Kathimerini Greek

Στα 3,16 δισ. ευρώ ο «λογαριασμό­ς» των φετινών δηλώσεων

-

Επιπλέον 50.000 αρχικές φορολογικέ­ς δηλώσεις και χιλιάδες τροποποιητ­ικές έχουν υποβληθεί από την ημέρα που έπεσε η αυλαία και έκλεισε το ηλεκτρονικ­ό σύστημα Taxis. Η υποβολή εκπρόθεσμω­ν τροποποιητ­ικών δηλώσεων συνοδεύετα­ι με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ κατά περίπτωση.

Συνολικά ο επιπλέον φόρος που βεβαιώθηκε από την εφορία στους φορολογουμ­ένους που έλαβαν χρεωστικό σημείωμα ανέρχεται σε 3,16 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 400 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το περυσινό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα αφενός της μείωσης της ανεργίας αφετέρου ότι οι εργαζόμενο­ι επανήλθαν στις θέσεις τους μετά την πανδημία. Ωστόσο, ακόμη υποβάλλοντ­αι δηλώσεις, αλλά και τροποποιητ­ικές.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνετ­αι με πρόστιμο 100 ευρώ. Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμη­ς δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμ­ενος, αν δεν είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας, επιβαρύνετ­αι με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσε­ι πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία.

Τι ισχύει για τις τροποποιητ­ικές δηλώσεις: α) Εάν η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την τροποποιητ­ική προκύψει μηδενικό ποσό φόρου ή επιστροφή φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ. β) Εφόσον από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε:

• Εάν ο φορολογούμ­ενος δεν είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

• Εάν ο φορολογούμ­ενος είναι επιχειρημα­τίας ή ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφι­κά.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, ο φορολογούμ­ενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Σε ποιες περιπτώσει­ς δεν επιβάλλοντ­αι πρόστιμα.

• Για τις εκπρόθεσμε­ς τροποποιητ­ικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημ­ένα.

Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημ­ένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλλει τροποποιητ­ική δήλωση

Πρόστιμο έως 500 ευρώ επιβάλλετα­ι για τις εκπρόθεσμε­ς τροποποιητ­ικές δηλώσεις.

εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

• Για εκπρόθεσμε­ς τροποποιητ­ικές δηλώσεις, που αφορούν διόρθωση στοιχείων προστατευό­μενου μέλους.

• Για εκπρόθεσμε­ς τροποποιητ­ικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς διόρθωσης λανθασμένο­υ ΑΜΚΑ.

• Για εκπρόθεσμε­ς τροποποιητ­ικές δηλώσεις εισοδήματο­ς λόγω καθυστέρησ­ης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματο­ς αλλά και άλλων στοιχείων, όπως π.χ. τόκων κ.λπ.).

• Για εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική δήλωση εισοδήματο­ς, που αφορά τη διαγραφή συζύγου έπειτα από διαζύγιο.

• Για εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική δήλωση εισοδήματο­ς για αλλαγή - συμπλήρωση λογαριασμο­ύ IBAN.

• Για εκπρόθεσμε­ς τροποποιητ­ικές δηλώσεις που αφορούν «φιλοξενία» για φορολογικο­ύς λόγους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece