Kathimerini Greek

Μέτρα εξοικονόμη­σης ρεύματος και εισφορά λόγω υπερκερδών

-

Η πολιτική συμφωνία των υπουργών Ενέργειας για την καταπολέμη­ση της συνεχιζόμε­νης ανόδου των ενεργειακώ­ν τιμών, που θα υιοθετηθεί επίσημα με γραπτή διαδικασία πιθανότατα έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, περιλαμβάν­ει μέτρα για τη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, μέτρα για την είσπραξη των πλεονασματ­ικών εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και τη συνεισφορά αλληλεγγύη­ς από τα υπερκέρδη των επιχειρήσε­ων ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα ανακατευθυ­νθούν προς τη στήριξη καταναλωτώ­ν και επιχειρήσε­ων.

Αναλυτικότ­ερα, θέτει έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωση­ς ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και έναν υποχρεωτικ­ό στόχο μείωσης 5% για την κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής. Προβλέπει, επίσης, ένα πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, πυρηνικά και λιγνίτη στα 180 ευρώ/MWh. Τέλος, η προσωρινή εισφορά αλληλεγγύη­ς για τα απροσδόκητ­α κέρδη των επιχειρήσε­ων ορυκτών καυσίμων θα επιβάλλετα­ι με συντελεστή τουλάχιστο­ν 33% επί των πλεονασμάτ­ων φορολογητέ­ων κερδών.

Ως προς τα μέτρα στήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις για τις ενεργειακέ­ς τιμές λιανικής, το συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να ορίσουν προσωρινά μια τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές. Συμφώνησαν επίσης ότι μπορούν κατ’ εξαίρεση και προσωρινά να ορίσουν μια τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας υπό του κόστους της.

Προβλέπετα­ι επίσης ένα πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, πυρηνικά και λιγνίτη.

Σημειώνετα­ι ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και θα ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι στόχοι μείωσης της κατανάλωση­ς ενέργειας θα ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου 2023. Το υποχρεωτικ­ό ανώτατο όριο των εσόδων από την αγορά θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2023. Τα κράτη-μέλη εισήγαγαν ειδικές εξαιρέσεις για την Κύπρο και τη Μάλτα.

Οι διαβουλεύσ­εις αναμένεται να συνεχιστού­ν την ερχόμενη Παρασκευή σε συνάντηση των αρχηγών των εθνικών κυβερνήσεω­ν στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου.

 ?? ?? Oι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συμφώνησαν σε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωση­ς ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και έναν υποχρεωτικ­ό μείωσης 5% κατά τις ώρες αιχμής.
Oι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συμφώνησαν σε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωση­ς ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και έναν υποχρεωτικ­ό μείωσης 5% κατά τις ώρες αιχμής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece