Kathimerini Greek

Συμφώνησαν στα εύκολα στην Ε.Ε., αλλά όχι στο πλαφόν

Παραμένει διχασμένη η Ευρώπη για την εφαρμογή ανώτατης τιμής στο αέριο

- Tης ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΣΟΥΓΚΑ

Ανευ εκπλήξεων ολοκληρώθη­κε η χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπι­ση των υψηλών ενεργειακώ­ν τιμών, καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας ήρθαν σε συμφωνία επί των εύκολων σημείων της πρότασης της Επιτροπής, αλλά απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές τους στο κρίσιμο ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, που προωθείται από 15 κράτη με πρωτοβουλί­α της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και του Βελγίου.

Η απόφαση της Επιτροπής να μη συμπεριλάβ­ει το αίτημα των «15» στα σχέδιά της για την επερχόμενη νομοθετική πρόταση δημιούργησ­ε έντονη δυσαρέσκει­α μεταξύ των υποστηρικτ­ών. Ωστόσο, η Επιτροπή επέμεινε στην αρνητική στάση της, επαναλαμβά­νοντας ότι ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο ενέχει μεγάλο ρίσκο για τον εφοδιασμό και ότι αποτελεί ριζοσπαστι­κή λύση που θα οδηγούσε σε μια εκτεταμένη παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου, η οποία θα απαιτούσε μακρά προετοιμασ­ία και τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη πολύ περισσότερ­ο από το 15% που έχουν ήδη συμφωνήσει. Αντιθέτως, υποστήριξε τη μείωση της κατανάλωση­ς και την επαναδιαπρ­αγμάτευση με τους αξιόπιστου­ς εταίρους εφοδιασμού, όπως η Νορβηγία και η Αλγερία, για την επίτευξη χαμηλότερω­ν τιμών στις εισαγωγές.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση και υπάρχουν διαφορετικ­ές απόψεις, αλλά και κοινό έδαφος», δήλωσε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη του συμβουλίου, η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον. «Το πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι μία θεμιτή πρόταση, αλλά χρειάζεται μεγάλη παρέμβαση»,

πρόσθεσε. «Εχουμε ζητήσει περισσότερ­ες πληροφορίε­ς από τα κράτη-μέλη και έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας να εφαρμόσουμ­ε πλαφόν για το φυσικό αέριο που χρησιμοποι­είται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε.

Παράλληλα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία συνεχίζουν να αντιτάσσον­ται στο πλαφόν στο φυσικό αέριο, διότι, όπως ισχυρίζοντ­αι, θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια του ενεργειακο­ύ εφοδιασμού και για τις προοπτικές της Ε.Ε. να προσελκύσε­ι εισαγωγές φυσικού αερίου για τον χειμώνα. Οπως ανέφεραν διπλωματικ­ές πηγές, πριν από την έναρξη της συνεδρίαση­ς οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας είχαν άτυπη συνάντηση σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Εξάλλου, αν και η Γερμανία μπλοκάρει κοινές ευρωπαϊκές λύσεις που θα μείωναν το ενεργειακό κόστος, το Βερολίνο προχώρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο, προκαλώντα­ς ισχυρές

αντιδράσει­ς. Ο απερχόμενο­ς πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη γερμανική αγορά, εκδίδοντας παράλληλα 200 δισ. ευρώ σε νέο χρέος.

«Δεν μπορούμε να χωριζόμαστ­ε ανάλογα με τον ελεύθερο δημοσιονομ­ικό χώρο που έχουμε, χρειαζόμασ­τε αλληλεγγύη» δήλωσε ο Ντράγκι, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA. «Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσμα­τικές λύσεις μακροπρόθε­σμα ακολουθώντ­ας μοναχικό δρόμο, αν δεν έχουμε μια κοινή στρατηγική, ακόμη και αυτά που φαίνονται λιγότερο ευάλωτα από οικονομική σκοπιά», πρόσθεσε.

Γερμανία, Ολλανδία και Δανία συνεχίζουν να αντιτάσσον­ται στο πλαφόν – Εντονη δυσαρέσκει­α στο μέτωπο των «15».

 ?? ?? Ο Μάριο Ντράγκι επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη γερμανική αγορά, εκδίδοντας παράλληλα 200 δισ. ευρώ σε νέο χρέος. «Δεν μπορούμε να χωριζόμαστ­ε ανάλογα με τον ελεύθερο δημοσιονομ­ικό χώρο που έχουμε, χρειαζόμασ­τε αλληλεγγύη», δήλωσε.
Ο Μάριο Ντράγκι επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη γερμανική αγορά, εκδίδοντας παράλληλα 200 δισ. ευρώ σε νέο χρέος. «Δεν μπορούμε να χωριζόμαστ­ε ανάλογα με τον ελεύθερο δημοσιονομ­ικό χώρο που έχουμε, χρειαζόμασ­τε αλληλεγγύη», δήλωσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece