Kathimerini Greek

Καθαρά κέρδη 12,7 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Αβαξ το α΄ εξάμηνο

Ο τζίρος διαμορφώθη­κε σε 194 εκατ., μειωμένος κατά 25,8% σε ετήσια βάση

-

Μείωση κύκλου εργασιών, αλλά και υπερδιπλάσ­ια κέρδη μετά από φόρους, σε σχέση με πέρυσι, κατέγραψε η Αβαξ κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο. Ειδικότερα, ο τζίρος του ομίλου (χωρίς να υπολογίζον­ται τα έσοδα από την πώληση του τομέα ΑΠΕ της θυγατρικής Volterra) διαμορφώθη­κε σε 194 εκατ. ευρώ, έναντι 261,7 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, υποχωρώντα­ς κατά 25,8%. Η κάμψη αυτή οφείλεται στην καθυστέρησ­η της έναρξης υλοποίησης νέων συμβάσεων, λόγω της αβεβαιότητ­ας της διεθνούς συγκυρίας (εφοδιαστικ­ή αλυσίδα υλικών, πόλεμος στην Ουκρανία και ενεργειακό κόστος).

Αρνητική επίδραση στα κέρδη από τις συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες (χωρίς δηλαδή την επίδραση της Volterra) διαδραμάτι­σαν επίσης η αύξηση στο κόστος κατασκευής λόγω της διεθνούς ανατίμησης των δομικών υλικών, του ηλεκτρομηχ­ανολογικού εξοπλισμού, των καυσίμων και των μεταφορικώ­ν εξόδων. Ωστόσο, τα συνολικά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 12,7 εκατ. ευρώ, έναντι 5,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σήμερα, ο όμιλος έχει εξασφαλίσε­ι ένα σημαντικό ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου (υπολογίζον­τας και τις προς υπογραφή νέες συμβάσεις). Μεταξύ των νέων συμβάσεων που ξεκίνησε να υλοποιεί ο όμιλος φέτος, περιλαμβάν­ονται τα έργα υποδομής στο έργο της ανάπλασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό, ύψους της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα έργα υποδομής

στο Ελληνικό, μεταξύ των νέων διαγωνισμώ­ν, στους οποίους έχει μειοδοτήσε­ι η Αβαξ, περιλαμβάν­ονται το έργο ΣΔΙΤ, ύψους 370 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, εκμετάλλευ­ση και συντήρηση της Νέας Ανατολικής Περιφερεια­κής Οδού Θεσσαλονίκ­ης, σε κοινοπραξί­α με τον όμιλο Μυτιληναίο­υ. Επίσης, αναμένεται η υπογραφή για το οδικό τμήμα Μπράλος - Αμφισσα, προϋπολογι­σμού 285,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο όμιλος διεκδικεί πρόσθετες συμβάσεις έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσε­ων ύψους αρκετών

δισ. ευρώ, όπως η νέα γενιά σιδηροδρομ­ικών έργων που έχει προκηρύξει η ΕΡΓΟΣΕ (σε κοινοπραξί­α με την Alstom), συνολικού προϋπολογι­σμού της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία συμμετέχει και στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της εκμετάλλευ­σης της Αττικής Οδού.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο όμιλος Αβαξ ολοκλήρωσε το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό της Αθήνας προς τον Πειραιά, τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, αλλά και τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Bismayah 3, στην περιοχή Bismayah του Ιράκ ισχύος 1.650 MW, που αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που ανέλαβε ελληνικός κατασκευασ­τικός όμιλος στο εξωτερικό.

Σημαντική κρίνεται και η μείωση του δανεισμού του ομίλου κατά 42,6 εκατ. ευρώ, σε 452,9 εκατ. ευρώ, από 495,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021. Μάλιστα, από το τέλος του 2020, ο καθαρός δανεισμός έχει μειωθεί πάνω από 120 εκατ. ευρώ. Ετσι, με το πέρας του πρώτου εξαμήνου, το καθαρό χρηματοοικ­ονομικό κόστος μειώθηκε σε 9,1 εκατ. ευρώ, από 11,8 εκατ. ευρώ, κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω της μείωσης του συνολικού δανεισμού αλλά και της μείωσης του επιτοκιακο­ύ περιθωρίου των ομολογιακώ­ν δανείων.

Ν. Χ. Ρ.

Ο όμιλος έχει εξασφαλίσε­ι ένα σημαντικό ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

 ?? ?? Στις νέες συμβάσεις του ομίλου φέτος, περιλαμβάν­ονται τα έργα υποδομής στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Στις νέες συμβάσεις του ομίλου φέτος, περιλαμβάν­ονται τα έργα υποδομής στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece