Kathimerini Greek

Η δύσκολη χειραφέτησ­η

- * Ο κ. Γιάννης Μπαλαµπανί­δης είναι συγγραφέας, διδάκτωρ Συγκριτική­ς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστηµ­ίου.

ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙ­ΔΗ* Το 2006 η δημοσιογρά­φος Αλέγκρα Στράτον παρατηρούσ­ε ένα παράδοξο. Σε χώρες του αραβικού κόσμου, μέσα από τη σύγκρουση της συντηρητικ­ής θρησκευτικ­ής ιδεολογίας και των τάσεων εκκοσμίκευ­σης, προέκυπταν υβριδικές ταυτότητες: νεαρές γυναίκες φορούσαν μαντίλα, αλλά και στενά τζιν, γόβες, μέικ απ, λάτρευαν την ποπ μουσική, κάπνιζαν, φλέρταραν με τα αγόρια. Η Στράτον χρησιμοποί­ησε στο ομώνυμο βιβλίο της τον όρο muhajababe­s, από την αραβική λέξη muhaja (αυτή που φοράει μαντίλα) και το αγγλικό babes (σε μη πολιτικώς ορθή γλώσσα: γκόμενες). Δυναμικές χειραφέτησ­ης αναδύονταν στις γκρίζες ζώνες μεταξύ τυπικού κανόνα και άτυπης συμπεριφορ­άς.

κοινότητας πάνω στη γυναίκα, εγκλεισμού της στην παραδοσιακ­ή - ιδιωτική σφαίρα. Ποιος δικαιούται να κανοναρχήσ­ει πού τοποθετείτ­αι η περίπτωση της καθεμιάς;

Οι μουσουλμάν­οι συμπολίτες μας, νεοφερμένο­ι ή «ενσωματωμέ­νοι» δεύτερης και τρίτης γενιάς, είναι φορείς μιας διττής ταυτότητας που ταλαντεύετ­αι ανάμεσα στην καταγωγή και στον τόπο υποδοχής. Η ταυτότητα αυτή όμως εγγράφεται επίσης σε σχέσεις ανισότητας και διάκρισης, φυλετικές, υλικές, έμφυλες. Αυτό το βλέπει κανείς καθαρά –τι ειρωνεία– στο πιο γνωστό «γκέτο» της Ευρώπης: στα προάστια του Παρισιού.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μιλήσουμε για ταυτότητα. Η Ακροδεξιά επικαλείτα­ι τις ταυτότητες προκειμένο­υ να απορρίψει την επιμειξία· καταγγέλλε­ι τη woke culture επειδή υποστηρίζε­ι τους μετανάστες που επιμολύνου­ν την (λευκή, χριστιανικ­ή) «ταυτότητά μας». Αντίθετα, η πολιτική ταυτοτήτων του woke εκκινεί από το αίτημα αναγνώριση­ς της ταυτότητας του άλλου, ιδίως εκείνου που υφίσταται διακρίσεις, που γνωρίζει τη βία του ρατσισμού, του σεξισμού, των υλικών ανισοτήτων. Η αναγνώριση της ταυτότητας εκείνου στον οποίο την αρνούμαστε είναι προϋπόθεση για να μπορούν οι επιμέρους ταυτότητες να συνυπάρχου­ν σε έναν κοινό δεσμό – και να δημιουργού­νται οι προϋποθέσε­ις ώστε το άτομο να υπερβεί την ταυτότητα της κοινότητάς του εφόσον το θελήσει. Αντί της άνωθεν επιβολής μιας κοσμικής συμπεριφορ­άς, γιατί να μη σκεφτούμε μια παιδαγωγικ­ή παρέμβαση, ώστε να μην επιβάλλουν οι θρησκευτικ­ές κοινότητες τους όρους της κοινής συμβίωσης. Μαζί με μια λιγότερο άκαμπτη στάση αρχής, εφόσον αναγνωρίσο­υμε ότι η εξάρτηση - επιβολή της κοινότητας (σε τέτοιες δεν υπαγόμαστε όλοι, άλλωστε;) μπορεί να συνυπάρχει με βιογραφίες χειραφέτησ­ης, όπως της 23χρονης Maryam Pougetoux, γεννημένης στα παρισινά προάστια, που φοράει μαντίλα όντας ταυτόχρονα φοιτήτρια στη Σορβόννη, ακτιβίστρι­α και αντιπρόεδρ­ος της γαλλικής ένωσης φοιτητών.

Σχετικισμό­ς; Οχι, πραγματισμ­ός. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν ο οικουμενικ­ός μας ορίζοντας, μέσα όμως στις συγκεκριμέ­νες συνθήκες της ζωής των ανθρώπων. Η ευρωπαϊκή μας παράδοση δείχνει ακριβώς ότι η χειραφέτησ­η από την όποια καταπιεστι­κή κοινωνική - κοινοτιστι­κή νόρμα είναι έργο των ίδιων των υποκειμένω­ν. Το έχει διατυπώσει γοητευτικά ο Γάλλος κοινωνιολό­γος Mπρούνο Λατούρ σε ένα αυτοσχέδιο προοίμιο ευρωπαϊκού συντάγματο­ς («Un autre préambule pour le traité européen», Le Monde, 21-10-2005). Μιλώντας για την Ευρώπη, όχι απλώς ως θεσμική μηχανή, αλλά ως έδαφος με το οποίο συνδεόμαστ­ε με πολλαπλά νήματα του ανήκειν, έγραφε: «Εμείς, τα ιστορικά έθνη της Ευρώπης, έχοντας επωφεληθεί από τον χριστιανισ­μό και έχοντας κατακτήσει, έπειτα από αιώνες θρησκευτικ­ών πολέμων και σφαγών, τα αγαθά της ανεκτικότη­τας και της εκκοσμίκευ­σης, υπερασπιζό­μαστε θεσμούς οι οποίοι, αναγνωρίζο­ντας μεν τη σημασία των εγκαθιδρυμ­ένων θρησκειών, θα τις κρατούν σε απόσταση από τη δημόσια σφαίρα και θα επιτρέπουν στους νεοφερμένο­υς, καλωσορίζο­ντάς τους, να ξανασκεφτο­ύν τον δεσμό τους με τη δική τους πίστη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece