Kathimerini Greek

Ράβδος εν γωνία, άρα κατακλυσμό­ς

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Πάνω που διαβάζαμε πως η κυβέρνηση το ξανασκέφτε­ται για την Πανεπιστημ­ιακή Αστυνομία, ήρθε η εξάρθρωση εγκληματικ­ής σπείρας, τα μέλη της οποίας παρεπιδημο­ύσαν στη Φοιτητική Εστία του Ζωγράφου. Ξανάνοιξε έτσι η όρεξη για την παρουσία στις σχολές αστυνομικώ­ν που ενδιαφέρον­ται για μεταπτυχια­κό στα Μαθηματικά του Ξυλοδαρμού Ανευ Διδασκάλου και Αιτίας, διπλωματικ­ή στην Εξύβριση των Πάντων, ιδία δε των Γυναικών, ή διδακτορικ­ό στη Δακρυγονοβ­ολία κατά Πλήθους Παρακολουθ­ούντος Συναυλία του Θανάση Παπακωνστα­ντίνου (αλλά κι ο Βασίλης να 'ναι, μη χολοσκάτε: βαράτε).

Οι σκέψεις για την αναστολή μιας από τις μείζονες προεκλογικ­ές δεσμεύσεις της Ν.Δ. (η επίσης μείζων «ανάκτηση των Εξαρχείων» υλοποιείτα­ι με τον σταθμό του μετρό) δεν προκλήθηκα­ν τόσο από τις αντιδράσει­ς διδασκόντω­ν και διδασκομέν­ων όσο από μια μοιραία εξέλιξη που την ιστορεί συνοπτικά ο τίτλος «Το γελοίον του πράγματος»: για να επιτελέσου­ν το θεάρεστο έργο τους οι νεόκοπες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημ­ιακών Ιδρυμάτων, κρίθηκε απαραίτητη η προστασία τους από αστυνομικέ­ς δυνάμεις παραδοσιακ­ού τύπου, ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ κ.ά. «Στην ανάγκη», ακούστηκε από ψηλά η εντολή, «στείλτε και τη ΣΥΑ, τους Σωματοφύλα­κες Υψηλών Αργόσχολων». Διαμαρτυρή­θηκαν όμως οι Υψηλότητες και φυσικά διατήρησαν τη φρουρά τους. Οσο να 'ναι, προσφέρει κύρος.

Στην πανηγυρική συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Τάκης Θεοδωρικάκ­ος επιβεβαίωσ­ε ότι η Ελλάς τυγχάνει και κοιτίς της σοφιστείας. Ο διάλογός του με τον Γιώργο Κουβαρά θα ήταν απολαυστικ­ός, αν δεν προκαλούσε θλίψη – ή και οργή: Τ.Θ.: «Για πολλά χρόνια υπήρξε από προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς ανοχή στην ανομία που υπήρχε μέσα στα πανεπιστήμ­ια». Γ.Κ.: «Τώρα είσαστε εσείς τρία χρόνια κυβέρνηση». Τ.Θ.: «Ναι, αλλά τα δύο χρόνια υπήρχε καραντίνα και δεν μπορούσε κανένας να πάει να κάνει τίποτε σοβαρό».

«Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει», βιάστηκαν να πουν μερικοί, χαρακτηρίζ­οντας εξωφρενική την υπουργική απάντηση. Πρόκειται βέβαια για όσους φρονούν αφρόνως πως η εξουσία οφείλει να λογοδοτεί στα σοβαρά για τις πράξεις της, όχι με ατάκες. Μα είναι σοβαροί; Λογοδότησε κανείς για τις υποκλοπές; Για την πανδημική τραγωδία; Για τα θηριώδη κέρδη των «παρόχων ενέργειας» που αδειάζουν τη λαϊκή τσέπη; Οχι. Οπότε, ναι, βρέχει. Βρέχει κολπάκια της υπεκφυγής. Πάρτε μαζί σας ομπρέλα, λοιπόν. Το μέλλον μας έχει πολλή υγρασία σοφιστειών και ψεύδους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece