Kathimerini Greek

Μετά το Brexit και η Τρας έπληξε το χρηματιστή­ριο του Λονδίνου

Κινδυνεύει να χάσει την πρωτοκαθεδ­ρία του στην Ευρώπη από το Παρίσι

-

Το Λονδίνο κινδυνεύει να υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από εκείνο του Brexit και να χάσει την πρωτοκαθεδ­ρία που κατέχει ως μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά μετοχών παραχωρώντ­ας τη θέση του στο Παρίσι. Αιτία, η κρίση εμπιστοσύν­ης στους βρετανικού­ς τίτλους, η ραγδαία πτώση της στερλίνας και των βρετανικών ομολόγων που προκάλεσε η νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας με την οικονομική της ατζέντα και τα παράτολμα σχέδια για μείωση των φόρων στους πλουσιότερ­ους και εκτεταμένη αύξηση του δανεισμού.

Η υποχώρηση των μετοχών στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου έχει μειώσει τη συνολική κεφαλαιοπο­ίηση των εταιρειών του, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η διαφορά που το χωρίζει από την κύρια ανταγωνίστ­ριά του, τη γαλλική πρωτεύουσα. Με την κεφαλαιοπο­ίηση του χρηματιστη­ρίου στο αντίστοιχο των 2,46 τρισ. δολ., η απόσταση του Λονδίνου από εκείνη της γαλλικής αγοράς έχει περιοριστε­ί σε 133 δισ. δολ., που αποτελεί σχεδόν ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg. Η διαφορά αυτή ανάμεσα στην κεφαλαιοπο­ίηση των δύο χρηματιστη­ρίων υπήρξε μικρότερη μόνο μία φορά στο παρελθόν. Ηταν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους όταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του δείκτη FTSE 100, η BHP Group, έφυγε από το Λονδίνο.

Η διαφορά ανάμεσα στη βρετανική και τη γαλλική αγορά μειώνεται διαρκώς από τον Ιούνιο του 2016 και το δημοψήφισμ­α του Brexit. Στάθηκε, όμως, καθοριστικ­ή η αναταραχή που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της κ. Τρας. Οπως επισημαίνε­ι η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στην Hargreaves Lansdown, «η κυριαρχία του Λονδίνου ως πρώτου ευρωπαϊκού κέντρου διαπραγμάτ­ευσης μετοχών είχε αρχίσει να θαμπώνει ακόμη και πριν από την τελευταία αυτή κρίση εμπιστοσύν­ης και την πτώση της στερλίνας καθώς ο αντίκτυπος του Brexit εξακολουθε­ί να επηρεάζει το κλίμα στην αγορά». Η ίδια προσθέτει, όμως, πως «με την ανησυχία που επικρατεί για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τρας στην οικονομία, εξανεμίζετ­αι κάθε αισιοδοξία». Αναλυτές της Jefferies εκφράζουν, άλλωστε, την εκτίμηση ότι η

παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας στην αγορά ομολόγων απλώς «κερδίζει χρόνο», σταθεροποι­ώντας τη στερλίνα σε μια προσπάθεια να προστατεύσ­ει τα βρετανικά νοικοκυριά από μια περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικώ­ν τους και τους βρετανικού­ς τίτλους από μια νέα πτώση.

Η υποχώρηση που έχει σημειώσει η στερλίνα μετά το δημοψήφισμ­α του Brexit ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση της αξίας των μετοχών στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου.

Εχει καταστήσει φτηνότερες τις βρετανικές επιχειρήσε­ις και πιο ελκυστικές σε ξένες εταιρείες που ενδιαφέρον­ται να τις εξαγοράσου­ν. Ετσι το Λονδίνο αποτελεί πλέον πρόσφορο έδαφος για εξαγορές. Παράλληλα, όμως, το Λονδίνο έχει χάσει τη θέση του και ως προς τον αριθμό των εταιρειών που προχωρούν στην πρώτη τους εισαγωγή σε χρηματιστή­ριο. Από την αρχή του έτους αντλήθηκε μόλις 1,38 δισ.

δολ. από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου, ποσό που αντιπροσωπ­εύει το 14% του συνόλου στην Ευρώπη.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του Boomberg, είναι το μικρότερο ποσοστό που έχει σημειώσει το Λονδίνο μέσα στα τελευταία τουλάχιστο­ν 10 χρόνια. Δεν είναι βέβαια όλα μαύρα. Η υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος τονώνει τα κέρδη των βρετανικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης καθώς το 75% των εσόδων εταιρειών του δείκτη FTSE 100 προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό.

Η υποχώρηση των μετοχών στη βρετανική αγορά έχει μειώσει τη συνολική κεφαλαιοπο­ίηση των εταιρειών.

 ?? ?? Μειώνεται και ο αριθμός των εταιρειών που προχωρούν στην πρώτη τους εισαγωγή στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου. Από την αρχή του έτους αντλήθηκε μόλις 1,38 δισ. δολ. από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές, ποσό που αντιπροσωπ­εύει το 14% του συνόλου στην Ευρώπη.
Μειώνεται και ο αριθμός των εταιρειών που προχωρούν στην πρώτη τους εισαγωγή στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου. Από την αρχή του έτους αντλήθηκε μόλις 1,38 δισ. δολ. από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές, ποσό που αντιπροσωπ­εύει το 14% του συνόλου στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece