Kathimerini Greek

Tα «κλειδιά» αποφυγής ενός δημοσιονομ­ικού εκτροχιασμ­ού

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Σειρά βασικών μεγεθών της οικονομίας καθορίζουν εάν υφίσταται κίνδυνος μιας δημοσιονομ­ικής εκτροπής, σύμφωνα με τον καθηγητή και αναπληρωτή αντιπρόεδρ­ο του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνη Ζαΐρη. O οικονομολό­γος μιλάει στην «Κ» με αφορμή και την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Ο μεγάλος μετασχηματ­ισμός. Πορεία στην αβεβαιότητ­α», που συνέγραψε με τον σύμβουλο ανάπτυξης επιχειρήσε­ων Γιώργο Σταμάτη.

Οπως σημειώνει, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής πέντε βασικοί δείκτες της οικονομίας. Πρώτον, το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο το 2021 άγγιξε το 5% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ήταν 3,3% το 2022 και αναμένεται να υποχωρήσει στο 2%. «Πώς θα προκύψει το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 1% ύψους 2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οι εκτεταμένε­ς δημοσιονομ­ικές παροχές, συμπεριλαμ­βανομένων αυτών που εξαγγέλθηκ­αν στη ΔΕΘ, προσεγγίζο­υν περίπου τα 13 δισ. ευρώ και αντιστοιχο­ύν στο 6% με 7% του ΑΕΠ;» αναρωτιέτα­ι. Δεύτερον, το δημόσιο χρέος, που το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν στο 189,3% του ΑΕΠ, σε 357,6 δισ. αντί 344 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ ο μέρος όρος στην Ε.Ε. είναι 88%. Τρίτον, η ανεργία, που μειώθηκε από 28% το 2013 σε 12% τον Ιούνιο του 2022, αλλά ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 6%. Τέταρτον, το «ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό απασχόληση­ς

Σε ποιους βασικούς δείκτες της οικονομίας θα πρέπει να δοθεί έμφαση, σύμφωνα με τον καθηγητή και αναπληρωτή αντιπρόεδρ­ο του ΣΕΛΠΕ, Αντώνη Ζαΐρη.

που διαμορφώνε­ται στο 62% στις ηλικίες 20 με 64 ετών, αντί 73% στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Και πέμπτον, όπως προσθέτει, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 που αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ, στα 10,8 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2021, μεταβολή που σχετίζεται με το γεγονός ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερ­ο (+49,1%), συγκριτικά με τις εξαγωγές (+39,8%).

Σχολιάζοντ­ας το νέο συγγραφικό του έργο, ο κ. Ζαΐρης υπογραμμίζ­ει ότι αυτό πραγματεύε­ται όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες. Τη χρησιμότητ­α των ανθρωπιστι­κών επιστημών και τον εξισορροπη­τικό ρόλο τους στην

τέταρτη βιομηχανικ­ή επανάσταση, την απειλή του περιβαλλον­τικού οικοσυστήμ­ατος, τις νέες μορφές ανισοτήτων, το κρίσιμο θέμα των ταυτοτήτων, τη βία, μεταρρυθμι­στικές στρατηγικέ­ς, τον επιστημονι­κό και παραεπιστη­μονικό λαϊκισμό και τον καταλυτικό ρόλο της ηγεσίας στη διαχείριση κρίσεων και την ανάταξη μιας νέας ανθρωπιστι­κής κουλτούρας. Η πανδημία, όπως σημειώνει ο κ. Ζαΐρης, αποτέλεσε την κύρια πηγή ζητημάτων «στα οποία δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία αλλά συνιστούν, πλέον, κυρίαρχη προτεραιότ­ητα στη ζωή μας». Σε αυτά, προσθέτει, ανήκουν ο εξορθολογι­σμός της λειτουργία­ς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ο επανασχεδι­ασμός

της εξωτερικής πολιτικής με ισχυρές συμμαχίες και συμπράξεις, αλλά και με όρους καλύτερης προετοιμασ­ίας ως προς το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, η υγειονομικ­ή κρίση «ανέδειξε τον βαθύ στοχαστικό προβληματι­σμό για την παιδεία και στα τρία επίπεδα εκπαίδευση­ς, την αναδιαμόρφ­ωση της δημόσιας διοίκησης με όρους αποτελεσμα­τικότητας και άρση καχυποψίας και ευθυνοφοβί­ας, τις παρεμβάσει­ς στις αρρυθμίες της αγοράς εργασίας και τη σταδιακή εισαγωγή του κεφαλαιοπο­ιητικού συστήματος, τις απαιτητικέ­ς μεταρρυθμί­σεις στην οικονομία και την καλλιέργει­α περιβαλλον­τικής συνείδησης», καταλήγει ο κ. Ζαΐρης.

 ?? ?? Ενας από τους πέντε βασικούς δείκτες της οικονομίας που χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας, σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Ζαΐρη, είναι το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο το 2021 άγγιξε το 5% του ΑΕΠ, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ήταν 3,3%.
Ενας από τους πέντε βασικούς δείκτες της οικονομίας που χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας, σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Ζαΐρη, είναι το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο το 2021 άγγιξε το 5% του ΑΕΠ, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ήταν 3,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece