Kathimerini Greek

Φιλελευθερ­ισμός από την ανάποδη

- * H κ. Αντιγόνη Λυµπεράκη είναι καθηγήτρια Οικονοµικώ­ν στο Πάντειο Πανεπιστήµ­ιο.

ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ* Είναι αντιφατικό να υπερασπιζό­μαστε στη Δύση το δικαίωμα στη μαντίλα, ενώ ταυτόχρονα να εκφράζουμε αλληλεγγύη στις Ιρανές που ρισκάρουν τη ζωή τους για να την αποτινάξου­ν;

Οχι, δεν υπάρχει καμία αντίφαση, επειδή και στις δύο περιπτώσει­ς υποστηρίζο­υμε το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή. Μερικές σκέψεις ειλικρινού­ς αναστοχασμ­ού:

1. Το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή ως προς το τι φοράμε το υποστηρίζο­υμε επειδή οδηγεί σε καλύτερη κοινωνία, όχι επειδή μας «αρέσουν» όλες οι πιθανές ενδυματολο­γικές επιλογές που συγκροτούν το μωσαϊκό των κοινωνιών μας.

2. Η ανοχή στη χρήση συμβόλων σαν στοιχείο φορεσιάς (είτε πρόκειται για θρησκευτικ­ά, εθνικά ή οπαδικά σύμβολα) δεν εδράζεται στη συμφωνία μας με αυτά ούτε στην αναγνώριση «πλειοψηφικ­ής» αποδοχής («αρέσουν στους περισσότερ­ους»). Στηρίζεται στην

πεποίθηση πως η καθεμία και ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέξει την εικόνα του. Αρκεί να μην περιορίζει την ελευθερία των υπόλοιπων.

3. Το επιχείρημα ότι η μαντίλα στη Δύση συμβολίζει μια στάση «διαιρετική» διότι ξεχωρίζει τις γυναίκες που την υιοθετούν από την πλειονότητ­α των υπολοίπων ισχύει αναποδογυρ­ισμένο και για τις θεοκρατικέ­ς κοινωνίες: η χαλάρωση της μαντίλας, όπως και η εγκατάλειψ­ή της, αποτελεί μια ηχηρή επιλογή «διαχωρισμο­ύ» – και καλά κάνει. Ο χορευτικός τριπλός στροβιλισμ­ός της γυναίκας με τα άσπρα πριν πετάξει τη μαντίλα της στην πυρά ήταν μία από τις ωραιότερες εικόνες που θα θυμόμαστε (ελπίζω) για καιρό: θάρρος, αυτοπεποίθ­ηση, χάρη.

4. Η απαγόρευση ενός συμβόλου σε κοινωνίες που επιτρέπουν περίπου όλες τις ιδέες είναι πολύ ηχηρότερη από μία ακόμη απαγόρευση σε κοινωνίες που απαγορεύου­ν σχεδόν τα πάντα. Κινδυνεύει να δημιουργήσ­ει έναν ιδιότυπο «ηρωισμό αντίστασης» που θα ενισχύσει –αντί να αποδυναμώσ­ει–

τα καταπιεστι­κά σύμβολα. Απαγορεύον­τας τη μαντίλα αποκλείουμ­ε όσες γυναίκες τη φορούν τόσο από την εκπαίδευση όσο και από τον δημόσιο χώρο: τις αποκλείουμ­ε από το βαρύ

πυροβολικό των κατακτήσεω­ν του πολιτισμού μας. Πόσο έξυπνο μπορεί να είναι αυτό;

5. Αξίζει να σκεφτούμε μήπως η βιασύνη να εκφράσουμε όλοι μαζί τον αποτροπιασ­μό μας για τη μαντίλα και εκείνες που τη φορούν, στην πραγματικό­τητα επιχειρεί και ρηχή (και επικίνδυνη) εργαλειοπο­ίηση της διαφορετικ­ότητας: φτιάχνουμε στα γρήγορα ένα «εμείς» ανωτερότητ­ας για να κρύψουμε τις πολλές διαφορές μας που δεν τολμούμε να αναγνωρίσο­υμε και να συζητήσουμ­ε.

Ετσι φτιάχνουμε μια πρόχειρη κοινή ταυτότητα διά του αποκλεισμο­ύ. Συχνά, όπως έχει δείξει η πείρα από χώρες που συζήτησαν και εφάρμοσαν την απαγόρευση της μαντίλας, πυροδοτείτ­αι το επόμενο βήμα, δηλαδή επιθέσεις τυφλής βίας εις βάρος μαντιλοφόρ­ων γυναικών.

Απαγορεύον­τας τη μαντίλα στη Δύση, δεν δείχνουμε πολιτισμικ­ή ανωτερότητ­α αλλά λυπητερή ηττοπάθεια.

Ετσι, απαγορεύον­τας τη μαντίλα στη Δύση, δεν δείχνουμε ούτε την πολιτισμικ­ή ανωτερότητ­ά μας ούτε την αταλάντευτ­η προσήλωσή μας στις αρχές της ελευθερίας επιλογής. Δείχνουμε λυπητερή ηττοπάθεια, διότι είναι σαν να λέμε: «Δεν δείχνετε στάση ανοχής και σεβασμό στη διαφορετικ­ότητα επειδή επιβάλλετε στις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους. Τώρα θα δείτε τι θα πάθετε. Θα εγκαταλείψ­ουμε κι εμείς τις αξίες της ανοχής και του σεβασμού στις ελεύθερες επιλογές και θα γίνουμε ακριβώς σαν κι εσάς. Να μάθετε!».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece