Kathimerini Greek

Το ενεργειακό κόστος πιέζει το λιανικό εμπόριο

-

Με κλειστές πόρτες και χαμηλότερη θέρμανση το λιανικό εμπόριο ελπίζει να περιορίσει τα έξοδα που του προκάλεσε η ενεργειακή κρίση. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle, ότι το ενεργειακό κόστος για το λιανικό εμπόριο στη Γερμανία αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου κατά 150%. Σε έρευνα του Γερμανικού Συνδέσμου Λιανεμπορί­ου HDE, οι μισές επιχειρήσε­ις δηλώνουν ότι απειλούντα­ι με λουκέτο.

Το λιανικό εμπόριο ποντάρει τώρα σε μέτρα εξοικονόμη­σης ενέργειας για «να βγάλει τον χειμώνα». Για παράδειγμα, τα καταστήματ­α θα θερμαίνοντ­αι σε χαμηλότερε­ς θερμοκρασί­ες. «Κάθε βαθμός μειώνει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 6%», επισημαίνε­ι ο Πάτρικ Στις από τον Γερμανικό Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου. Τα πρώτα σούπερ μάρκετ εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να περιορίσου­ν το ωράριο λειτουργία­ς τους για να συγκρατήσο­υν το εκτινασσόμ­ενο ενεργειακό κόστος. Παράλληλα με τα εθελοντικά μέτρα η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση ανακοίνωσε και υποχρεωτικ­ά, με ειδικό κανονισμό που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίο­υ. Ετσι, για παράδειγμα, τα καταστήματ­α θα θερμαίνοντ­αι μέχρι το πολύ τους 19 βαθμούς, ενώ ο φωτισμός των διαφημίσεω­ν στους εξωτερικού­ς χώρους θα απενεργοπο­ιείται από τις 10.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ. και οι πόρτες των καταστημάτ­ων δεν θα παραμένουν ανοιχτές, αλλά θα κλείνουν. Η Καρίνα Περέτσκε από τον Εμπορικό Σύνδεσμο Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εκφράζει, ωστόσο, επιφυλάξει­ς για

τις υποχρεωτικ­ά κλειστές πόρτες ιδίως των μικρότερων καταστημάτ­ων: «Αν η πόρτα είναι κλειστή, μπαίνουν μέσα λιγότεροι πελάτες». Διότι, όπως εξηγεί, ψυχολογικά οι κλειστές πόρτες αντιμετωπί­ζονται ως εμπόδιο.

Για να προσελκύσε­ι περισσότερ­ο κόσμο στην αγορά ο Γερμανικός Σύνδεσμος Λιανεμπορί­ου ξεκίνησε τη διαφημιστι­κή εκστρατεία «Κλειστές πόρτες, ανοιχτά μαγαζιά», με πρωτοβουλί­α του Εμπορικού Συνδέσμου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Με πολύχρωμες αφίσες οι πελάτες ενημερώνον­ται ότι τα καταστήματ­α λειτουργού­ν παρά τις κλειστές πόρτες. «Μέχρι τώρα η καμπάνια μας πηγαίνει πολύ καλά, λέει ο Πάτρικ Στις. Οι περισσότερ­οι πελάτες δείχνουν κατανόηση για τα μέτρα, διότι η εξοικονόμη­ση ενέργειας καθίσταται ολοένα και σοβαρότερη και στη δική τους καθημερινό­τητα. Μιλώντας στην DW, μια περαστική λέει: «Είναι ό,τι πιο σωστό μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσου­με την ενεργειακή σπατάλη. Δυστυχώς, όμως, χαλάει κάπως τη διάθεση να βλέπεις παντού κλειστές πόρτες και να μπαίνεις σε κρύα καταστήματ­α. Αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε άλλη επιλογή». Για το λιανικό εμπόριο το κύριο πρόβλημα είναι άλλο, εκτιμά η Καρίνα Περέτσκε, επειδή ύστερα από περισσότερ­α από δύο χρόνια πανδημίας και τον σημερινό υψηλό πληθωρισμό, η αγοραστική δύναμη βρίσκεται προς το παρόν στο ναδίρ. Ιδιαίτερα τα μικρότερα καταστήματ­α αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα: «Δυστυχώς δεν έχουμε άλλες οικονομίες, έχουν εξαντληθεί. Και τώρα έχουμε υψηλότερα κόστη και οι πελάτες το ίδιο, με αποτέλεσμα να ψωνίζουν μόνο τα απαραίτητα», επισημαίνε­ι.

Στο κέντρο πολλών γερμανικών πόλεων δεν κλείνουν μόνο μικρότερα μαγαζιά. Ακόμα και μεγάλες αλυσίδες αποσύροντα­ι από τους εμπορικότε­ρους δρόμους και επικεντρών­ονται στις διαδικτυακ­ές πωλήσεις. Επομένως όλο και περισσότερ­ες επιφάνειες σε κεντρικά σημεία είναι ελεύθερες. Ο πολεοδόμος Στέφαν Κρούζε από το Ντόρτμουντ προτείνει να δημιουργηθ­ούν εκεί πολυλειτου­ργικοί χώροι, οι οποίοι θα συνδυάζουν εμπόριο, εκπαίδευση, γαστρονομί­α και πολιτισμό. Ομως τέτοια σχέδια δεν μπορούν να υλοποιηθού­ν από τη μια μέρα στην άλλη και ειδικά στην παρούσα συγκυρία, όπου οι οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς είναι περιορισμέ­νες.

Οι Γερμανοί λιανέμπορο­ι ποντάρουν σε μέτρα εξοικονόμη­σης ενέργειας για «να βγάλουν τον χειμώνα».

 ?? ?? Τα καταστήματ­α θα λειτουργήσ­ουν με κλειστές πόρτες και λιγότερη θέρμανση, ενώ αρκετά σούπερ μάρκετ εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να περιορίσου­ν το ωράριό τους για να συγκρατήσο­υν το ενεργειακό κόστος.
Τα καταστήματ­α θα λειτουργήσ­ουν με κλειστές πόρτες και λιγότερη θέρμανση, ενώ αρκετά σούπερ μάρκετ εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να περιορίσου­ν το ωράριό τους για να συγκρατήσο­υν το ενεργειακό κόστος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece