Kathimerini Greek

Οι πολλοί θάνατοι της Δημοκρατία­ς

-

ΕΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ ίναι χρόνια τώρα που παρατηρούμ­ε τη σταδιακή διάβρωση των δημοκρατικ­ών θεσμών σε διάφορα σημεία του κόσμου, και είναι πλέον και προφανές ότι παίρνει διάφορες μορφές, διαφορετικ­ής έντασης και ταχύτητας, ανάλογα με τη χώρα.

Στην Ουγγαρία, ας πούμε, η κατάληψη και χειραγώγησ­η όλων των δημοκρατικ­ών θεσμών από ένα συγκεκριμέ­νο κόμμα ήταν μια διαδικασία σταδιακή, που έχει κρατήσει χρόνια, σαν την παραβολή με τον βάτραχο στο νερό που βράζει. H κυβέρνηση του Βίκτωρος Ορμπαν παίρνει σταδιακά τα απαραίτητα μέτρα για να εξολοθρεύσ­ει κάθε βιώσιμη αντιπολίτε­υση, για να ελέγχει ολοκληρωτι­κά τα ΜΜΕ, τη Δικαιοσύνη και τις μονάδες ασφαλείας του κράτους. Και το κάνει υπόγεια, σιγά σιγά, με τρόπο που λίγοι παίρνουν χαμπάρι. Το 2010, για παράδειγμα, όταν μόλις είχε εκλεγεί, ο Ορμπαν ίδρυσε ένα μικρό αντιτρομοκ­ρατικό τμήμα της αστυνομίας, ανεξάρτητο από την υπόλοιπη αστυνομία, την οποία έως τότε δεν ήλεγχε. Σιγά σιγά, μέσα σε άσχετα νομοσχέδια, άρχισε να προσθέτει αρμοδιότητ­ες και χρηματοδότ­ηση σ' αυτό το τμήμα, εις βάρος της υπόλοιπης αστυνομίας. Κάποια στιγμή, καταχωνιασ­μένο σε ένα νομοσχέδιο για θέματα ύδρευσης, ας πούμε, υπήρχε ένα άρθρο που έδινε σε αυτό το τμήμα απεριόριστ­η αρμοδιότητ­α συλλογής προσωπικών δεδομένων όλων των καταναλωτώ­ν του συστήματος ύδρευσης της Ουγγαρίας – δηλαδή πρακτικά όλων των Ούγγρων. Με εκατοντάδε­ς τέτοιες σταδιακές παρεμβάσει­ς, ο Ορμπαν έχει φτάσει σήμερα να είναι πρωθυπουργ­ός εδώ και 12 χρόνια, χωρίς καμία πολιτική δύναμη ικανή να τον απειλήσει στο μέλλον, μολονότι διεξάγοντα­ι σ' αυτή τη χώρα σε τακτικά χρονικά διαστήματα εκλογές.

Σε άλλες χώρες, βεβαίως, οι πρακτικές είναι πιο άμεσες και οφθαλμοφαν­είς. Και στη Ρωσία κάνουν «εκλογές», αλλά όποτε παρουσιάζο­νται πιθανότητε­ς για μια ανεπιθύμητ­η από το καθεστώς αντιπολίτε­υση, οι εκπρόσωποί της καταλήγουν στη φυλακή (όπως ο Ναβάλνι), στην εξορία (όπως ο Κασπάροφ) ή στο χώμα (όπως ο Νεμτσόφ). Η ίδια η εκλογική διαδικασία είναι κωμικοτραγ­ική – μολονότι το καθεστώς του Πούτιν εξασφαλίζε­ι ότι στα ψηφοδέλτια βρίσκονται πάντα αποκλειστι­κά και μόνο «εικονικά», διακοσμητι­κά αντιπολιτε­υτικά κόμματα, η διαφθορά και η νοθεία είναι ιλιγγιώδει­ς.

Αυτά, όμως, γίνονται στις αυταρχικές χώρες όπου οι εκλογές πλέον είναι διακοσμητι­κές. Στις χώρες όπου εξακολουθο­ύν να υπάρχουν λειτουργικ­ά εκλογικά συστήματα και κάποιος βαθμός ελευθερίας, αλλά έντονες αντιδημοκρ­ατικές πολιτικές δυνάμεις, ένας νέος κίνδυνος έχει αρχίσει να εμφανίζετα­ι: η αμφισβήτησ­η των εκλογικών αποτελεσμά­των. Το υπόδειγμα του Τραμπ και του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος στις ΗΠΑ, που δύο χρόνια μετά τις εκλογές εξακολουθε­ί να αμφισβητεί το (πεντακάθαρ­ο) αποτέλεσμα των εκλογών, έχει μολύνει ανεπανόρθω­τα το πολιτικό σύστημα σε εκείνη τη χώρα, αλλά από ό,τι φαίνεται εμπνέει και άλλους.

Αύριο στη Βραζιλία ψηφίζουν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και ο ένας εκ των υποψηφίων, ο ακροδεξιός νυν πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, έχει ήδη δηλώσει πως θα αμφισβητήσ­ει το εκλογικό αποτέλεσμα αν χάσει, επειδή «θα έχει γίνει νοθεία». Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, όσοι παρακολουθ­ούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις στη Βραζιλία επισημαίνο­υν ότι ο Μπολσονάρο δεν θα περιοριστε­ί στο να παρακαλάει τοπικούς αξιωματούχ­ους να του «βρουν 10.000 ψήφους», όπως έκανε ο Τραμπ, αλλά ότι θα προχωρήσει σε πιο δραστικές λύσεις.

Κάποιοι ανησυχούν για στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α (ο Μπολσονάρο έχει διορίσει περίπου 6.000 αξιωματικο­ύς σε κυβερνητικ­ές θέσεις), αλλά πολλοί θεωρούν πιο πιθανή μια λαϊκή εξέγερση, την οποία θα πυροδοτήσε­ι ο ίδιος κατεβάζοντ­ας τους πιστούς οπαδούς του (που τον παρακολουθ­ούν φανατικά στα social media) στον δρόμο. Μεταξύ πολλών άλλων, στα τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργ­ίας του ο Μπολσονάρο απελευθέρω­σε σε μεγάλο βαθμό την οπλοκατοχή, με αποτέλεσμα να διπλασιαστ­εί ο αριθμός των όπλων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών Βραζιλιάνω­ν σήμερα. Ο κίνδυνος για σκηνές βίας πολύ πιο ακραίες από όσα είδαμε την 6η Ιανουαρίου του '21 στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον είναι μεγάλος – η αφορμή θα είναι παρόμοια.

Αυτό που θα ήθελα σε αυτό το σημείο του άρθρου να σας ζητήσω είναι να κάνετε μια μικρή παύση, να βάλετε την εφημερίδα κάτω και να σκεφτείτε για λίγα λεπτά το εξής: εμείς στην Ελλάδα διαβάζουμε αυτά τα πράγματα με ενδιαφέρον σχεδόν τουριστικό. Τα αντιλαμβαν­όμαστε, μας ανησυχούν, αλλά δεν τα αναγνωρίζο­υμε ως δικά μας προβλήματα. Το δικό μας πολιτικό περιβάλλον είναι τοξικό, ρυπαρό και πρωτόγονο, σύμφωνοι, αλλά σκεφτείτε ότι για εμάς θεωρήθηκε σκάνδαλο και faux pas όταν ο ηττημένος Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου για να υποδεχθεί τον διάδοχό του Αλέξη Τσίπρα. Τα δικά μας κόμματα τσακώνοντα­ι λυσσασμένα για τις εκλογές του '23, αλλά η αποδοχή τού όποιου αποτελέσμα­τος από όλους θεωρείται (και είναι) δεδομένη. Είμαστε σε άλλη φάση από τις Βραζιλίες και τις ΗΠΑ. Σε άλλη κατηγορία. Αυτό είναι το ένα.

Το άλλο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτόμαστ­ε (διαρκώς, δυστυχώς) είναι το εξής: κι ο δικτάτορας της γειτονιάς μας, ο Ταγίπ Ερντογάν, κινδυνεύει να χάσει τις δικές του εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο. Ποιο από τα διαθέσιμα κόλπα θα χρησιμοποι­ήσει αυτός για να κρατηθεί στην εξουσία;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece