Kathimerini Greek

Τι είναι ένα γήπεδο

- Tου ηλια Μαγκλινη

Τι είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρο­υ; «Ναός»; «Καυτή έδρα»; «Στρούγκα»; «Στολίδι;» «Σφηκοφωλιά»; Το συλλογικό φαντασιακό φιλάθλων και οπαδών (μα και η πάγια δημοσιογρα­φική ροπή στα κλισέ) αποσιωπά πολλές φορές όλα όσα μπορεί να σημαίνει το γήπεδο στον καθένα από όσους αγαπούν (ή αγάπησαν) έναν ποδοσφαιρι­κό σύλλογο.

Τα πανηγυρικά εγκαίνια του νέου σταδίου της ΑΕΚ προκαλούν σε έναν (πρώην) ποδοσφαιρό­φιλο και οπαδό ορισμένες σκέψεις, οι οποίες, αν μη τι άλλο, αποδιώχνου­ν προσωρινά τη γενική μαυρίλα των ημερών που διανύουμε.

Το γήπεδο μιας ομάδας είναι και η ταυτότητά της. Η ΑΕΚ, εδώ και είκοσι χρόνια, είχε χάσει τη δική της. Το ΟΑΚΑ, που τη φιλοξένησε τον περισσότερ­ο καιρό, είναι ψυχρό, ακατάλληλο για αγώνα ποδοσφαίρο­υ.

Το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφει­α ήταν ακριβώς αυτό: παλιό και με πολλά προβλήματα, κυρίως ασφαλείας μετά τον σεισμό του 1999. Η απόφαση για το γκρέμισμά του, ωστόσο, είχε ληφθεί

αβασάνιστα και δίχως κανένα σχέδιο για το μέλλον. Οι συζητήσεις που επακολούθη­σαν για το πού θα χτιζόταν το νέο στάδιο (μακριά από τη Φιλαδέλφει­α ή ξανά στο ίδιο σημείο), οι αλλεπάλληλ­ες προσφυγές από κατοίκους και τη δημοτική αρχή, οι συνηθισμέν­ες (ειδικά σε μεγάλα έργα) διαφωνίες μεταξύ μηχανικών και ιδιοκτητών οδήγησαν σε καθυστερήσ­εις δύο δεκαετιών. Ουσιαστικά, η απώλεια έδρας οδήγησε σε έναν ξεσπιτωμέν­ο ιστορικό σύλλογο – χώρια τα δραματικά οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν την Ενωση σε πολλαπλό υποβιβασμό.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικά δεν προσφέρετα­ι για πολλές συγκινήσει­ς, εκτός κι αν είσαι επίμονα ρομαντικός ή θερμοκέφαλ­ος. Το θέαμα είναι κάκιστο, η μιζέρια αφόρητη, η διαφθορά και η βία στο «κόκκινο». Ολα πολύ προβλέψιμα, πληκτικά. Και όμως, κάποιοι έχουμε τις αναμνήσεις μας, που και αυτές αποτελούν κομμάτι της ταυτότητας του γηπέδου ενός συλλόγου. Τα βιώματα εκεί μέσα, κάποια Κυριακή μεσημέρι ή Τετάρτη βράδυ, είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­α με τον βίο του καθενός μας. Πατέρες και γιοι, ξαδέλφια, συμμαθητές και φίλοι – ένα γήπεδο είναι και οι σχέσεις μας και η μύησή μας στη ζωή ή σε κάποια νέα φάση ζωής. Ενα γήπεδο είναι επίσης και αποχαιρετι­σμός και, βέβαια, μνήμες και έντονα αισθήματα μεγαλείου, αλλά και συντριβής. Το πιο ενδιαφέρον: έως την επόμενη αγωνιστική, το όποιο μεγαλείο ή συντριβή έχουν εξανεμιστε­ί.

Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω την εποχή, αρχές του '80, που τα ματς κάθε αγωνιστική­ς γίνονταν όλα ταυτόχρονα τις Κυριακές. Οταν κάποια εταιρεία μάς πληροφορού­σε για κάποιο γκολ σε άλλο γήπεδο από τα μεγάφωνα του γηπέδου. Τις ιαχές μας όταν μαθαίναμε ότι έχανε ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκ­ός. Ή την παρθενική μου φορά στη Σκεπαστή της ΑΕΚ τον Απρίλιο του 1983. Ωραία ήταν. Είχε και μια γλυκιά, ανοιξιάτικ­η λιακάδα. Νόμιζα πως κάπως έτσι θα είναι η ζωή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece