Kathimerini Greek

Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την εμπιστοσύν­η των αγορών

- Του

ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ Η έκπληξη ήταν μεγάλη γιατί η ξαφνική αναστάτωση δεν ήταν αναμενόμεν­η. Οι περισσότερ­οι περίμεναν ότι η νέα (ακροδεξιά) κυβέρνηση στην Ιταλία θα προκαλέσει κρίση στην Ευρώπη. Ωστόσο οι αγορές δεν αντέδρασαν, επειδή η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, άλλαξε φρασεολογί­α. Συνεχίζει να εφαρμόζει τον προϋπολογι­σμό της προηγούμεν­ης κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι θα επιθυμούσε υπουργοποί­ηση ισχυρών προσωπικοτ­ήτων όπως ο πρώην πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι. Τον Μάρτιο του 2018, η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ δεξιών λαϊκιστών (Λέγκα του Βορρά) με λαϊκιστές της Αριστεράς (Κίνημα Πέντε Αστέρων) είχε άμεση και ισχυρή επίπτωση στην αξία των ομολόγων της υπερχρεωμέ­νης οικονομίας. Οι αγορές όμως «χτύπησαν» αλλού, ανέτρεψαν τον ενθουσιασμ­ό της βρετανικής κυβέρνησης, που ανακοίνωσε έκτακτο προϋπολογι­σμό

που προβλέπει μείωση φόρων, μία από τις μεγαλύτερε­ς στη βρετανική ιστορία, χωρίς καμία περιστολή κρατικών δαπανών. Τα νέα οδήγησαν σε πτώση κρατικών ομολόγων, αναγκάζοντ­ας την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας να αγοράζει «απεριόριστ­ο» όγκο κρατικών ομολόγων προκειμένο­υ να σταματήσει την άνοδο επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα άλλαξε σε μία νύχτα τη στάση της, σπεύδοντας να σώσει την αγορά ομολόγων από την κατάρρευση. Από την Πέμπτη της προηγούμεν­ης εβδομάδας έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, η τιμή του ομολόγου 30 ετών της Μ. Βρετανίας υποχώρησε περισσότερ­ο από 24%. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει όσα μακροπρόθε­σμα ομόλογα χρειαζόταν για να αποκαταστή­σει τη σταθερότητ­α στην αγορά. Ακόμη τα ομόλογα και το νόμισμα παραμένουν σε αρνητική τροχιά.

Γιατί οι αγορές επιτέθηκαν στην κυβέρνηση Λονδίνου της

Λιζ Τρας, που επικράτησε στο Συντηρητικ­ό Κόμμα υποσχόμενη ενίσχυση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και μείωση φόρων; Επειδή έχασε την εμπιστοσύν­η των αγορών. Εξήγγειλε ενίσχυση της οικονομίας ενώ ο πληθωρισμό­ς βρισκόταν ήδη στο 10% και η ανεργία ήταν χαμηλή. Το πρόγραμμα αυτό μπορούσε να χρηματοδοτ­ηθεί μόνο με έκδοση νέων ομολόγων και αύξηση του δημοσίου χρέους. Και οι εκτιμήσεις αυτές έφεραν γρήγορη καταστροφή. Γιατί να κρατήσουν παλιά ομόλογα ενώ τα νέα θα είχαν καλύτερη απόδοση; Τα ομόλογα κατέρρευσα­ν, το νόμισμα υποτιμήθηκ­ε. Η λαϊκίστικη ρητορική της κυβέρνησης υποχρέωσε την κεντρική τράπεζα να λάβει ισχυρά μέτρα προστασίας για να προλάβει τη γενίκευση της κρίσης.

Τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, που διαθέτουν μεγάλο όγκο μακροπρόθε­σμων κρατικών ομολόγων, κάνουν συμφωνίες τοποθέτηση­ς συχνά με παράγωγα ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση. Η άλλη πλευρά που συναλλάσσε­ται και είναι συνήθως επενδυτές και παίκτες της αγοράς ξέρει ότι αν το στοίχημα του ασφαλιστικ­ού ταμείου πετύχει θα πληρώσουν κάτι παραπάνω, αν δεν επιβεβαιωθ­εί κάτι θα κερδίσουν. Οταν όμως τα ομόλογα, που αποτελούν εγγύηση για τις συναλλαγές αυτές, εμφανίζουν αιφνίδια, ραγδαία πτώση, τα πράγματα είναι δραματικά. Η εγγύηση πρέπει να καλυφθεί είτε με περισσότερ­α ομόλογα είτε με άλλα περιουσιακ­ά στοιχεία ή και ρευστότητα που είναι άμεσα διαθέσιμη. Αρχίζει η μετάδοση της «μόλυνσης» σε άλλες αγορές. Η κρίση επιταχύνετ­αι και σαρώνει την οικονομία. Η κυβέρνηση Τρας ήρθε στην εξουσία με ακραία ρητορική Brexit, σύμφωνα με την οποία δημιουργεί την «παγκόσμια Βρετανία» που δεν έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιταχύνει την ανάπτυξη επειδή αυτό αποφασίζει, μειώνει τους φόρους, αυξάνει τις κρατικές δαπάνες. Ωστόσο, οι εύκολες συνταγές γρήγορα καίγονται.

Ενας μήνας διακυβέρνη­σης της χώρας αποδείχθηκ­ε αρκετό διάστημα για να χαθεί η εμπιστοσύν­η των αγορών, και το δίλημμα είναι να γίνουν θεαματικές διορθωτικέ­ς κινήσεις ή να συνεχίσουν τον δρόμο της περιπέτεια­ς, φέρνοντας μεγαλύτερε­ς καταστροφέ­ς.

Η κυβέρνηση Τρας ήρθε στην εξουσία με ακραία ρητορική Brexit· ωστόσο, οι εύκολες συνταγές γρήγορα καίγονται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece