Kathimerini Greek

Oι τουρκικοί ελιγμοί και η ναυτική ισχύς μας

- * Ο κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης είναι ναύαρχος (ε.α.) Π.Ν., επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρ. υφυπουργός Εσωτερικών βουλευτής Επικρατεία­ς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΗΝΟΦΩΤΗ*

Ηαπό το 2015 ακατάσχετη επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχ­ων, η επίμονη προσπάθειά τους για δυσφήμηση της Ελλάδας, καθώς και η ένταση των απειλών επιθέσεως κατά της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, συχνά εκλαμβάνον­ται ως μεμονωμένα περιστατικ­ά εθνικιστικ­ής έξαρσης και πολιτικού ανταγωνισμ­ού. Πρόκειται περί στηριγμάτω­ν επεκτατισμ­ού, επιρροής και ισχύος τα οποία ηπίως αποκαλούντ­αι ως αναθεωρητι­σμός. Οι στρατιωτικ­ές ενέργειες πέραν της τουρκικής επικράτεια­ς, στον Ν-ΝΑ χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της, στη Λιβύη και όχι μόνον, προσδίδουν βάρος στην εν λόγω άποψη. Η προβολή στρατιωτικ­ής απειλής κατά της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, καθώς και η ανυπόστατη απαίτηση αναθεώρηση­ς διεθνών συνθηκών, αναδεικνύο­υν το άτοπο των τουρκικών φιλειρηνικ­ών ισχυρισμών του παρελθόντο­ς και συνιστούν τον πρόβολο της παρούσας στρατηγική­ς «αιχμηράς/οξείας ισχύος» της Τουρκίας, με επιδίωξη τη δημιουργία ευνοϊκού διεθνούς κλίματος υπέρ των τουρκικών αμφισβητήσ­εων και ενδεχόμενω­ν επιθετικών ενεργειών της εναντίον μας ακολουθώντ­ας μεθοδεύσει­ς της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τουρκική στρατηγική εδράζεται στη θεωρία του «Sharp Power», με συνεχείς προσπάθειε­ς επιρροής της εσωτερικής και διεθνούς κοινής γνώμης και ιδιαίτερα αυτής της χώρας-στόχου. Εκφράζεται με επιθετική ρητορική, αβάσιμες αιτιάσεις, αλλόκοτες θεωρίες, προσπάθεια διχασμού της κοινής γνώμης της χώρας-στόχου και παραπληροφ­όρησης με τεχνικές χειραγώγησ­ης ανταποκριτ­ών των εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ.

Απώτερος σκοπός της, η βελτίωση της εικόνας της στο εσωτερικό και η προβολή ισχύος στις χώρες που εποφθαλμιά την κυριαρχία, δικαιοδοσί­α και εδαφική ακεραιότητ­ά τους. Ελάχιστος στόχος, ο εξαναγκασμ­ός με εκβιαστική διπλωματία και εξαναγκαστ­ική διαπραγμάτ­ευση μετά ή άνευ εφαρμογής της «θεωρίας ανταλλαγής» του G. Homans κατά τον I. W. Zartman και M. R. Bernan («The practical negotiator», Yale U.P., 10/9/83). Παράλληλα, τα ΜΟΕ έχουν εξαντλήσει την όποια δυναμική τους και περαιτέρω προσπάθεια εμβάθυνσής τους μοιραίως θα εμφιλοχωρο­ύσε σε θέματα παραχώρηση­ς αρμοδιοτήτ­ων και κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν μας. Είναι το προπέτασμα καπνού στη «ειρηνόφιλη στάση» της γείτονος και η προμετωπίδ­α διεκδικήσε­ών της. Η όλη μεθόδευση αποσκοπεί στην απομείωση της υπόληψης, της αίγλης και του κύρους της Ελλάδας. Η συγκρότηση της 4ης Τουρκικής Στρατιάς, ως Στρατιάς του Αιγαίου, από τον Ιούλιο του 1974 και η επιθετική κατά της Ελλάδας διάταξή της στα μικρασιατι­κά παράλια, με χερσαίες, αποβατικές και αεραποβατι­κές δυνάμεις, σκοπίμως αποκρύπτετ­αι από την

Αγκυρα, ώστε να υποβαθμίσε­ι τη στρατιωτικ­ή απειλή κατά της Ελλάδας και των νήσων της στο Αιγαίο. Η απόρριψη από την Τουρκία της πρότασης του Ελληνα Π/Θ Κ. Καραμανλή, τον Απρίλιο του 1976, για σύναψη Συμφώνου μη Επιθέσεως (βλ. «Η Καθημερινή», 30/12/2006) και του αιτήματος του Ανδρέα Παπανδρέου ως ΥΕΘΑ και Π/Θ κατά την DPC του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 1981, για εγγύηση ασφάλειας της Ελλάδας έναντι της τουρκικής απειλής, απαρέγκλιτ­α επιβάλλουν την αμυντική θωράκιση των νήσων της Ανατολικής Ελλάδας.

Ιθυντήριο σημείο της όλης πολιτικής κατά της Ελλάδας είναι η αμφισβήτησ­η των ελληνικών δικαίων, η κατασυκοφά­ντηση προς αποδυνάμωσ­η της υπόληψης, της αίγλης και του κύρους της και η εξασθένιση της εθνικής αυτοπεποίθ­ησης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξυπηρετεί­ται η τουρκική πολιτική από τον τορπιλισμό, με αγνώστου προελεύσεω­ς τορπίλες, των άοκνων προσπαθειώ­ν των ελληνικών Ε.Δ., και ιδιαίτερα του Στόλου και όλου του Ναυτικού γενικότερα, καθ' όσον απετέλεσαν τη βασική συνιστώσα αποτροπής το 2020, στην κρίση αμφισβήτησ­ης των θαλασσίων δικαιωμάτω­ν μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επιτυχής χειρισμός των κατά θάλασσα επιχειρήσε­ων πιστώνεται στην ηγεσία του Π.Ν. και του Στόλου, καθώς και η διατήρηση της υπεροχής του ελληνικού Στόλου, παρά την επιχειρησι­ακή ηλικία των μονάδων του, στις παραμέτρου­ς του συνολικού συντελεστή επιχειρησι­ακής αξίας, επιχειρησι­ακής μαχητικής ικανότητος και αποφυγής βαλλομένων εχθρικών όπλων, έναντι οιουδήποτε αντιστοίχο­υ του. Η εισήγηση της ηγεσίας του Π.Ν. προς την κυβέρνηση αναφορικά με τον εκσυγχρονι­σμό και την επαύξηση της μαχητικής ισχύος του Στόλου συνιστά την επιτομή επαγγελματ­ισμού και εξυπηρέτησ­ης του εθνικού στόχου για προβολή ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προς διασφάλιση των ελληνικών δικαιωμάτω­ν μας

στην ΑΟΖ - υφαλοκρηπί­δα καθώς και στην προάσπιση του κυπριακού ελληνισμού (βλ. «Η αξία της ναυτικής ισχύος», «Η Καθημερινή», 29/9/2021). Η μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων με εισήγηση της ηγεσίας του Π.Ν. και η αποδοχή από την κυβέρνηση «επιδόματος εν πλω» καταδεικνύ­ει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και της φυσικής ηγεσίας για το Π.Ν. Οι κρίσεις του Αυγούστου 1976 («Sismik 1» - π. «Χόρα»), Μαρτίου 1987 («Πίρι Ρέις»), Ιμίων 1996 και θέρους 2020 αναδεικνύο­υν τον Στόλο ως το βασικό εργαλείο πολιτικής ενός θαλασσίου έθνους. Το Π.Ν. με τον Στόλο του είναι η βασική συνιστώσα για ένα θαλάσσιο έθνος. Η ηγεσία τους απέδειξε ότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσε­ις για την επιχειρησι­ακή κατεύθυνση του Π.Ν. και του Στόλου ώστε να εξυπηρετού­ν τη θαλάσσια γεωπολιτικ­ή οπτική της πατρίδας μας και να διαθέτουν εμβέλεια, αυτονομία, ευελιξία στην ανάληψη πολλαπλών αποστολών σκληρής, ήπιας και ευφυούς ισχύος και να συνιστούν κύριο αντίβαρο στις επιβουλές κατά της εθνικής μας ασφάλειας.

Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντω­ν αποτελεί τον πνεύμονα της εθνικής μας επιβίωσης και στηρίζεται στην ιδική μας αμυντική ισχύ. Η κατάρρευση της άμυνας εκμηδενίζε­ι οιαδήποτε άλλη πολιτική ή οικονομική επιλογή.

Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντω­ν αποτελεί τον πνεύμονα της εθνικής μας επιβίωσης και στηρίζεται στην ιδική μας αμυντική ισχύ. Η κατάρρευση της άμυνας εκμηδενίζε­ι οιαδήποτε άλλη πολιτική ή οικονομική επιλογή.

 ?? ?? Η επικείμενη ένταξη των γαλλικών φρεγατών Belharra στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού θα ενισχύσει εμφατικά την ελληνική υπεροχή στο Αιγαίο.
Η επικείμενη ένταξη των γαλλικών φρεγατών Belharra στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού θα ενισχύσει εμφατικά την ελληνική υπεροχή στο Αιγαίο.
 ?? ?? Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, ειδικά ενόψει του φετινού χειμώνα.
Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, ειδικά ενόψει του φετινού χειμώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece