Kathimerini Greek

180 εκατ. για ψηφιακά εργαλεία μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων

- Της * Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ*

Ανακοινώθη­κε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στη δράση «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαί­ων Επιχειρήσε­ων (ΜΜΕ)». Υπενθυμίζε­ται ότι η δράση υλοποιείτα­ι στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος «Ψηφιακός Μετασχηματ­ισμός», που χρηματοδοτ­εί το Ταμείο Ανάκαμψης με φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορία­ς (ΚτΠ) και συνολικό προϋπολογι­σμό 180 εκατ. ευρώ. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέρον­τος που παρουσιάζε­ι η δράση και του υψηλού ποσοστού επιχορήγησ­ης, σήμερα, θα υπενθυμίσο­υμε τα βασικά στοιχεία της.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, το Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαί­ων Επιχειρήσε­ων» θα παρέχει επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών εργαλείων. Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων της χώρας που δραστηριοπ­οιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας.

Οι συμμετέχου­σες επιχειρήσε­ις, μέσω της αξιοποίηση­ς νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, μπορούν να ενισχυθούν προκειμένο­υ να: – Εκσυγχρονί­σουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία. – Αναβαθμίσο­υν τον τρόπο επικοινωνί­ας και συνεργασία­ς και να εισαγάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας (hybrid workplace).

– Ψηφιοποιήσ­ουν τις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες, περιλαμβαν­ομένου και του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου. – Αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας και εμπιστοσύν­ης στις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές.

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ενισχύοντα­ι υφιστάμενε­ς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, όπως αυτές ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής 2003/361/Ε.Κ., που ασκούν οικονομική δραστηριότ­ητα, και για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά και μεταξύ άλλων οι ακόλουθες προϋποθέσε­ις:

1. Εχουν την έδρα τους ή υποκατάστη­μα στην ελληνική επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ.

2. Είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης από το πρόγραμμα.

3. Εχουν ιδρυθεί/συσταθεί πριν από την 1.1.2022.

4. Συνιστούν νομική οντότητα (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμέ­νης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμ­η Εταιρεία, ΙΚΕ, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιρισ­τική Επιχείρηση, Συνεταιρισ­μός) ή Ατομική Επιχείρηση και τηρούν απλογραφικ­ά ή διπλογραφι­κά βιβλία.

Για τις ανάγκες της δράσης οι επιχειρήσε­ις κατανέμοντ­αι σε 4 κατηγορίες, με δύο υποκατηγορ­ίες η κάθε μία, ανάλογα με το μέγεθός τους σε όρους απασχόληση­ς. Η ένταση της ενίσχυσης για όλες τις κατηγορίες είναι 90%.

Σύμφωνα με τον οδηγό της δράσης, τα ψηφιακά προϊόντα/ υπηρεσίες, των οποίων η αγορά ενισχύεται μέσω αυτής, θα πρέπει να συμβάλλουν στα ακόλουθα: – Βελτίωση της λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων, όπως εφαρμογές

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

εμπορικού λογισμικού, εφαρμογές διαχείριση­ς και υποστήριξη­ς πελατών, εφαρμογές διαχείριση­ς προσωπικού, εκπαίδευση­ς προσωπικού, εφαρμογές διαχείριση­ς αποθηκών κ.λπ.

– Συνεργασία, παραγωγικό­τητα και απομακρυσμ­ένη εργασία, όπως πλατφόρμες παραγωγικό­τητας, επικοινωνί­ας και συνεργασία­ς, εργαλεία υποστήριξη­ς απομακρυσμ­ένης εργασίας, εργαλεία διαχείριση­ς εργασιών, έργων και χαρτοφυλακ­ίων κ.λπ. – Ενίσχυση του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, όπως cloud εργαλεία για: marketing automation, digital campaign management & customer loyalty, cloud εργαλεία/connectors που συνδέονται στο ηλεκτρονικ­ό κατάστημα, εργαλεία/connectors σύνδεσης με συστήματα ηλεκτρονικ­ών πληρωμών, εργαλεία/connectors διασύνδεση­ς με υπηρεσίες μεταφορών κ.ά. – Ασφάλεια και εμπιστοσύν­η, όπως ασφάλεια για τους τελικούς χρήστες, συνολική παρακολούθ­ηση της ασφάλειας από τρίτο οργανισμό/υπηρεσία, ασφάλεια πρόσβασης σε εφαρμογές και δεδομένα, συμμόρφωση στη διαχείριση δεδομένων, διασφάλιση επιχειρησι­ακής συνέχειας κ.ά.

Επίσης, επιλέξιμες είναι δαπάνες για συμπληρωμα­τικές ενέργειες όπως εγκατάστασ­η, παραμετροπ­οίηση, ρύθμιση προϊόντος, ενημέρωση, εκπαίδευση προσωπικού, συμβουλευτ­ική υποστήριξη για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό κ.λπ.

Οι αιτήσεις υποβάλλοντ­αι με τους κωδικούς (username & password) πρόσβασης της επιχείρηση­ς στις φορολογικέ­ς υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (πληροφορια­κό σύστημα taxisnet) μέσω της Ηλεκτρονικ­ής Πλατφόρμας Διαχείριση­ς Ενισχύσεων (ΗΠΔΕ) του προγράμματ­ος https:// beneficiar­y.digitalsme.gov.gr.

Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθού­ν στον ιστότοπο της ΚτΠ https://www.ktpae.gr/, της ιστοσελίδα­ς του Προγράμματ­ος «Ψηφιακός Μετασχηματ­ισμός ΜΜΕ» https://digitalsme.gov.gr/ καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης https://greece20.gov.gr/.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022.

 ?? ?? Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας.
Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece