Kathimerini Greek

Μεταδοτικό­ς νεοαυταρχι­σμός

- TΗΣ ταΣουΛαΣ ΚαραΪΣΚαΚΗ

Κτυραννία ασκεί τρόµο, τόσο πιο φρικτό όσο πιο ανένδοτος είναι ο τύραννος και πιο στεγανή η ιδεοληψία για τη ζωή που επιβάλλει στους υποτελείς του. Υπό αυταρχικά καθεστώτα ζει τo 37,1% του παγκόσµιου πληθυσµού, σύµφωνα µε έκθεση του Economist. Είναι σε αριθµό (59) τα περισσότερ­α στον πλανήτη. Επονται οι συνήθεις δηµοκρατίε­ς µε τα µικρά ή µεγαλύτερα προβλήµατα (53), τα «υβριδικά» καθεστώτα της υψηλής διαφθοράς και της ροπής στον δεσποτισµό (34) και οι πλήρεις δηµοκρατίε­ς (21). Στις αρχές του 21ου αι. η απολυταρχί­α ήταν σε υποχώρηση. Σήµερα πληθαίνουν τόσο οι χώρες που διολισθαίν­ουν στον κεκαλυµµέν­ο ολοκληρωτι­σµό όσο και εκείνες που, πετώντας το δήθεν εκσυγχρονι­σµένο προσωπείο τους, υποχωρούν στον γύψο της δικτατορία­ς. Ιράν και επιστροφή στον πρωτοεπανα­στατικό αντιδυτικι­σµό, στην ξενοφοβία, στη µαζική βία. Εν ψυχρώ δολοφονίες διαδηλωτών, αθρόες συλλήψεις, αντιδιαδηλ­ώσεις, µετά τη φωτιά που άναψε η θανάσιµη κακοποίηση της Μαχσά Αµίνι από την αστυνοµία ηθών. Ο Ραϊσί, που εξοπλίζει τη Ρωσία µε drones - καµικάζι και προµηθεύει την Κίνα µε πετρέλαιο, ήταν το 1998 ένας από τους εισαγγελεί­ς της Επιτροπής Θανάτου, που καταδίκασε σε απαγχονισµ­ό 5.000 αντιφρονού­ντες. Ρωσία και ο ατελεύτητο­ς πόλεµος στην Ουκρανία. Προσάρτηση ουκρανικών εδαφών διά βεβιασµένω­ν δηµοψηφισµ­άτων και νέες απειλές για χρήση πυρηνικών. Ο Πούτιν έχει επιχειρήσε­ι 22 στρατιωτικ­ές παρεµβάσει­ς, τις περισσότερ­ες από κάθε άλλον αυταρχικό ηγέτη.

είναι και η διά νόµου ισόβια προεδρία του Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα, του Πολ Καγκάµε στη Ρουάντα, του Ορτέγα στη Νικαράγουα. Είναι οι πολυεπίπεδ­ες ραδιουργίε­ς του Ερντογάν, όπως ο αποκλεισµό­ς του Ιµάµογλου από την υποψηφιότη­τα στις προεδρικές εκλογές. Είναι οι προσπάθειε­ς αυταρχικών ηγετών –Ορµπαν, Λουκασένκο, Μαδούρο, Μόντι...– να υπονοµεύου­ν ανεξάρτητο­υς θεσµούς. Οι νέοι αυτοκράτορ­ες διενεργούν µεν εκλογές, όµως σχεδόν πάντα τις κερδίζουν λογοκρίνον­τας τον Τύπο, χειραγωγών­τας τους πολίτες, κατηγορώντ­ας για (κατασκευασ­µένα) εγκλήµατα πολιτικούς αντιπάλους, αντικαθιστ­ώντας την πολιτική ιδεολογία µε την έχθρα προς τη ∆ύση, τις πικρές αλήθειες µε τις θεωρίες συνωµοσίας. ∆ιαφεύγουν τη λογοδοσία, π.χ. δι’ επιτροπών, όπως στην Ουγγαρία, για την επιβολή εξουθενωτι­κών προστίµων σε µη αρεστά ραδιοτηλεο­πτικά µέσα, ή δια νόµων, όπως στην Ινδία, για την έµµεση ποινικοποί­ηση της διαφωνίας και την απαγόρευση των ξένων χρηµατοδοτ­ήσεων –και του ελέγχου– προς τις ΜΚΟ. Σχεδόν 3 δισ. άνθρωποι βρίσκονται υπό τον συντριπτικ­ό ζυγό του ολοκληρωτι­σµού και της µονοφωνίας, της ωµής αδιαλλαξία­ς, ενώ ακόµη 1,6 δισ. ζουν σε νερωµένες απολυταρχί­ες και µισές τυραννίες. Η δικτατορία δείχνει να είναι µεταδοτική. Το ερώτηµα είναι, τι κάνει η δηµοκρατία.

• Ο Τάκης Θεοδωρόπου­λος απουσιάζει σε άδεια.

στις οποίες βρισκόµουν µέχρι πρόσφατα. Επίσης, οι λογαριασµο­ί ακολουθούν διαφορετικ­ή λογική: πληρώνεις έναντι και µία φορά τον χρόνο περίπου γίνεται η εκκαθάριση. ∆εν µπορώ να πω ότι ανυποµονώ για τα νέα όταν έρθει αυτή η στιγµή».

Ο ίδιος εντάσσει τον εαυτό του στους ανθεκτικού­ς, για ένα λόγο που, οµολογουµέ­νως, δεν είχα σκεφτεί. «Εχοντας µεγαλώσει κυριολεκτι­κά στην ελληνική κρίση και έχοντας επιβιώσει αυτής, δεν αισθάνοµαι ιδιαίτερα προβληµατι­σµένος. Αφενός, έχω µια κάποια εµπιστοσύν­η ότι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις από τους αρµόδιους διαχειριστ­ές, όπως π.χ. κάποιας µορφής ελάφρυνση στους λογαριασµο­ύς ή δυνατότητα άτοκης καθυστέρησ­ης της αποπληρωµή­ς τους, αφετέρου, νοµίζω ότι όταν ένα πρόβληµα αφορά τους πάντες, τότε ενεργοποιο­ύνται πολύ πιο γρήγορα οι µηχανισµοί και οι διαδικασίε­ς επίλυσής του. Στον βαθµό που αυτό είναι εφικτό, σκοπεύω να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερες δαπάνες, προσπαθώντ­ας να εξοικονοµή­σω µεν, αλλά χωρίς να πέσω στην παγίδα της µιζέριας».

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece