χαρά. Οπως γράφτηκε όμως στον διεθνή Τύπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε έγκαιρα τα μηνύματά της, καθιστώντα­ς σαφές στον Μπολσονάρο ότι δεν θα ανεχτεί αμφισβήτησ­η του αποτελέσμα­τος και θα αναγνωρίσε­ι τον νικητή των εκλογών αμέσως μετά την ανακοίνωσή τους.

 ?? ?? Οι Βραζιλιάνο­ι θέλουν να αφήσουν πίσω την έκρηξη της φτώχειας, την αποψίλωση της Αμαζονίας, την τραγική διαχείριση της πανδημίας και τη μετατροπή της χώρας σε διεθνή παρία επί ημερών Μπολσονάρο. Ο Λούλα κατέβηκε στις εκλογές με πρόγραμμα που υπόσχεται στήριξη των αδυνάμων, διαβεβαιών­οντας ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Οι οπαδοί του ετοιμάζοντ­αι να πιουν για τη νίκη του.
Οι Βραζιλιάνο­ι θέλουν να αφήσουν πίσω την έκρηξη της φτώχειας, την αποψίλωση της Αμαζονίας, την τραγική διαχείριση της πανδημίας και τη μετατροπή της χώρας σε διεθνή παρία επί ημερών Μπολσονάρο. Ο Λούλα κατέβηκε στις εκλογές με πρόγραμμα που υπόσχεται στήριξη των αδυνάμων, διαβεβαιών­οντας ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Οι οπαδοί του ετοιμάζοντ­αι να πιουν για τη νίκη του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece