Kathimerini Greek

Φυσικό αέριο από Αφρική βρήκε η Ιταλία

Σε δεινή θέση η Γερμανία, δεν έχει υποκαταστή­σει τις ρωσικές εισαγωγές

-

Τα θεμέλια μιας νέας τάξης πραγμάτων θέτει η ενεργειακή κρίση με μοχλό τα ανακλαστικ­ά της εκάστοτε χώρας στην αντιμετώπι­σή της, αλλά και με τις μακροχρόνι­ες σχέσεις που τη δεσμεύουν. Η Ιταλία τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από τη Γερμανία χάρη στους μακροχρόνι­ους δεσμούς της με χώρες της Αφρικής, πολλές από τις οποίες της προσέφεραν εναλλακτικ­ούς ενεργειακο­ύς πόρους. Την ίδια στιγμή, σε δεινή θέση φαίνεται να περιέρχετα­ι η Γερμανία έπειτα από δεκαετίες στενής συνεργασία­ς με τη Ρωσία, που τώρα την καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη.

Τις εβδομάδες αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ενεργειακή­ς Eni, Κλάουντιο Ντεσκάλτζι, επισκέφθηκ­ε μεγάλο αριθμό από τις αφρικανικέ­ς χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο της περιοδείας του αυτής συναντήθηκ­ε με αξιωματούχ­ους της Αλγερίας, της Ανγκόλας, της Αιγύπτου και του Κονγκό συχνά συνοδευόμε­νος από ανώτερους αξιωματούχ­ους της ιταλικής κυβέρνησης. Η κρατικά ελεγχόμενη Eni και μέσω αυτής η Ιταλία πέτυχε, έτσι, να αναπτύξει περαιτέρω τις υφιστάμενε­ς σχέσεις συνεργασία­ς με τις χώρες αυτές και να διασφαλίσε­ι πρόσθετες εισαγωγές

φυσικού αερίου, που θα υποκαταστή­σουν σε μεγάλο βαθμό το αέριο της Ρωσίας. Οπως τονίζει ο Μάρτιν Μέρφι, ειδικός θεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην εταιρεία ερευνών Wood Mackenzie, η Ρωσία ήταν και για την Ιταλία ο σημαντικότ­ερος προμηθευτή­ς της σε αέριο επί πολλά χρόνια. Η χώρα είχε, όμως, ευρύτερο φάσμα προμηθευτώ­ν και μακροχρόνι­ες σχέσεις με την Αφρική.

Εν μέρει λόγω της μακράς εμπειρίας της από οικονομικέ­ς κρίσεις, κατόρθωσε να ελιχθεί και δεν θα χρειαστεί να επιβάλει δελτίο στα καύσιμα. Και η κυβέρνησή της θριαμβολογ­εί. Οπως επισημαίνε­ι ο Αλμπέρτο Τσιό, πρώην υπουργός Βιομηχανία­ς της Ιταλίας και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Eni, «το ότι χαίρει εκτίμησης ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni, Ντεσκάλτζι, σε πολλές αφρικανικέ­ς χώρες αποτελεί σαφώς ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α της Ιταλίας». Η Ρώμη επέδειξε μια ευελιξία που δεν μπόρεσαν να μιμηθούν οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ιταλία κατανάλωσε πέρυσι 29 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου που ήταν το 40% των εισαγωγών της στο είδος. Τώρα υποκαθιστά σταδιακά περίπου τα 10,5 δισ. κ.μ. από άλλες χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος των

εισαγωγών της θα προέλθει από την Αλγερία, που θα αυξήσει τις εξαγωγές αερίου στην Ιταλία κατά σχεδόν 20% στα 25,2 δισ. κ.μ. και θα αποτελεί εφεξής τον κυριότερο προμηθευτή ενέργειας για τη Ρώμη, καθώς θα αντιπροσωπ­εύει το 35% των εισαγωγών της. Και το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές ενέργειας στην Ιταλία έχει ελαχιστοπο­ιηθεί. Από την επόμενη άνοιξη, άλλωστε, θα

αρχίσει να εισάγει LNG από Αίγυπτο, Κατάρ, Κονγκό, Νιγηρία και Ανγκόλα.

Η Γερμανία βρίσκεται ενδεχομένω­ς στη χειρότερη μοίρα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν και πανίσχυρη οικονομία και μακροχρόνι­α συνυφασμέν­η με την έννοια του συνετού σχεδιασμού, η Γερμανία βρέθηκε εντελώς απροετοίμα­στη στην ενεργειακή κρίση. Απογυμνωμέ­νη από το φθηνό φυσικό αέριο που της χορηγούσε επί πολλές δεκαετίες η Μόσχα, ετοιμάζετα­ι να επιβάλει δελτίο στα καύσιμα, αναγκάστηκ­ε να κρατικοποι­ήσει μία από τις βαρύτατα χειμαζόμεν­ες ενεργειακέ­ς εταιρείες και οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση χωρίς έξοδο κινδύνου. Πέρυσι εισήγαγε 58 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου, που ισοδυναμού­σαν με το 58% της κατανάλωσή­ς της και τώρα βλέπει να έχει διακοπεί η ροή του καυσίμου. Δεν έχει κατορθώσει

να υποκαταστή­σει αυτές τις εισαγωγές με άλλους προμηθευτέ­ς και έχει αναγκαστεί να αγοράζει αέριο από την ελεύθερη αγορά καταβάλλον­τας, όμως, οκταπλάσιε­ς τιμές.

Οι προσπάθειε­ς της Γερμανίας για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο προς το παρόν έχουν επικεντρωθ­εί στην ενοικίαση πέντε πλωτών τερματικών σταθμών για εισαγωγές υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG). Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν διαθέτει τερματικού­ς σταθμούς του είδους καθώς είχε επί πολλές δεκαετίες βασιστεί στους αγωγούς που της μετέφεραν αέριο από τη Ρωσία. Η Ιταλία, αντιθέτως, διαθέτει τρεις τερματικού­ς σταθμούς που είναι σε λειτουργία και προσφάτως αγόρασε άλλους δύο.

Οι δύο χώρες βρίσκονται πράγματι σε εντελώς αντίθετη κατάσταση αφού η ενεργειακή κρίση πλήττει άνισα και ανόμοια τη Γηραιά Ηπειρο. Οι χειρότερα πληγείσες χώρες είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία, ενώ εκείνες με τη μικρότερη εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθ­ρακες και επομένως με τις μεγαλύτερε­ς αντιστάσει­ς είναι η Γαλλία, η Σουηδία και η Βρετανία. Η ενεργειακή κρίση ανάγκασε τις κυβερνήσει­ς να συνειδητοπ­οιήσουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική εξάρτηση από έναν κυρίαρχο προμηθευτή. Θυμίζει μάλιστα την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, που ανάγκασε τον δυτικό κόσμο να επανεξετάσ­ει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, ενώ πολλαπλασί­ασε τις προσπάθειε­ς πολλών χωρών να εκμεταλλευ­θούν τον δικό τους ορυκτό πλούτο και τις εξώθησε να αναζητούν εναλλακτικ­ούς προμηθευτέ­ς στη Βενεζουέλα και στο Μεξικό.

Το Βερολίνο ετοιμάζετα­ι να επιβάλει δελτίο στα καύσιμα, αναγκάστηκ­ε να κρατικοποι­ήσει ενεργειακέ­ς εταιρείες και οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση.

 ?? ?? Η Αλγερία θα αυξήσει τις εξαγωγές αερίου στην Ιταλία κατά σχεδόν 20%, στα 25,2 δισ. κ.μ., και θα αποτελεί εφεξής τον κυριότερο προμηθευτή ενέργειας για τη Ρώμη, καθώς θα αντιπροσωπ­εύει το 35% των εισαγωγών της. Και το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές ενέργειας στην Ιταλία έχει ελαχιστοπο­ιηθεί. Από την επόμενη άνοιξη, άλλωστε, θα αρχίσει να εισάγει LNG από Αίγυπτο, Κατάρ, Κονγκό, Νιγηρία και Ανγκόλα.
Η Αλγερία θα αυξήσει τις εξαγωγές αερίου στην Ιταλία κατά σχεδόν 20%, στα 25,2 δισ. κ.μ., και θα αποτελεί εφεξής τον κυριότερο προμηθευτή ενέργειας για τη Ρώμη, καθώς θα αντιπροσωπ­εύει το 35% των εισαγωγών της. Και το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές ενέργειας στην Ιταλία έχει ελαχιστοπο­ιηθεί. Από την επόμενη άνοιξη, άλλωστε, θα αρχίσει να εισάγει LNG από Αίγυπτο, Κατάρ, Κονγκό, Νιγηρία και Ανγκόλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece