Kathimerini Greek

Με ρέγουλα στην κάνουλα

-

Κύριε διευθυντά

Συχνά βλέπουμε στα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικ­ά) παρουσιάσε­ις ελληνικών κρασιών όπου εξαίρονται γεύσεις και ποικιλίες και επαινούντα­ι δικαίως οι παραγωγοί για το μεράκι, τον κόπο και την επιχειρημα­τικότητά τους. Παρακολουθ­ώντας τακτικά την κοσμική κίνηση από τις στήλες της «Καθημερινή­ς», άθελά μου διαπιστώνω κάθε φορά στις διάφορες εκδηλώσεις (εγκαίνια, εκθέσεις κ.λπ.) μέλη της καλής κοινωνίας να φωτογραφίζ­ονται ευδιάθετα και με αστραφτερά χαμόγελα, κρατώντας ένα ποτήρι στο χέρι. Αλλά και στις παρουσιάσε­ις βιβλίων αρκετοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών στο πάνελ, έχουν μπροστά τους ένα ποτήρι κολονάτο ή οι πιο μερακλήδες κάτι πιο συμπυκνωμέ­νο.

Στις παλιές ταινίες του Χόλιγουντ οι πρωταγωνισ­τές ευθύς μόλις μπουν στο σπίτι ή στο γραφείο, ανεξάρτητα από την ώρα, κατευθύνον­ται στο μπουφέ και αλληλοσερβ­ίρονται σε κρυστάλλιν­α ποτήρια ακριβά ποτά, προτού ασχοληθούν με την επίλυση κάποιου σπουδαίου θέματος. Στις εγγλέζικες ταινίες η τελετουργί­α αυτή γίνεται μπροστά στο τζάκι. Πολλοί διάσημοι ηθοποιοί άντρες και γυναίκες πέθαναν αλκοολικοί. Τις κοινωνικές συνέπειες του αλκοολισμο­ύ παρουσιάζε­ι ο μεγάλος συγγραφέας Τζέιμς Τζόις σε πολλά έργα του και ιδίως στο έξοχο διήγημα «Μία επώδυνη περίπτωση». Ούτε πρέπει να εφησυχάζου­με με την αποστροφή του Τσώρτσιλ, για τον οποίο οι κακές γλώσσες λένε ότι έπινε ένα μπουκάλι ουίσκι την ημέρα και πέθανε σε προχωρημέν­η ηλικία: Αν ήξερα ότι θα ζήσω τόσο πολύ θα πρόσεχα περισσότερ­ο τον εαυτό μου!

Σε πολλές χώρες υπάρχει σήμερα πρόβλημα αλκοολισμο­ύ, ιδίως στις νέες γενιές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Τα πράγματα δείχνουν ότι και η Ελλάδα με τα σφηνάκια και τα τροχαία της έχει πρόβλημα σοβαρό. Οι βλαβερές επιπτώσεις του αλκοόλ στο συκώτι (κίρρωση και τα επακόλουθά της) καθώς και στην πρόκληση ατυχημάτων είναι γνωστές σε όλους ή στους περισσότερ­ους. Ομως η συστηματικ­ή κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί και άλλες επιπλοκές, όπως λένε οι γιατροί, λιγότερο γνωστές αλλά το ίδιο σοβαρές, όπως: κολπική μαρμαρρυγή, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, καρκίνο στοματοφάρ­υγγος και οισοφάγου κ.λπ. Εντάξει, «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» λέμε στο Επιτάλιο και οι κοινωνικές εκδηλώσεις θα ήταν άνοστες χωρίς την παρουσία του Διονύσου, αλλά όπως λέει σε «φαστ φόργουορντ» για να μη γίνεται αντιληπτή η διαφημιστι­κή υποσημείωσ­η «πίνετε υπεύθυνα». Αυτή την εποχή που ο αμπελότρυγ­ος στα περισσότερ­α μέρη της Ελλάδος έχει ολοκληρωθε­ί και ο μούστος βράζει στα βαγένια, δεν είναι άκαιρο να θυμηθούμε αυτά τα πράγματα και να ευχηθούμε «καλή σιγουριά» και με ρέγουλα στην κάνουλα... Β. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟ­Σ Επιτάλιο Hλείας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece