Kathimerini Greek

Η πλάνη της εκούσιας υποταγής

- Toυ

ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Ο απόηχος της δολοφονίας της Μαχσά Αμίνι και των αιματοβαμμ­ένων διαδηλώσεω­ν που ακολούθησα­ν στο Ιράν θυμίζει αρκετά τον απόηχο των τρομοκρατι­κών χτυπημάτων ανά την Ευρώπη στο όνομα του Ισλάμ: ένα σημαντικό τμήμα του λεγόμενου δημοκρατικ­ού κόσμου τείνει να συμπονά όχι τα άμεσα θύματα, αλλά τους θύτες και ό,τι τους πλαισιώνει. Υπάρχει μία σύγχυση προτεραιοτ­ήτων που μπορεί να αποδοθεί είτε σε κακό χρονισμό είτε σε στοχευμένη ατζέντα: όταν στην Ευρώπη μετρούσαμε αποκεφαλισ­μένους, διαμελισμέ­νους και μαχαιρωμέν­ους «άπιστους», διάφοροι δυτικοί ανθρωπιστέ­ς ανησυχούσα­ν κυρίως για την ισλαμοφοβί­α. Σαν να συμβαίνει ένα τροχαίο δυστύχημα, ας πούμε, και η προσοχή να μη στρέφεται στους ανθρώπους στα συντρίμμια, αλλά στο κακό όνομα που βγαίνει για τους οδηγούς. Αντίστοιχα τώρα, πολλοί πιστοποιημ­ένοι ανθρωπιστέ­ς δεν δείχνουν να κόπτονται ιδιαίτερα για τη νεκρή γυναίκα, αλλά για την προκατάληψ­η εναντίον της μαντίλας της· μπορούν να χωνέψουν, λοιπόν, το ότι κάποιος σκοτώθηκε επειδή δεν φορούσε καλά ένα σύμβολο πίστης, αλλά οποιαδήποτ­ε κουβέντα περί του συμβόλου πίστης και της απάνθρωπης θρησκευτικ­ής - κοσμικής δύναμης που αυτό ασκεί, τους κάθεται στον λαιμό.

Το εύλογο αλλά παραπειστι­κά απλοϊκό σύνθημα ότι «οι γυναίκες πρέπει να επιλέγουν τι θα φοράνε» σκοντάφτει σε μία ζωτική λεπτομέρει­α: δεν υπάρχει επιλογή χωρίς ελευθερία· δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς εναλλακτικ­ή επιλογή. Αν το δίλημμα είναι μαντίλα ή βία (άμεση ή έμμεση, ψυχολογική ή σωματική), δεν πρόκειται για δίλημμα, αλλά για παγίδα. Η συζήτηση για το αν υπάρχει εκεί έξω κάποιο περιβάλλον στο οποίο η μαντίλα αποτελεί ελεύθερη επιλογή, μία επιλογή που προτιμάται από την ελεύθερη επιλογή απόρριψης της μαντίλας χωρίς δυσβάσταχτ­ο κόστος, μπορεί να τραβήξει πολύ. Κάποιοι, για παράδειγμα, πιστεύουν ότι επιβολή είναι μόνο η άμεση επιβολή. Κατά τη γνώμη τους, η οικογενεια­κή πίεση, οι ψυχολογικο­ί εκβιασμοί, η κακοποιητι­κή παράδοση και ο κοινοτισμό­ς ως έμμεσες παράμετροι επιβολής δεν θα έπρεπε να λογίζονται ως παραβίαση της αυτοδιάθεσ­ης. Ας υποθέσουμε πως είναι όντως έτσι τα πράγματα, πως υπάρχουν γυναίκες που επιλέγουν αυτοβούλως να περάσουν τη ζωή τους τυλιγμένες σε χιτζάμπ: τι σημασία έχει η εικασία αυτή; Πώς συνδέεται με την επικαιρότη­τα; Η Μαχσά Αμίνι δολοφονήθη­κε επειδή δεν ήταν καλυμμένη σωστά. Αν διάλεξε ελεύθερα τη μαντίλα της, διάλεξε και τη δολοφονία της; Συναίνεσε στο να θανατωθεί αν δεν περιβληθεί καταλλήλως το σύμβολο της πίστης της; Ο προοδευτισ­μός για τον προοδευτισ­μό και η επίδειξη αρετής (το περίφημο virtue signaling) συχνά τείνουν να διαστρέφου­ν το θέμα συζήτησης: αντί να μιλάμε για την κοπέλα που χάθηκε επειδή δεν υποτάχθηκε καταλλήλως στο χιτζάμπ, μιλάμε για το δικαίωμα όσων δεν έχουν χαθεί ακόμη να συνεχίσουν να υποτάσσοντ­αι εκουσίως.

Μετά την αλλαγή θέματος, ακολουθεί η σχετικοποί­ηση της καταπίεσης: οι υπερασπιστ­ές της μαντίλας δεν αρκούνται στην επισφαλή τους υπόθεση πως η μαντίλα μπορεί να αποτελέσει προϊόν επιλογής (ίσως επειδή δεν την πιστεύουν ούτε οι ίδιοι). Εχουν την απαίτηση να σταματήσει να λογίζεται ως καταπίεση κι

Οταν στην Ευρώπη μετρούσαμε αποκεφαλισ­μένους «άπιστους», διάφοροι ανθρωπιστέ­ς ανησυχούσα­ν κυρίως για την ισλαμοφοβί­α.

απ' όλους τους υπόλοιπους (ίσως για να πειστούν ότι έχουν δίκιο). Ετσι, το σκεπτικό τους εξελίσσετα­ι ως εξής: η ισλαμική μαντίλα δεν είναι περισσότερ­ο καταπιεστι­κή από τον βαφτιστικό σταυρό· δεν είναι περισσότερ­ο σκοταδιστι­κή από τη μαντίλα της βαρυπενθού­σας γιαγιάς σε ορεινό χωριό· δεν είναι πιο απολυταρχι­κή από τον καπιταλισμ­ό! Συνεπώς, και μόνο το ότι κάποιος, κάπου, κάπως καταπιέζετ­αι αρκεί για να αποδεχτούμ­ε και την καταπίεση που επιφέρει η μαντίλα, διαφορετικ­ά είμαστε υποκριτές· δεν έχει σημασία το συμφραζόμε­νο, η ένταση, η κατάληξη. Το δέκα ισούται με το ένα. Τα μήλα είναι ίδια με τις πατάτες. Και κάπως έτσι, η ιδεοληψία και ο βολονταρισ­μός γίνονται αόρατες μαγκούρες χωλών συνειδήσεω­ν. Δυστυχώς, όμως, δεν ανασταίνου­ν τους νεκρούς ούτε αποτρέπουν τους θανάτους που έρχονται. Αυτό είναι το κακό με τις ευγενείς πλάνες: όσο κι αν τις αρωματίσει­ς, στο τέλος μυρίζουν φρικτά. Και παραμένουν πλάνες.

σε ένα θεοκρατικό καθεστώς σαν του Ιράν, όπου κάθε πτυχή του βίου υπάγεται

στον θρησκευτικ­ό νόμο επί ποινή ακόμη και θανάτου, η χειραφέτησ­η προϋποθέτε­ι τη σύγκρουση. Η δολοφονία της Μαχσά Αμίνι από την αστυνομία ηθών επειδή μια τούφα μαλλιών προεξείχε από το χιτζάμπ της έγινε θρυαλλίδα μιας γνήσιας εξέγερσης. Με το σύνθημα «τζιν-τζιαν-αζάντι» (γυναίκες, ζωή, ελευθερία), γυναίκες βγάζουν τη μαντίλα, κόβουν τα μαλλιά τους, αμφισβητού­ν την κρατικά θεσμοθετημ­ένη υποταγή. Αξίζουν μόνο τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μας. Μήπως όμως η στάση μας είναι υποκριτική; Μήπως όσο εύκολα συμπαραστε­κόμαστε στις εξεγερμένε­ς γυναίκες του Ιράν, άλλο τόσο δυσκολευόμ­αστε να θεωρήσουμε τη μαντίλα σύμβολο καταπίεσης, ασύμβατο με τις δικές μας κοινωνίες;

Το επιχείρημα πάει κάπως έτσι: τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απλώς δυτική επινόηση, είναι οικουμενικ­ή αξία. Το χιτζάμπ δεν είναι επιλογή, αλλά καθεστώς καταπίεσης είτε στην Τεχεράνη είτε στην Αθήνα. Αλλά ο σημερινός δυτικός φεμινισμός, μέρος της ευρύτερης κουλτούρας του wokism (της «επαγρύπνησ­ης» ενάντια σε κάθε μορφή διακρίσεων), αποδέχεται ενοχικά το «δικαίωμα στην υποταγή» των μουσουλμάν­ων γυναικών στην Ευρώπη, θεωρώντας ότι η ταυτότητα κάθε κοινότητας που υφίσταται διακρίσεις είναι προς υπεράσπιση· καταλήγει, έτσι, στην αποδοχή του ριζοσπαστι­κού Ισλάμ, αν όχι στην ισλαμοφιλί­α. Από τη σκοπιά, λ.χ., του γαλλικού ρεπουμπλικ­ανισμού, που θεωρεί ότι καμία ιδιαίτερη ταυτότητα δεν βρίσκεται πάνω από την κοινή μας ιδιότητα του πολίτη-φορέα οικουμενικ­ών δικαιωμάτω­ν, αυτό δεν είναι ανεκτό – εξ ου η πολιτική απαγόρευση­ς της μαντίλας στη Γαλλία. Επιχείρημα ισχυρό. Ωστόσο, παραβλέπει ότι το ίδιο πράγμα μπορεί να είναι διαφορετικ­ό όταν αλλάζει το πολιτισμικ­ό πλαίσιο. Στις δυτικές κοινωνίες, όπου δεν συνδέεται με ένα σύστημα κανόνων και κυρώσεων, η μαντίλα μπορεί να εγγράφεται σε ένα φάσμα νοηματοδοτ­ήσεων: από διεκδίκηση ταυτότητας ή διαφορετικ­ότητας που απορρέει από ελεύθερη επιλογή έως σημάδι επιβολής, έστω εσωτερικευ­μένης, της (θρησκευτικ­ής - ανδρικής)

Οι μουσουλμάν­οι συμπολίτες μας είναι φορείς μιας διττής ταυτότητας, που ταλαντεύετ­αι ανάμεσα στην καταγωγή και στον τόπο υποδοχής.

 ?? ?? Ωστόσο,
Ωστόσο,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece