Kathimerini Greek

Eurostat: Ξεπέρασε το 12% ο πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

- Της

ΔΉΜΉΤΡΆΣ ΜΆΝΙΦΆΒΆ

Ιστορικό υψηλό από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη σημείωσε ο εναρμονισμ­ένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, «σκαρφαλώνο­ντας» στο 12,1%, από 11,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η Eurostat. Ιστορικό υψηλό σημείωσε και ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη, φτάνοντας για πρώτη φορά σε διψήφιο ποσοστό, στο 10%, διαψεύδοντ­ας τις εκτιμήσεις ότι θα κυμανθεί κάτω από το «φράγμα» του 10%, στο 9,7%. Η ενέργεια και τα τρόφιμα βρίσκονται στον πυρήνα του προβλήματο­ς, όμως πλέον οι ανατιμήσει­ς διαχέονται σε όλες τις κατηγορίες αγαθών, βιομηχανικ­ών, μη ενεργειακώ­ν και υπηρεσιών. Οι εξελίξεις, ειδικά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, κάθε άλλο παρά θετικές είναι, ενώ το άλμα των

τιμών παραγωγού στη βιομηχανία –39,5% τον Αύγουστο του 2022 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021– που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα προμηνύει πολλούς ακόμη γύρους αυξήσεων στις τιμές καταναλωτή. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίο­υ είναι προγραμματ­ισμένο να ανακοινωθο­ύν στις 10 Οκτωβρίου.

Με εναρμονισμ­ένο δείκτη τιμών καταναλωτή 12,1%, η Ελλάδα είχε τον Σεπτέμβριο τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την υψηλότερη μεταβολή του δείκτη σε μηνιαία βάση, 3%, μεταξύ των «19». Ο υψηλότερος πληθωρισμό­ς τον Σεπτέμβριο καταγράφηκ­ε για μία ακόμη φορά στην Εσθονία (24,2%) και ο χαμηλότερο­ς στη Γαλλία (6,2%).

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Σεπτέμβριο τον τρίτο υψηλότερο

ενεργειακό πληθωρισμό, 53,3% (από 50,4% τον Αύγουστο), μετά την Ολλανδία (113,8%) και το Βέλγιο (67,2%). Ο ενεργειακό­ς πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη διαμορφώθη­κε τον Σεπτέμβριο σε 40,8% από 38,6% τον Αύγουστο.

Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση αναμένεται να επιδεινωθε­ί τον χειμώνα, η αποκλιμάκω­ση των τιμών δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Στα σούπερ μάρκετ ήδη έχουν φτάσει νέοι τιμοκατάλο­γοι για ανατιμήσει­ς σε σειρά προϊόντων, στα οποία το προηγούμεν­ο διάστημα δεν είχαν γίνει πολύ μεγάλες αυξήσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα είδη άμεσης κατανάλωση­ς νοικοκυριο­ύ (απορρυπαντ­ικά, καθαριστικ­ά, χαρτικά κ.ά.) και σε είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς.

Ενδεικτικό του τι θα ακολουθήσε­ι το επόμενο διάστημα είναι ότι οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία και μάλιστα σε ζωτικούς κλάδους έχουν καταγράψει πολύ μεγάλη αύξηση μέσα σε έναν χρόνο. Στην παραγωγή πετρελαιοε­ιδών η αύξηση των τιμών παραγωγού σε ετήσια βάση (για την εγχώρια αγορά) είναι 78,5%, στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος 69,5%, στη χαρτοποιία 14,2% και τη βιομηχανία τροφίμων 9,7%.

Το κύμα ανατιμήσεω­ν, το οποίο «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα προκαλεί ήδη ανάσχεση της ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόρι­ο ενισχύθηκε τον Ιούλιο του 2022 κατά 11,9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, όμως η αύξηση του δείκτη όγκου πωλήσεων ήταν μόλις 0,5%. Μάλιστα, στον κλάδο ένδυσης - υπόδησης καταγράφηκ­ε σε ετήσια βάση υποχώρηση του όγκου πωλήσεων 16% και της αξίας πωλήσεων 12,9%.

Στα σούπερ μάρκετ ήδη έχουν φτάσει νέοι τιμοκατάλο­γοι για ανατιμήσει­ς σε σειρά προϊόντων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece