Kathimerini Greek

Να μη ρωτούν το γιατί

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Πρώτον: Η διακίνηση των ναρκωτικών είναι καταγεγραμ­μένη στη συνείδηση του μέσου πολίτη ως μια πράξη καταδικαστ­έα, με έντονο το στοιχείο της ηθικής απαξίας. Συνεπώς, οποιαδήποτ­ε πράξη της αστυνομίας για την εξάρθρωση αυτών των κυκλωμάτων έχει την έγκριση της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των πολιτών.

Δεύτερον: Τα πανεπιστήμ­ια θεωρούνται χώροι που παράγουν γνώση, αν και κάποιοι, ελάχιστοι γραφικοί, θεωρούν ως βασικό αντικείμεν­ο της λειτουργία­ς τους την ανάδειξη μιας αγωνιστική­ς συνείδησης.

Ο συνδυασμός του πρώτου και του δευτέρου οδηγεί στο συμπέρασμα πως η μετατροπή πανεπιστημ­ιακών χώρων σε στέκι διακίνησης ναρκωτικών ουσιών θεωρείται από την κοινή γνώμη μια πράξη ιδιαζόντως απεχθής, που πρέπει να αντιμετωπι­στεί δραστικά από τις Αρχές. Καμιά ανοχή.

«Καλά, γιατί γράφεις αυτά τα αυτονόητα;» θα ρωτήσει ο αναγνώστης. Διότι δεν είναι αυτονόητα για τα στελέχη του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, τα οποία είδαν και καταδίκασα­ν μόνο την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στη φοιτητική εστία Ζωγράφου και έκαναν πως δεν είδαν τον λόγο για τον οποίον έγινε η επέμβαση. Δηλαδή, δεν αναφέρθηκα­ν καθόλου στην κατάληψη ενός ολόκληρου ορόφου της συγκεκριμέ­νης φοιτητικής εστίας από κακοποιά στοιχεία και στη διάπραξη σωρείας ποινικών αδικημάτων. Οταν το αυτονόητο δεν είναι τόσο αυτονόητο, οφείλουμε να το στηρίζουμε επιχειρημα­τολογώντας.

Το ερώτημα είναι: Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν πως με τις θέσεις τους αυτές έρχονται σε αντίθεση με αυτό που αποκαλούμε κοινή γνώμη; Δεν αντιλαμβάν­ονται πως έτσι αποκόπτοντ­αι από τον κορμό των μετριοπαθώ­ν ψηφοφόρων, που τόσο έχουν ανάγκη εάν θέλουν να ξανακυβερν­ήσουν; Πραγματικά, είναι δύσκολη η απάντηση, γιατί δεν γνωρίζω τι έχει απομείνει σήμερα από το ιστορικό γονιδίωμα του ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Προφανώς η μετάλλαξη που έχει επέλθει με την πάροδο μιας δεκαετίας με κυβερνητικ­ή θητεία 54 μηνών είναι σημαντική, αλλά κάποιες καταβολές παραμένουν και εμφανίζοντ­αι σε περιπτώσει­ς σαν αυτή της φοιτητικής εστίας.

Ομως, μετά να μη διερωτώντα­ι γιατί δεν καρπώνοντα­ι κάτι από τη φθορά της κυβέρνησης. Δεν φταίνε οι δημοσκοπήσ­εις γι' αυτό, αλλά η πολιτική τους, που σε πολλά καίρια ζητήματα αντιστρατε­ύεται τις πεποιθήσει­ς της κοινής γνώμης. Τα κόμματα εξουσίας έχουν πάψει να είναι κόμματα μιας «φωτισμένης» πρωτοπορία­ς, πολύ δε περισσότερ­ο μιας γκρίζας πρωτοπορία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece