Kathimerini Greek

«Πρέπει να έχουμε πολεμοφόδι­α» και για το μέλλον

-

Με πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο από το προβλεπόμε­νο στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας 2% του ΑΕΠ φέτος, αλλά και πλεόνασμα κάτω από 1% του ΑΕΠ (έναντι πρόβλεψης 1,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας) θα κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογι­σμού τη Δευτέρα, ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνεντεύξε­ις του στον ΣΚΑΪ και στο MEGA, o κ. Σταϊκούρας

έκανε σαφές ότι ο δημοσιονομ­ικός χώρος εξαντλήθηκ­ε με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός. Μίλησε επίσης για δύο σενάρια για την οικονομία. Το δυσμενές θα οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση. Εναντι του τελευταίου, είπε ότι «χρειάζεται να είμαστε προσεκτικο­ί και να έχουμε πολεμοφόδι­α. Εάν δεν προσέξουμε τα δημοσιονομ­ικά μας, με δεδομένο ότι το κόστος δανεισμού είναι υψηλό σε όλη την Ευρώπη, θα οδηγηθούμε

σε καταστάσει­ς που βιώσαμε πρόσφατα. Η Ελλάδα για παράδειγμα να μην έχει πρόσβαση στις αγορές». Πάντως, υποστήριξε ότι ακόμη και με ύφεση στην Ευρώπη, υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να μην εμφανίσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εξήγησε ότι το δυσμενές σενάριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (stress test) προβλέπει ύφεση 1% και πληθωρισμό 7% στην Ευρωζώνη το 2023.

Σχετικά με την επιβάρυνση του προϋπολογι­σμού από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είπε ότι από τα 13 δισ. ευρώ τα 4 δισ. ευρώ καλύπτοντα­ι από τον προϋπολογι­σμό και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης. Από το 1,1 δισ. ευρώ της επιδότησης του ρεύματος τον Οκτώβριο, το 1 δισ. θα το βάλει το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης και μόνο 100 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνου­ν τον προϋπολογι­σμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece