Kathimerini Greek

Από τα κλαρίνα στο Spotify

- Του Νικολα Ζωη

Αναρωτηθήκ­ατε ποτέ τι φαγητό έτρωγαν οι... Αζτέκοι; Με βάση τις γνώσεις μας, η απάντηση είναι απλή: το φαγητό των Αζτέκων. Τι ρούχα φορούσαν; Τα ρούχα των Αζτέκων. Και όπως μαντεύετε, το ίδιο ίσχυε με τη μουσική: οι Αζτέκοι άκουγαν τη μουσική των Αζτέκων.

Σύμφωνα με τον Γάλλο κοινωνιολό­γο Εμίλ Ντιρκέμ, η προνεωτερι­κή κοινωνία βασιζόταν στη «μηχανική αλληλεγγύη», που προϋπέθετε ισχυρή συλλογική συνείδηση και ομοιογένει­α. Οι βιομηχανικ­ές κοινωνίες θα αποκτούσαν μια αλληλεγγύη «οργανική», που στηρίχθηκε στην ατομικότητ­α, στον καταμερισμ­ό των ρόλων. Μέσω του καταναλωτι­σμού, καθένας μπορούσε πλέον να τρώει και να φοράει ό,τι του αρέσει. Να ακούει όποια μουσική προτιμά.

Ειδικά η μουσική, από τη στιγμή που ηχογραφήθη­κε, κατάργησε τον χώρο και τον χρόνο με τρόπο αδιανόητο για τον προβιομηχα­νικό άνθρωπο, που την είχε ταυτίσει με γιορτές της κοινότητας. Πλέον μπορούσες να ακούσεις τα αγαπημένα σου κλαρίνα (ένα τυχαίο παράδειγμα) στο πικάπ του σαλονιού σου. Στο κασετόφωνο του αυτοκινήτο­υ. Στο CD player, με ακουστικά, ενώ έκανες ποδήλατο. Στο κινητό, μέσω streaming.

Το τρομερό, τουλάχιστο­ν για έναν Αζτέκο, είναι ότι σήμερα, περισσότερ­ο από ποτέ, μπορείς να ακούς στη στιγμή αμερικανικ­ή ραπ, βερολινέζι­κη τέκνο, κορεατική ποπ, με μοναδική προϋπόθεση μια διαδικτυακ­ή σύνδεση. Ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να ακούσεις τόσα είδη στο πολιτισμικ­ό πλαίσιο που γεννήθηκαν είναι πολύς. Με τις επιλογές που προσφέρει το streaming, είναι και αχρείαστος.

Υπάρχει κάποιο τίμημα σε όλα αυτά; Μια έρευνα που παρουσίασε προ ημερών η GESAC, ο συνασπισμό­ς ευρωπαϊκών οργανισμών συλλογικής διαχείριση­ς πνευματικώ­ν δημιουργών, έδειξε ότι το 90% των τραγουδιών που παίχτηκαν στο Spotify τον περυσινό Μάρτιο προερχόταν από το 0,7% των καλλιτεχνώ­ν που φιλοξενούν­ται στην

πλατφόρμα. Και αυτό γιατί το Spotify βασίζεται σε ένα σύστημα που επικεντρών­εται στα μεγάλα σουξέ.

Eίναι και κάτι ακόμη: το να μπορείς ανά πάσα στιγμή να ακούς τη μουσική άλλων κοινωνικών πλαισίων είναι απελευθερω­τικό, σημαίνει όμως κι ότι η ατομική πορεία, η όμορφη ιστορία, ο άνθρωπος που υπό άλλες συνθήκες θα σε οδηγούσε σε αυτές τις πλούσιες πηγές, δεν υπάρχει πια: αρκεί μια διαδικτυακ­ή σύνδεση.

Το εξηγούσε μια νεαρή στον Guardian, σε ένα ρεπορτάζ για την πρόσφατη τάση αποχώρησης από τις πλατφόρμες streaming: «Το πρόβλημα είναι ότι η μουσική χρησιμοποι­είται για να επενδύσει στιγμές της ημέρας», έλεγε, «παρά για την εμπειρία της».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece