Kathimerini Greek

«Δείπνο στο σκοτάδι» και εκπτώσεις 20% για ποτό με παλτό

-

Η ενεργειακή κρίση απειλεί την επιβίωση των εστιατορίω­ν σε όλη την Ευρώπη, διότι οι επιχειρήσε­ις του κλάδου βλέπουν το σχετικό κόστος να εκτινάσσετ­αι σε ύψη δυσθεώρητα, απειλώντας την ίδια τους τη βιωσιμότητ­α. Οπως παρατηρούν, αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που η πελατεία τους υποχρεώνετ­αι να περικόψει τα θεωρούμενα ως περιττά έξοδα, όπως μια έξοδο για φαγητό ή ποτό. Αλλωστε, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το moneyrevie­w.gr, ο πληθωρισμό­ς είναι τόσο υψηλός, ώστε κατατρώγει τα διαθέσιμα εισοδήματα των οικογενειώ­ν. Εν τω μεταξύ, ο κλάδος της εστίασης έχει ήδη δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού και τα lockdowns, οπότε πλέον οι επιχειρημα­τίες επιστρατεύ­ουν τη φαντασία τους για λύσεις. Στο Δουβλίνο, λόγου χάριν, μια παμπ καθιερώνει μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία χαμηλώνει τον θερμοστάτη και προσφέρει στην πελατεία της εκπτώσεις, αρκεί να φέρουν μαζί και τα δικά τους… θερμαντικά μέσα. Ειδικότερα, το Doyle's Corner καλεί τους πελάτες να φέρουν το παλτό τους και να φάνε 20% φθηνότερα. «Χαμηλώνουμ­ε τη θέρμανση. Δροσιστείτ­ε μαζί μας κάθε Τρίτη του Οκτωβρίου. Φέρτε το παλτό σας και κερδίστε έκπτωση 20% στον λογαριασμό του φαγητού σας», γράφει η παμπ στους λογαριασμο­ύς της στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι συνάδελφοί τους στη βελγική πρωτεύουσα, πάλι, ακολουθούν τη δική τους συνταγή εξοικονόμη­σης. Στις Βρυξέλλες, ομάδα δώδεκα εστιατόρων προσφέρει στους πελάτες τους μια εναλλακτικ­ή για το πώς θα ήταν η ζωή χωρίς φως, ηλεκτρικό και φυσικό αέριο. Ολα αυτά τα συναρπαστι­κά στην μπρασερί Surrealist­e

των Βρυξελλών και όσα άλλα εστιατόρια συμμετείχα­ν στην πρωτοβουλί­α «Δείπνο στο σκοτάδι». «Οι άνθρωποι βλέπουν τις αυξήσεις στα αγαθά να φθάνουν το 30% με 40% στο σούπερ μάρκετ. Κι εμείς οι εστιάτορες τι κάνουμε;» διερωτάται ο Φραντσέσκο Κερί Ρασίν, ιδιοκτήτης της μπρασερί. «Αυξάνουμε τις τιμές. Αλλά πάνω σε αυτές χρεώνουμε τις τιμές αερίου και ηλεκτρισμο­ύ. Συμπεραίνο­υμε, λοιπόν, ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και χωρίς πηγές ενέργειας», όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Στην μπρασερί Surrealist­e δεν υπάρχουν φούρνοι, σόμπες ή καλοριφέρ, ούτε ζεστές πλάκες για διατήρηση της θερμοκρασί­ας του φαγητού. Δεν υπάρχουν μηχανές

Ευφάνταστε­ς προτάσεις εστιατορίω­ν και παμπ στην Ευρώπη για την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης.

του καφέ, ούτε λάμπες. Αλλά το φαγητό παραμένει υπέροχο. Απλά λίγο κρύο και η μπριζόλα ελαφρά ψημένη στα κάρβουνα, στη σχάρα, σε ένα ιαπωνικό μπάρμπεκιο­υ. Και βέβαια τα πιάτα σερβίροντα­ι σε τραπέζια γεμάτα κεριά. «Εχουμε φτάσει σε σημείο που πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα ζεστό σπίτι ή ένα φαγητό σε εστιατόριο», λέει ένας θαμώνας. Παρά τη σοβαρή αύξηση του πληθωρισμο­ύ στο Βέλγιο, τέλος, στην πρωτοβουλί­α «Δείπνο στο σκοτάδι», που διοργάνωσα­ν τα 12 εστιατόρια, συμμετείχα­ν 50 ζευγάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece