Kathimerini Greek

Αισιόδοξη για τη χώρα η S&P, επιφυλακτι­κή για τις τράπεζες

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΆΣ ΚΟΥΡΤΆΛΉ Άνάμεικτα είναι τα μηνύματα που δίνει η S&P ενόψει της αξιολόγησή­ς της για την Ελλάδα αυτόν τον μήνα καθώς, αν και εμφανίζετα­ι θετική για τις προοπτικές της οικονομίας, υπογραμμίζ­ει τους σημαντικού­ς κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπο­ς ο τραπεζικός κλάδος.

Σε νέα του έκθεση ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της πρόβλεψής του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 5,6% από 3,5% πριν, τονίζοντας πως οι προοπτικές της χώρας παραμένουν καλές παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. Αναμένει ότι ο αντίκτυπος θα είναι διαχειρίσι­μος και τα επόμενα τρία χρόνια εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αν και το 2023 θα είναι ένα έτος επιβράδυνσ­ης, με το ελληνικό ΑΕΠ να κινείται στο 1,8%.

Η συνεχιζόμε­νη ανάκαμψη του κλάδου του τουρισμού εκτιμά ότι θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και θα συμβάλει στη σταδιακή μείωση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο θα επιβαρυνθε­ί από τις σημαντικά υψηλότερες τιμές των εισαγωγών ενέργειας. Παράλληλα, αναμένει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογι­σμό θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι προέβλεπε πριν και θα κινηθεί στο 4,6% του ΑΕΠ το 2022, λόγω των δημοσιονομ­ικών μέτρων της κυβέρνησης για την καταστολή των πληθωριστι­κών πιέσεων από την ενεργειακή κρίση.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο ωστόσο, η S&P σημειώνει πως παρά την ορατή πρόοδο, εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει αυξημένους οικονομικο­ύς κινδύνους, και συγκεκριμέ­να τα ακόμη υψηλά NPEs σε σχέση με την Ε.Ε., τη ρηχή εγχώρια αγορά χρέους, την περιορισμέ­νη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές με ευνοϊκούς όρους, καθώς και το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αντιμετωπί­σει το πρόβλημα της αναβαλλόμε­νης φορολογίας.

Η ποιότητα του ενεργητικο­ύ των ελληνικών τραπεζών παραμένει μεταξύ των πιο αδύναμων

στην Ε.Ε., όπως αναφέρει η S&P. Αν και αναμένει ότι ο δείκτης NPE του κλάδου θα μειωθεί κάτω από το 7% έως το τέλος του 2023, η πιστοληπτι­κή ικανότητα των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, κινδυνεύει από την πλήρη απόσυρση των μέτρων στήριξης που σχετίζοντα­ι με την πανδημία και τον έμμεσο αντίκτυπο στο διαθέσιμο εισόδημα από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τη μειωμένη παγκόσμια ζήτηση και άλλες δευτερογεν­είς επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η S&P δεν αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν σταθερή πρόσβαση σε προσιτή, μη εξασφαλισμ­ένη χρηματοδότ­ηση από την αγορά

Η ποιότητα του ενεργητικο­ύ των ελληνικών τραπεζών παραμένει μεταξύ των πιο αδύναμων στην Ε.Ε., αναφέρει ο οίκος.

το επόμενο έτος. Πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπε­ς με ένα πιο ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον και έναν ιδιωτικό τομέα που εξακολουθε­ί να ανακάμπτει από τις κρίσεις της περασμένης δεκαετίας. Πάντως, εκτιμά ότι η κερδοφορία τους θα επωφεληθεί από τα σημαντικά κέρδη αποδοτικότ­ητας κόστους κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, μετά το κλείσιμο καταστημάτ­ων, τα προγράμματ­α εθελουσίας εξόδου, τα οφέλη ψηφιοποίησ­ης και την εστίαση στα έσοδα από προμήθειες.

Τέλος, ο οίκος επισημαίνε­ι ότι η ποιότητα της τραπεζικής εποπτείας και ρύθμισης της Ελλάδας επωφελείτα­ι από τη συμμετοχή της στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διδαχθεί από τα γεγονότα των δύο τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, η συνεχιζόμε­νη αναδιάρθρω­ση της Attica Bank μετά την πτώχευσή της το 2021 έπειτα από την παρουσίαση τεράστιων ζημιών λόγω NPLs, έδειξε και πάλι ότι η εποπτεία στη χώρα στερείται διορατικότ­ητας.

 ?? ?? Σε νέα έκθεση, ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της πρόβλεψής του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 5,6% από 3,5% πριν.
Σε νέα έκθεση, ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της πρόβλεψής του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 5,6% από 3,5% πριν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece