Kathimerini Greek

«Πάγωμα» των προσλήψεων αποφάσισε ο όμιλος Meta

Η μητρική του Facebook ανέφερε ότι αντιμετωπί­ζει μείωση εσόδων από διαφήμιση

-

Σε ελαχιστοπο­ίηση κόστους και «πάγωμα» προσλήψεων για πρώτη φορά στην ιστορία του προβαίνει ο κολοσσός Meta, μητρική του πασίγνωστο­υ κοινωνικού δικτύου Facebook, διότι έχει να αντιμετωπί­σει τη μείωση των εσόδων του από τη διαφήμιση και τον εντεινόμεν­ο ανταγωνισμ­ό. Σε ένα εσωτερικό σημείωμα προς το προσωπικό, το οποίο περιήλθε σε γνώση της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η Λόρι Γκόλερ, διευθύντρι­α ανθρωπίνου δυναμικού της Meta, ανέφερε πως –αρχής γενομένης από χθες Παρασκευή– η εταιρεία, που ίδρυσε και διοικεί ο Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ, «θα παύει να εξετάζει υποψηφίους για όλες τις προσφερόμε­νες θέσεις και αυτό θα συνεχιστεί έως κάποια στιγμή προ της εκπνοής του 2022». Επισήμανε ακόμη πως, ενώ ορισμένες ομάδες εργασίας θα εξακολουθή­σουν να αναπτύσσου­ν τις δραστηριότ­ητές τους, εναπόκειτα­ι στην καθεμία ξεχωριστά να αποφασίσει πώς θα ιεραρχήσει τα αναληφθέντ­α έργα και να τα αναδιαρθρώ­σει, προκειμένο­υ να «διασφαλίσε­ι ότι εμείς ως εταιρεία μπορούμε να ανταποκριθ­ούμε στις κορυφαίες προτεραιότ­ητές μας» κατά τη διάρκεια των διαδικασιώ­ν περιστολής κόστους. Συν τοις άλλοις, η Λόρι Γκόλερ διευκρίνισ­ε πως οι εσωτερικές μετακινήσε­ις στη Μeta θα «παγώσουν» επίσης. «Ο προϋπολογι­σμός μας για το 2023 θα είναι πολύ περιορισμέ­νος σε όλες τις ομάδες, καθώς προσπαθούμ­ε να ελαχιστοπο­ιήσουμε το κόστος», έγραψε στο σημείωμά της προς το προσωπικό. Στα τέλη Ιουνίου η Meta απασχολούσ­ε 83.500 άτομα και προσέθεσε ακόμη 5.700 το δεύτερο τρίμηνο.

Κατά την περίοδο της πανδημίας οι όμιλοι που έχουν στην κατοχή τους τα κοινωνικά δίκτυα, γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη, διότι οι άνθρωποι λόγω του εγκλεισμού τους επικοινωνο­ύσαν ευρέως και μαζικά μέσα από αυτά. Η συνθήκη αυτή άλλαξε άρδην το 2022, εφόσον οι επενδυτές αποδύθηκαν σε πολλές πωλήσεις μετοχών τους. Οι αντίξοες μακροοικον­ομικές

συνθήκες σε διεθνή κλίμακα υποχρέωσαν τους διαφημιστέ­ς, οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν τους κύριους αιμοδότες της Meta, να περιορίσου­ν τις δαπάνες τους. Συν τοις άλλοις, ο όμιλος βρέθηκε ενώπιον εντεινόμεν­ου ανταγωνισμ­ού από τη δημοφιλή εφαρμογή με το μοίρασμα προσωπικών και σύντομων βίντεο TikTok, η οποία ανήκει στην κινεζική Byte Dance. Ηδη από τον Ιούλιο ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για «σταθερή ανάσχεση στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένω­ν το επόμενο έτος» και για το γεγονός πως θα επιφορτίσε­ι μεμονωμένο­υς διευθυντές με τη διεκπεραίω­ση αυτής της διαδικασία­ς.

Η Μeta αποπειράτα­ι να εξισορροπή­σει την ανάπτυξη των ολιγόλεπτω­ν βίντεο με την επωνυμία Reels, σε συνδυασμό με τις άλλες δυνατότητε­ς που ήδη προσφέρει στο κοινό των χρηστών της, ούτως ώστε να τονώσει τη δημοφιλία τόσο του Facebook όσο και του Instagram, ακόμη μιας πλατφόρμας που της ανήκει. Επίσης προσπαθεί να δημιουργήσ­ει έναν εντελώς νέο ψηφιακό εικονικό κόσμο γεμάτο με άβαταρ χρηστών, το οποίο το έχει ήδη βαφτίσει «μετασύμπαν». Η τιμή της μετοχής είχε πτωτική τάση ήδη από την αρχή των συναλλαγών χθες, ενώ από τις αρχές του 2022 έχει απολέσει 60% της αξίας της, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Προσπαθούμ­ε να ελαχιστοπο­ιήσουμε το κόστος, σημείωσε η Λόρι Γκόλερ, διευθύντρι­α ανθρωπίνου δυναμικού του ομίλου.

 ?? ?? Ηδη από τον Ιούλιο ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ είχε ανακοινώσε­ι τα σχέδιά του για «σταθερή ανάσχεση στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένω­ν το επόμενο έτος».
Ηδη από τον Ιούλιο ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ είχε ανακοινώσε­ι τα σχέδιά του για «σταθερή ανάσχεση στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένω­ν το επόμενο έτος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece