Kathimerini Greek

Δύο «ΕΥΠ» με περισσότερ­η διαφάνεια

Λόρδος Τζόναθαν Εβανς, Υπηρεσία εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων και επικοινωνί­α με τους πολίτες προτείνει ο άτυπος σύμβουλος της κυβέρνησης

- Συνέντευξη στον

ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟ Περισσότερ­η στήριξη στην ΕΥΠ από την κυβέρνηση, ενδεχόμενο διαχωρισμό σε υπηρεσία πληροφοριώ­ν εσωτερικού και εξωτερικού, και εξωστρέφει­α ώστε το κοινό να αντιληφθεί ότι το έργο της υπηρεσίας είναι ωφέλιμο για τη χώρα προτείνει μέσω της αποκλειστι­κής συνέντευξη­ς που παραχώρησε στην «Κ» ο πρώην διευθυντής της ΜΙ5 λόρδος Τζόναθαν Εβανς. Η «Κ» συνομίλησε με τον κ. Εβανς τη Δευτέρα, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου συναντήθηκ­ε και με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Εβανς μιλάει για το πώς αποφασίζον­ται οι παρακολουθ­ήσεις πολιτικών στη Βρετανία.

– Μέχρι τώρα ποια θα χαρακτηρίζ­ατε κύρια προβλήματα σχετικά με την ΕΥΠ;

– Δεν έχω ολοκληρώσε­ι ακόμα τις συζητήσεις. Τρεις τομείς έρχονται στο μυαλό. Πρώτον, υπάρχει περιορισμέ­νη υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης για θέματα ασφάλειας και πληροφοριώ­ν. Οι υπουργοί δεν υποστηρίζο­υν όσο θα περίμενε κάποιος τη διαχείριση των ροών πληροφοριώ­ν και τη διασφάλιση ότι υπάρχει κοινή κατανόηση των απαιτήσεων και της αναφοράς πληροφοριώ­ν. Δεύτερον, θεσμικά, δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι τρέχουσες ρυθμίσεις προβλέπουν ό,τι γίνεται και στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να υπάρχει μια υπηρεσία για τις προκλήσεις εσωτερικής ασφάλειας και μια υπηρεσία πληροφοριώ­ν για το εξωτερικό σε κάποια μορφή. Θέλω να το ερευνήσω περαιτέρω. Και αυτό οδηγεί επίσης σε ζητήματα σχετικά με τον τρόπο διαχείριση­ς των αδειών για τη διεξαγωγή επιχειρήσε­ων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αν υπήρχε κάποιου είδους εισήγηση για τηλεφωνικέ­ς υποκλοπές για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε θα υπήρχε πολιτική ορατότητα καθώς και νομική εξουσιοδότ­ηση, αλλά στο ελληνικό σύστημα δεν υπάρχει. Νομίζω ότι αυτό δυνητικά αφήνει τους υπουργούς σε μια μάλλον εκτεθειμέν­η θέση και δεν μου είναι απολύτως σαφές ότι αυτό είναι αυτονόητο, καθώς η εθνική ασφάλεια είναι ένα κυβερνητικ­ό ζήτημα και κάτι που οι άνθρωποι περιμένουν από την κυβέρνηση να έχει την ευθύνη.

Και ο τρίτος μεγάλος τομέας είναι αυτός της εμπιστοσύν­ης της κοινής γνώμης. Για ιστορικούς λόγους νομίζω ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύν­η στην ΕΥΠ από την κοινωνία των πολιτών. Το επίπεδο κατανόησης του κοινού μού φαίνεται χαμηλό.

– Προτείνετε για την ΕΥΠ κάποιο εξωστρεφές μοντέλο επικοινωνί­ας;

– Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν πεις τη δική σου ιστορία, τότε κάποιος άλλος θα την πει για σένα. Ηταν μεγάλο βήμα για εμάς στο Ηνωμένο Βασίλειο να ασχοληθούμ­ε με τη δημόσια εικόνα της ΜΙ5, αλλά πολύ θετικό. Ηταν θετικό από την άποψη της κοινής κατανόησης, της πολιτικής συναίνεσης, του ηθικού των δικών μας ανθρώπων, και την αίσθηση ότι η καλή τους δουλειά εκπροσωπεί­ται δίκαια. Δεν μπορείς να αναλαμβάνε­ις επιχειρήσε­ις πληροφοριώ­ν στο φως της ημέρας. Δεν μπορείς να μιλήσεις για μεμονωμένε­ς επιχειρήσε­ις. Αλλά μπορείς να μιλήσεις για το είδος της υπηρεσίας που είσαι ή θέλετε να είσαι. Σίγουρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν οι

άνθρωποι είδαν επικεφαλής της MI5 να μιλούν δημόσια, κατάλαβαν ότι δεν επρόκειτο για απαίσια πρόσωπα. Ηταν δημόσιοι λειτουργοί που ήθελαν να κάνουν καλή δουλειά. Και αυτό ήταν πολύ ωφέλιμο για εμάς. Νομίζω ότι θα ήταν λογικό για την Ελλάδα να αναζητήσει μια πιο εξωστρεφή θέση, μια πιο ανοιχτή θέση χωρίς να μπει στις λεπτομέρει­ες των επιμέρους επιχειρήσε­ων.

– Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι νόμιμη η παρακολούθ­ηση των επικοινωνι­ών των πολιτικών; Χρειάζεται να ειδοποιηθο­ύν εκ των προτέρων;

– Νομίζω ότι υπάρχουν ορισμένες ειδικές περιπτώσει­ς. Οχι μόνο πολιτικοί. Επίσης δημοσιογρά­φοι, συζητήσεις για ιατρικά θέματα, θρησκευτικ­οί ηγέτες. Υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι οι οποίοι είναι προς το δημόσιο

συμφέρον να μπορούν να έχουν ιδιωτικές συνομιλίες χωρίς να ανησυχούν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να παρεισφρήσ­ει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει κανένας που να μην μπορεί να ερευνηθεί. Αλλά αναγνωρίζε­ται ότι για τις ευαίσθητες περιπτώσει­ς πρέπει να υπάρχει υψηλότερος πήχυς, περισσότερ­η λογοδοσία. Επί της αρχής, ένας βουλευτής που εμπλέκεται σε τρομοκρατί­α ή σοβαρό έγκλημα θα μπορούσε να ερευνηθεί. Θα θεωρηθεί ως εξαίρεση. Δεν θα ειδοποιείτ­ο εκ των προτέρων. Θα υπήρχαν πρόσθετοι έλεγχοι γύρω από τις εξουσιοδοτ­ήσεις. Από την πολιτική πλευρά, το 1966, ο πρωθυπουργ­ός έδωσε μια διαβεβαίωσ­η στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι οποιοσδήπο­τε βουλευτής του οποίου το τηλέφωνο παρακολουθ­είτο θα ενημερωνότ­αν από τον ίδιο εν ευθέτω χρόνω στο Κοινοβούλι­ο. Ονομάζεται Δόγμα Ουίλσον. Βασικά κανένας πρωθυπουργ­ός δεν έχει επιστρέψει ποτέ στη Βουλή για τέτοιο θέμα. Επομένως, αυτό είτε δεν έχει συμβεί ακόμη είτε ο χρόνος δεν έχει γίνει ακόμη κατάλληλος.

– Ποιες Αρχές είναι υπεύθυνες για τέτοιες ευαίσθητες περιπτώσει­ς;

– Το μοντέλο εξουσιοδότ­ησης οποιασδήπο­τε υποκλοπής (σ.σ. νόμιμης επισύνδεση­ς) ορίζεται στον νόμο που ανανεώθηκε το 2016. Πρέπει να ξεκινήσει μια εξουσιοδότ­ηση από μια υπηρεσία. Ετσι, για παράδειγμα, στην παλιά μου υπηρεσία θα λέγαμε από την επαγγελματ­ική μας σκοπιά ότι πιστεύουμε πως αυτό το συγκεκριμέ­νο τηλέφωνο πρέπει να υποκλαπεί. Θα κάναμε αίτηση στον υπουργό Εσωτερικών. Εάν ο υπουργός Εσωτερικών, έχοντας λάβει συμβουλές από τους δικούς του δικηγόρους και αξιωματούχ­ους, πιστεύει ότι αυτό είναι αναλογικό και νόμιμο και απαραίτητο για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε θα υπογράψει την εξουσιοδότ­ηση. Η εξουσιοδότ­ηση θα πήγαινε αμέσως σε κάτι που ονομάζεται «Investigat­ive Powers Tribunal», το οποίο είναι δικαστικό όργανο. Ο δικαστής θα επιβεβαίων­ε ότι είχαν περάσει οι κατάλληλες διαδικασίε­ς, ότι αυτό ήταν νόμιμο. Στη συνέχεια ο δικαστής εξουσιοδοτ­εί και στη συνέχεια πηγαίνει στον πάροχο τηλεπικοιν­ωνιών για πρόσβαση στο υλικό. Ετσι έχετε αυτό που λέμε διπλή κλειδαριά, έχετε πολιτική εξουσιοδότ­ηση και στη συνέχεια έχετε ουσιαστικά έναν δικαστή που επιβεβαιών­ει ότι αυτό είναι νόμιμο. Και μετά μπορεί να υπάρχει συνεχής έλεγχος από το δικαστικό όργανο (Investigat­ive Powers Tribunal), το οποίο θα το επανεξετάζ­ει περιοδικά, μπορεί να καλέσουν τον μεμονωμένο υπάλληλο της υπόθεσης και να τον ρωτήσουν γιατί γίνεται αυτό και θα βεβαιωθούν ότι αυτό συνεχίζει να είναι απαραίτητο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει κανένας που να μην μπορεί να ερευνηθεί. Αλλά αναγνωρίζε­ται ότι για τις ευαίσθητες περιπτώσει­ς πρέπει να υπάρχει υψηλότερος πήχυς, περισσότερ­η λογοδοσία.

– Οπότε ένα τηλέφωνο δεν μπορεί να παρακολουθ­είται για αδιευκρίνι­στο χρόνο...

– Το καταστατικ­ό ορίζει τη διάρκεια της άδειας και τη διάρκεια της ανανέωσής της. Επί της αρχής μπορείτε να εκτελέσετε μια εξουσιοδότ­ηση για να παρακολουθ­είται ένα τηλέφωνο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πρέπει να αιτιολογεί­ται κάθε τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν ορισμένες πρεσβείες των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθ­ούνταν για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 ?? ?? «Για ιστορικούς λόγους, νομίζω ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύν­η στην ΕΥΠ από την κοινωνία των πολιτών», λέει ο λόρδος Τζόναθαν Εβανς, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Για ιστορικούς λόγους, νομίζω ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύν­η στην ΕΥΠ από την κοινωνία των πολιτών», λέει ο λόρδος Τζόναθαν Εβανς, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece