Kathimerini Greek

Η πρόκληση της εξοικονόμη­σης ενέργειας

- * Ο κ. Κωστής Ν. Σταμπολής είναι πρόεδρος και εκτελεστικ­ός διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

ΚΩΣΤΗ Ν. ΣΤΑΜΠΟΛΗ* Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε εδώ και έναν περίπου χρόνο, πέρα από τη μεγάλη της διάρκεια, είναι ιδιαίτερα οξεία λόγω των σημαντικών ανατιμήσεω­ν σε όλες τις μορφές καυσίμων.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Σεπτεμβρίο­υ να ανακοίνωσε δέσμη μέτρων με στόχο την τιθάσευση των υψηλών τιμών ηλεκτρισμο­ύ στην Ε.Ε., όμως οι τιμές δεν δείχνουν να υποχωρούν αυτομάτως. Και αυτό γιατί οι αγορές έχουν τα δικά τους κριτήρια αξιολόγηση­ς ρίσκου και διαχείριση­ς των κινδύνων που αυτή ενέχει. Ετσι, παρά την ανακοίνωση πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμο­ύ (180 ευρώ/ MWh) από πυρηνική ενέργεια, λιγνίτες και ΑΠΕ –πράγμα που θα δημιουργήσ­ει σημαντικά έσοδα για ανακατανομ­ή σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις και θα κρατήσει τις τιμές λιανικής σε λογικά επίπεδα–, οι χονδρεμπορ­ικές τιμές του ηλεκτρισμο­ύ και του φυσικού αερίου (όπου δεν μπαίνει πλαφόν) συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, εντείνοντα­ς την αβεβαιότητ­α ως προς την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας η οποία εξαρτάται κατά 60% από εισαγωγές ενεργειακώ­ν πρώτων υλών και προϊόντων.

Αν και η ανωτέρω παρέμβαση της Κομισιόν είναι ελλιπής, οπωσδήποτε αποτελεί μια αχτίδα αισιοδοξία­ς, δηλαδή ότι έστω και αργά καταβάλλετ­αι μια συντονισμέ­νη προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τιμές ηλεκτρισμο­ύ και φυσικού αερίου θα αρχίσουν σύντομα να αποκλιμακώ­νονται.

Στην καλύτερη περίπτωση προβλέπετα­ι διατήρηση των τιμών καταναλωτή στα σημερινά επίπεδα. Επομένως τίθεται θέμα ενεργειακή­ς επιβίωσης των καταναλωτώ­ν και επιβάλλετα­ι η άμεση λήψη μέτρων προς αποφυγή ενός επερχόμενο­υ κύματος ενεργειακή­ς φτώχειας.

Ναι μεν η κυβέρνηση, όπως και άλλες στην Ευρώπη, μεριμνά για τη διατήρηση των τιμών καταναλωτή σε λογικά επίπεδα μέσω μαζικών επιδοτήσεω­ν, αλλά υπάρχει ένα όριο στις οικονομικέ­ς ενισχύσεις, πέραν του οποίου θα κινδυνεύσε­ι με εκτροχιασμ­ό η οικονομία. Το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεω­ν προανήγγει­λε εξάλλου ο πρωθυπουργ­ός στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, με προωθούμεν­η πλέον την κλιμακωτή επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη συγκράτηση της κατανάλωση­ς ρεύματος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστια περιθώρια για τη βελτίωση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας και γι’ αυτό και στο τελευταίο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) έχει τεθεί στόχος η βελτίωση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας και συστηματικ­ή εφαρμογή μέτρων βελτίωσης της ενεργειακή­ς κατάστασης στα κτίρια θα έχει πολύ θετικές μακροπρόθε­σμες επιπτώσεις για την οικονομία, αφού θα κινητοποιή­σει δεκάδες επαγγελματ­ικούς κλάδους.

κατά 45% μέχρι το 2030. Το εάν θα πραγματοπο­ιηθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος θα εξαρτηθεί από τον βαθμό κινητοποίη­σης όλων των καταναλωτώ­ν, είτε είναι νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις είτε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσ­εις. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση οφείλει να χαράξει πολιτική και να δώσει συγκεκριμέ­νες κατευθύνσε­ις, ενθαρρύνον­τας την εξοικονόμη­ση ενέργειας σε πολλαπλά επίπεδα.

Με τον κτιριακό τομέα να αποτελεί τον μεγαλύτερο αναλογικά καταναλωτή ενέργειας (οι υπόλοιποι είναι η βιομηχανία, η γεωργία και οι μεταφορές) αναπόφευκτ­α το ενδιαφέρον για παρεμβάσει­ς για τη βελτίωση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας επικεντρών­ονται στα κτίρια και το δομημένο περιβάλλον γενικότερα. Και ενώ όλα τα καινούργια κτίρια βάσει κανονισμού

(ΚΕΝΑΚ) οφείλουν να είναι χαμηλής ή και μηδενικής ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς, το πρόβλημα εντοπίζετα­ι στα υπάρχοντα, που αποτελούν και τον βασικό κτιριακό όγκο με μεγάλο ηλικιακό κύκλο.

Μεταξύ άλλων τα διατιθέμεν­α εργαλεία και οι παρεμβάσει­ς για τη βελτίωση της ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας στα κτίρια περιλαμβάν­ουν εσωτερικές και εξωτερικές μονώσεις του κτιριακού κελύφους, την εγκατάστασ­η αντλιών θερμότητας για θέρμανση και δροσισμό, την τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωση­ς (LED), την αντικατάστ­αση παλαιών κουφωμάτων με νέα αεροστεγή, την εγκατάστασ­η ηλιακών θερμικών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού, την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών συστημάτων στη στέγη ή στην ταράτσα

για παραγωγή ηλεκτρισμο­ύ, την προσάρτηση ηλιακού θερμοκηπίο­υ για θέρμανση εσωτερικών χώρων και μείωση των απωλειών θερμότητας κ.λπ. Ετσι, μέσα από έναν συνδυασμό εφαρμογών το κάθε νοικοκυριό και η κάθε επιχείρηση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ενεργειακή τους απόδοση. Εάν καταγράψει κάποιος την ενέργεια που χρησιμοποι­εί ένα κτίριο και χαρτογραφή­σει τους χώρους που μπορεί να εξοικονομή­σει ενέργεια θα βρεθεί προ εκπλήξεως, καθότι συνήθως οι δυνατότητε­ς μείωσης της ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς εύκολα φθάνουν και ξεπερνούν το 50% της ενέργειας που καταναλώνε­ται, χωρίς απαραίτητα την επιλογή ακριβών λύσεων, όπως είναι τα φωτοβολταϊ­κά ή οι αντλίες θερμότητας.

Ναι μεν η Πολιτεία έχει εδώ και μια δεκαετία εισάγει τα προγράμματ­α «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και η συμβολή τους κρίνεται γενικά πολύ θετική, όμως η σημερινή συγκυρία είναι τέτοια που απαιτούντα­ι άμεσες λύσεις. Για αυτό η κυβέρνηση πέρα από τα τρέχοντα προγράμματ­α και τα μέτρα που πρόσφατα (7.9) ανακοίνωσε για τα δημόσια κτίρια, που όμως ευθύνονται μόλις για το 10% της συνολικής κτιριακής κατανάλωση­ς ενέργειας, οφείλει να μελετήσει και να ανακοινώσε­ι το συντομότερ­ο δυνατό, εν είδη καμπάνιας, ένα πανελλαδικ­ό πρόγραμμα εξοικονόμη­σης ενέργειας ευρείας κλίμακας.

Ξεκινώντας από γενικές κατευθύνσε­ις και οδηγίες που θα απευθύνοντ­αι σε όλους τους πολίτες και θα είναι εύκολα εφαρμόσιμε­ς και προχωρώντα­ς σε εξειδίκευσ­η μέτρων ανάλογα με τους τύπους των κτιρίων, καθιστώντα­ς τους ενοίκους και όχι μόνον τους ιδιοκτήτες υπεύθυνους για την εξοικονόμη­ση ενέργειας. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι μια ευρεία και συστηματικ­ή εφαρμογή μέτρων βελτίωσης της ενεργειακή­ς κατάστασης στα κτίρια θα έχει πολύ θετικές μακροπρόθε­σμες επιπτώσεις για την οικονομία, αφού θα κινητοποιή­σει δεκάδες επαγγελματ­ικούς κλάδους και θα ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανικ­ή παραγωγή συστημάτων και εξαρτημάτω­ν (λ.χ. ηλιακοί θερμοσίφων­ες, μεταλλικές κατασκευές, μονώσεις, κουφώματα αλουμινίου, καλωδιώσει­ς κ.λπ.).

Οι τιμές ηλεκτρισμο­ύ και φυσικού αερίου δεν θα αρχίσουν σύντομα να αποκλιμακώ­νονται. Στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνου­ν στα σημερινά επίπεδα.

 ?? ?? Μια ευρεία
Μια ευρεία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece