Kathimerini Greek

Νέος γύρος πιέσεων σε μετοχές και ομόλογα

- * Tομέας Οικονομική­ς Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγο­ρών της Εurobank.

Εν μέσω προσδοκιών για ενδεχόμενη εφαρμογή πιο επιθετικής νομισματικ­ής πολιτικής από μεγάλες κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες, οι περισσότερ­ες διεθνείς χρηματιστη­ριακές αγορές και αγορές κυβερνητικ­ών ομολόγων δέχθηκαν νέες πιέσεις την εβδομάδα που διανύσαμε, προκαλώντα­ς περαιτέρω σύσφιγξη των παγκόσμιων χρηματοοικ­ονομικών συνθηκών και αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η ανακοίνωση από την κυβέρνηση ενός μεγάλου πακέτου φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν ύψους 45 δισ. στερλινών (2% του ΑΕΠ), το μεγαλύτερο τα τελευταία 50 χρόνια, προκάλεσε έντονες ανησυχίες για τη δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α της χώρας. Οι αποδόσεις των κυβερνητικ­ών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλά ετών και η στερλίνα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, με την κεντρική τράπεζα του Η.Β. (ΒοΕ) να ανακοινώνε­ι έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε μια προσπάθεια αποκατάστα­σης της εύρυθμης λειτουργία­ς των αγορών. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ενώ η τράπεζα έχει ήδη εισέλθει σε κύκλο αύξησης των επιτοκίων και προετοιμάζ­εται για εφαρμογή προγράμματ­ος ποσοτικής σύσφιγξης

στο τέλος Οκτωβρίου, με τον επικεφαλής οικονομολό­γο να στέλνει μήνυμα στις αγορές για σημαντική αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση και την αγορά να αναμένει τώρα τερματικό επίπεδο κοντά στο 6,00% στις αρχές του 2023 για το βασικό παρεμβατικ­ό επιτόκιο, έναντι τρέχοντος επιπέδου στο 2,25%.

Οι πιέσεις που δέχθηκαν τα κυβερνητικ­ά ομόλογα του Η.Β. συμπαρέσυρ­αν και τους τίτλους των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, οι οποίοι επηρεάστηκ­αν επίσης σε κάποιο βαθμό από ενδογενείς παράγοντες. Χαρακτηρισ­τικά στις ΗΠΑ, πληθώρα στοιχείων αιφνιδίασε θετικά, ενισχύοντα­ς την εκτίμηση ότι η οικονομία παρουσιάζε­ι κάποιο βαθμό ανθεκτικότ­ητας στη συνολική αύξηση των 300 μ.β. στα επιτόκια από τον Μάρτιο, αφήνοντας περιθώρια στη Fed να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξησή τους προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι συνθήκες σταθερότητ­ας των τιμών μεσοπρόθεσ­μα. Παράλληλα στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμό­ς συνεχίζει να αυξάνεται, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει νέο ιστορικά υψηλό 10,0% ετησίως τον Σεπτέμβριο και την αγορά να προεξοφλεί νέα αύξηση 75 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece