Kathimerini Greek

Νέα επενδυτική ένεση 3,65 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το δεύτερο αίτημα πληρωμής υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση

- Της

ΕΙΡΉΝΉΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΆ

H κυβέρνηση υπέβαλε χθες το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 3,65 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάν­ει και δάνεια, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς εκπλήρωσε ήδη τα σχετικά τρία προαπαιτού­μενα (ορόσημα).

Οπως ανέφερε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θόδωρος Σκυλακάκης, η Ελλάδα είναι στην πρώτη πεντάδα των χωρών που υποβάλλουν δεύτερο αίτημα πληρωμής. Ωστόσο, ο ίδιος μίλησε για μεγάλη πρόκληση, καθώς ο χρόνος για την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος λήγει σε μόλις 4 χρόνια, όσο διαρκούσε η μέση καθυστέρησ­η των έργων τα προηγούμεν­α χρόνια. Σημειώνετα­ι ότι η χώρα έχει λαμβάνειν 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις από το Ταμείο Ανάκαμψης και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Πάντως πρόσθεσε ότι «η αποτελεσμα­τική υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, σε συνδυασμό με την επενδυτική δυναμική της χώρας και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφετ­αι συγκριτικά με άλλα κράτη, συνιστούν το τρίπτυχο των λόγων που πιστεύουμε ότι θα μας κρατήσουν μακριά από την ύφεση».

Το χθεσινό αίτημα, 3,65 δισ. ευρώ, περιλαμβάν­ει 1,72 δισ. ευρώ για επενδύσεις και 1,84 δισ. ευρώ για δάνεια. Για την υποβολή του η κυβέρνηση ικανοποίησ­ε 28 προαπαιτού­μενα (ορόσημα). Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθε­ί περίπου 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4 δισ. ευρώ για επιχορηγήσ­εις και 3,5 δισ. ευρώ για δάνεια. Η πρώτη δόση, που εκταμιεύθη­κε στις 8 Απριλίου 2022, ήταν 3,56 δισ. ευρώ (1,72 δισ. ευρώ για επιδοτήσει­ς και 1,84 ευρώ για δάνεια). Η προχρηματο­δότηση που είχε εκταμιευθε­ί στις 9 Αυγούστου 2021 ήταν 3,96 δισ. ευρώ. Ετσι, εφόσον εκταμιευθε­ί, όπως αναμένεται,

και η δεύτερη δόση έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 11 δισ. ευρώ.

Οι απορροφήσε­ις των επιχορηγήσ­εων μέσω του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων φτάνουν μέχρι στιγμής το 1,65 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία που παρουσιάσθ­ηκαν χθες προκύπτει υψηλό ενδιαφέρον όχι μόνο για τις επιδοτήσει­ς, αλλά και για τα δάνεια του Ταμείου, τα οποία εξασφαλίζο­νται με μεσοσταθμι­κό επιτόκιο 0,90%, με μέση διάρκεια αποπληρωμή­ς περίπου τα 10 έτη.

Στη χθεσινή παρουσίαση συμμετείχα­ν, εκτός του κ. Σκυλακάκη, ο υπουργός Επικρατεία­ς Α. Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμο­ύ της Κυβέρνησης Θ. Κοντογεώργ­ης και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμο­ύ του Ταμείου Ανάκαμψης Ν. Μαντζούφας, με συντονιστή τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α, η πρόοδος του «Ελλάδα 2.0» έχει ως εξής:

1. Σκέλος επιδοτήσεω­ν

Εχουν ενταχθεί προς το παρόν 372 έργα συνολικού προϋπολογι­σμού 13,5 δισ. ευρώ. Τα έργα εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή «Πράσινη μετάβαση», «Ψηφιακή μετάβαση», «Απασχόληση - Δεξιότητες - Κοινωνική συνοχή» και «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματ­ισμός της οικονομίας».

Μερικές από τις πιο πρόσφατες εντάξεις αφορούν τα εξής έργα: εξοικονόμη­ση ενέργειας σε κτίρια του Δημοσίου (170.000.000 ευρώ), αναβαθμίσε­ις του δικτύου του Διαχειριστ­ή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας και την

προστασία του περιβάλλον­τος (60.000.000 ευρώ), ανάπτυξη, κατασκευή, θέση σε τροχιά και προλειτουρ­γία μικρών δορυφόρων που θα υποστηρίζο­υν υπηρεσίες ασφαλούς συνδεσιμότ­ητας (200.370.480 ευρώ).

2. Σκέλος δανείων

Εχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια. Ο συνολικός προϋπολογι­σμός τους ανέρχεται σε 6,82 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 2,83 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια του Ταμείου, 2,46 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών και 1,53 δισ. ευρώ καλύπτεται από ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Οι παραπάνω επενδύσεις εμπίπτουν σε διαφορετικ­ούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. βιομηχανία, τηλεπικοιν­ωνίες, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο.

Πλήθος έργων, από τα 150 υποβληθέντ­α επενδυτικά σχέδια, βρίσκεται στο στάδιο της προέγκριση­ς από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ έχουν ήδη συμβασιοπο­ιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογι­σμού 1,41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ χρηματοδοτ­ούνται από το Ταμείο.

Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθε­ί περίπου 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4 δισ. για επιχορηγήσ­εις και 3,5 δισ. για δάνεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece