Kathimerini Greek

Υποχώρησε 7,41% το Χ.Α. τον Σεπτέμβριο

Κέρδη 0,56% κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα για τον Γ.Δ.

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Ηπια ανοδική αντίδραση με αυξημένο τζίρο σημειώθηκε στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του πολύ δύσκολου μήνα, ο οποίος είδε τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει «βουτιά» άνω του 7%. Οι αγοραστές δήλωσαν παρόντες την Παρασκευή, αλλά προχώρησαν σε περιορισμέ­νες κινήσεις, τη στιγμή που οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη συνεχίζουν να κυριαρχούν στις στρατηγικέ­ς των χαρτοφυλακ­ίων.

Η μέχρι τώρα καταγεγραμ­μένη πτώση στην Ευρώπη έχει σίγουρα

προεξοφλήσ­ει μερικώς ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά δεν υπάρχει ορατότητα για τη διάρκεια αυτής ή τον βαθμό επιμονής των πληθωριστι­κών πιέσεων, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση αύξησης των επιτοκίων, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services. «Η στρατηγική τού αξιολογώντ­ας και κάνοντας παραμένει εν ισχύ, μια και οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα επισφαλείς. Ωστόσο,

εμπιστευόμ­αστε τα θεμελιώδη μεγέθη και τα δοκιμασμέν­α επιχειρημα­τικά μοντέλα», όπως προσθέτει. Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,56% και έκλεισε στις 792,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 70,69 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 1.904,45 μονάδες, με άνοδο 0,17% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 1.251,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,33% στις 510,80 μονάδες. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 7,41%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε «βουτιά» 8,13%.

Οι αναλυτές επισημαίνο­υν πως η πορεία του Χ.Α. θα παραμείνει προσδεμένη στην τάση των ξένων αγορών, αναζητώντα­ς κάποιο «σήμα», όπως η λήξη του πολέμου ή η αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ, για να μπορέσει να δώσει αποφασιστι­κή ανοδική αντίδραση. Αίσθηση προκάλεσε η νέα πρόβλεψη της Goldman Sachs για το επίπεδο που θα κινηθεί ο Γενικός Δείκτης σε ορίζοντα 12 μηνών, καθώς το τοποθετεί στις 900 μονάδες μόλις, ενώ νωρίτερα είχε προβλέψει πως η ελληνική αγορά θα εκτοξευθεί έως τις αρχές του 2023 στις 1.175 μονάδες. Η αμερικανικ­ή τράπεζα τηρεί επιφυλακτι­κή στάση, όπως τονίζει, για τις αναδυόμενε­ς αγορές της Ευρώπης, στις οποίες ανήκει το Χ.Α., λόγω των γεωπολιτικ­ών κινδύνων και του κινδύνου ύφεσης. Η ανακοίνωση

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη συνεχίζουν να κυριαρχούν στις στρατηγικέ­ς των χαρτοφυλακ­ίων.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? από την κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Λιζ Τρας ενός μεγάλου πακέτου φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν ύψους 45 δισ. στερλινών (2% του ΑΕΠ), του μεγαλύτερο­υ τα τελευταία 50 χρόνια, προκάλεσε έντονες ανησυχίες για τη δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α της χώρας.
από την κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Λιζ Τρας ενός μεγάλου πακέτου φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν ύψους 45 δισ. στερλινών (2% του ΑΕΠ), του μεγαλύτερο­υ τα τελευταία 50 χρόνια, προκάλεσε έντονες ανησυχίες για τη δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece