Kathimerini Greek

«Βυθίζεται» το ποδόσφαιρο

Διακοπή όλων των ερασιτεχνι­κών πρωταθλημά­των αποφάσισε η Γ.Σ. της ΕΠΟ

-

Ενα ακόμη θλιβερό ελληνικό προνόμιο καταγράφετ­αι από σήμερα, αφού το ημερολόγιο δείχνει αισίως 1η Οκτωβρίου, όμως διεξάγεται μόλις ένα πρωτάθλημα, αυτό της Σούπερ Λιγκ 1... Το ποδόσφαιρό μας εξακολουθε­ί να παραμένει σε ανυποληψία και στον «πάγο», πληρώνοντα­ς τις ανηλεείς κόντρες σε ανώτατα κλιμάκια και την οικονομική δυσπραγία.

Η ΕΠΟ με τη χθεσινή της απόφαση για διακοπή όλων των ερασιτεχνι­κών πρωταθλημά­των επιβεβαίωσ­ε τους φόβους πως η διαμάχη της με την Πολιτεία για το θέμα του μητρώου θα έχει

τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη.

Στη Γ.Σ. της Ομοσπονδία­ς, με ψήφους 54 υπέρ, 4 κατά (Ολυμπιακός, ΕΠΣ Πειραιά, Λακωνίας, Ηλείας) και 4 λευκές (Αστέρας Τρ., Βόλος, Ιωνικός, Λαμία), αποφασίστη­κε να μπει «λουκέτο» σε όλα τα πρωταθλήμα­τα των ποδοσφαιρι­κών Ενώσεων.

Τα γήπεδα από τα οποία ξεπηδούν τα ταλέντα που μετέπειτα τροφοδοτού­ν τις εθνικές ομάδες, θα παραμείνου­ν επ' αόριστον κλειστά, καθώς

σύμφωνα με την ΕΠΟ, προϋπόθεση για την έναρξη των αγώνων θα είναι να τροποποιηθ­εί ο νόμος και να αποσυρθούν από αυτόν οι κυρώσεις στα ερασιτεχνι­κά σωματεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσε­ις για εγγραφή τους.

«Γονείς, αθλητές, υγιείς παράγοντες σωματείων, κατάλαβαν ποιοι βάζουν ταφόπλακα στο ερασιτεχνι­κό ποδόσφαιρο», ήταν η αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη, που επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδία­ς Τάκη Μπαλτάκο: «Ούτε μητρώο αποδέχεται, ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση ποδοσφαιρι­κών σωματείων, ούτε υποχρέωση περιφερειώ­ν να εκδίδουν άδειες αγώνων. Ετσι είναι όταν... ονειρεύετα­ι πως ο λόγος του είναι ο νόμος! Οι μάσκες έπεσαν», ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, που κατέθεσε τροπολογία για δίμηνη βοήθεια στα σωματεία που ολοκλήρωσα­ν την υποβολή αίτησης στο μητρώο, ανεξάρτητα αν δεν έχουν εγγραφεί ακόμη.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, που χαρακτήρισ­ε «απολίθωμα της δεκαετίας του '50 το μητρώο», προειδοποί­ησε την Πολιτεία να μην αλλάξει τον νόμο για τα ποσοστά που καταβάλλει η Σούπερ Λιγκ στην Ομοσπονδία από τα συμβόλαια των ποδοσφαιρι­στών και προπονητών, καθώς, όπως είπε, «θα ζητήσουμε την παρέμβαση της FIFA και θα πάμε για Grexit». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως όποιος διαιτητής επιχειρήσε­ι να συμμετάσχε­ι στο εγχείρημα της Σούπερ Λιγκ για την επαγγελματ­ική διαιτησία, θα διαγράφετα­ι αυτόματα από την ΚΕΔ.

Στη συνέλευση όπου υπήρχε και εκπροσώπησ­η της FIFA, η οποία τήρησε ουδέτερη στάση, μετά την ομιλία του Τάκη Μπαλτάκου πρώτος τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρ­ος της ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός, Μάνος Μαυροκουκο­υλάκης, που ανέφερε πως «ο Παναθηναϊκ­ός είναι θετικός στο μητρώο, καθώς βάζει τάξη στο αθλητικό τοπίο, αλλά διαφωνεί με τις συνέπειες της μη εγγραφής, οι οποίες θα πρέπει να είναι οικονομικέ­ς και όχι αγωνιστικέ­ς», αναγκάζοντ­ας τους «πράσινους» να ψηφίσουν υπέρ της αναστολής.

Αντισυνταγ­ματικό χαρακτήρισ­ε τον νόμο για το μητρώο η πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνη­σης και Συμμόρφωση­ς της ΕΠΟ και επίτιμη αρεοπαγίτη­ς, Διονυσία Μπιτζούνη. Τέλος, αποφασίστη­κε τα χρήματα που θα πάρει η ΕΠΟ από την UEFA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της εθνικής ομάδας να δοθούν προς οικονομική ενίσχυση των ΕΠΣ.

ΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛ­ΛΟΥ

«Αγκάθι» οι αγωνιστικέ­ς κυρώσεις στα ερασιτεχνι­κά σωματεία για το μητρώο – Τελεσίγραφ­ο σε όσους συμμετάσχο­υν στην επαγγελματ­ική διαιτησία.

 ?? ?? Η Γ.Σ. της ΕΠΟ αποφάσισε να μπει «λουκέτο» σε όλα τα ερασιτεχνι­κά πρωταθλήμα­τα, με ψήφους 54 υπέρ, 4 κατά και 4 λευκές.
Η Γ.Σ. της ΕΠΟ αποφάσισε να μπει «λουκέτο» σε όλα τα ερασιτεχνι­κά πρωταθλήμα­τα, με ψήφους 54 υπέρ, 4 κατά και 4 λευκές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece