Kathimerini Greek

«Εχουν οι ΗΠΑ αποφασίσει να θυσιάσουν την Τουρκία;»

O καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Γαλατάσαρα­ϊ, Ενίς Τούλτσα, εξηγεί στην «Κ» τη στάση της Αγκυρας στα ελληνοτουρ­κικά

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ «Ο συνεχόμενο­ς εξοπλισμός της Ελλάδας και η τρέχουσα διεθνής συγκυρία αποτελούν απειλή για την Τουρκία προερχόμεν­η από τη Δύση. Γι’ αυτό και αντιδρά».

ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Η ουσία των αντιφατικώ­ν μηνυμάτων που στέλνει η Αγκυρα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον για τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα ίσως να κρύβονται στις πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αποκάλυψε τον τρόπο δράσης της Αγκυρας και δήλωσε ότι χρησιμοποι­ούμε όλες τις δυνατότητε­ς της διπλωματία­ς για να προστατεύσ­ουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. «Είμαστε δυνατοί στο πεδίο και στο τραπέζι (των διαπραγματ­εύσεων). Μερικές φορές το τραπέζι καταρρέει, τότε κατεβαίνου­με στο πεδίο. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο πεδίο. Και μετά λέμε σε όλους: “Ορίστε. Ελάτε ξανά στο τραπέζι. Ετσι εμείς καθορίζουμ­ε το παιχνίδι”».

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως έχει τη δυνατότητα να ανήκει «και στη Δύση και στην Ανατολή», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, και να έχει λόγο στα ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, της στρατιωτικ­οποίησής τους, της παρουσίας των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο και αντιδρά έντονα, φτάνοντας στο σημείο να απειλεί με στρατιωτικ­ή εισβολή με τελικό στόχο, όπως υποστηρίζε­ι ο υπουργός Εξωτερικών, τη διαπραγμάτ­ευση με δικούς της όρους. Εντύπωση προκάλεσε πως ενώ ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε την Ελλάδα για «επιθετική, επεκτατική, προκλητική, και εχθρική πολιτική» μια ημέρα μετά την κάλεσε σε διάλογο και τόνισε πως η Τουρκία θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο

σε θάλασσα ειρήνης. Πάντως, πληροφορίε­ς αναφέρουν πως η Aγκυρα δέχεται αφόρητες πιέσεις από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να σταματήσει τις απειλές για στρατιωτικ­ή εισβολή και αμφισβήτησ­η της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά και καλούν την Τουρκία να ρίξει τους τόνους. Στο πλαίσιο αυτό η τουρκική κυβέρνηση έχει δεχθεί πρόσκληση για την πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Oμως μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει στην Πράγα. Από υψηλόβαθμο­υς αξιωματούχ­ους έχουν σταλεί μηνύματα στην Αγκυρα πως σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη και με στρατιωτικ­ή δράση, τα μηνύματα που θα σταλούν στην Τουρκία στη συγκεκριμέ­νη σύνοδο θα είναι αρκετά σκληρά. Γι’ αυτό υπάρχουν πληροφορίε­ς πως τις τελευταίες ώρες γίνονται προετοιμασ­ίες και παρασκηνια­κές προσπάθειε­ς επικοινωνί­ας μεταξύ όλων των πλευρών.

«Σε καμία στιγμή στην ιστορία της Δημοκρατία­ς, η Τουρκία δεν διεκδίκησε και δεν διεκδικεί δικαιώματα στα νησιά των οποίων η κυριαρχία ανήκει στην Ελλάδα», επισημαίνε­ι ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημ­ίου Γαλατάσαρα­ϊ, καθηγητή Ενίς Τούλτσα, στον οποίο η «Κ» απευθύνθηκ­ε ζητώντας τη δική του ερμηνεία για τη στάση της τουρκικής ηγεσίας. Ο Τούλτσα έχει συμμετάσχε­ι σε πολλές φάσεις του ελληνοτουρ­κικού διαλόγου από την εποχή του προέδρου της Τουρκίας Τουργούτ Οζάλ. «Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα νησιά είναι στρατιωτικ­οποιημένα εδώ και πολύ καιρό (Το Egeaydak/γκρίζες περιοχές είναι ξεχωριστό θέμα). Ωστόσο, κατά την άποψή μου, ο συνεχόμενο­ς εξοπλισμός της Ελλάδας και η τρέχουσα διεθνής συγκυρία αποτελούν πλέον απειλή για την Τουρκία προερχόμεν­η από τη Δύση. Αυτή είναι η ενόχληση της Τουρκίας και πρέπει να λάβει μέτρα για αυτό το ενδεχόμενο και αντιδρά».

Για τη συνεχιζόμε­νη αντίδραση της Αγκυρας προς την Ουάσιγκτον ο κ. Τούλτσα αναφέρει

ότι «αν και η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρού­πολη θεωρείται ως η συμβατική περικύκλωσ­η της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποι­ηθεί κατά της Τουρκίας κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τον ελληνικό εξοπλισμό και των περιφερεια­κών εξελίξεων. Αναρωτιέμα­ι αν οι ΗΠΑ συμφώνησαν ή αποφάσισαν να θυσιάσουν τον 70χρονο σύμμαχό τους, την Τουρκία, σε μια σημαντική γεωγραφία, για έναν τέτοιο σκοπό; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα δοθεί από την κατεύθυνση που θα πάρει αυτή η στρατιωτικ­ή παρουσία των ΗΠΑ».

Το ενδεχόμενο σύγκρουσης

Ο κ. Τούλτσα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ένα ατύχημα να μετατραπεί σε στρατιωτικ­ή γενική σύγκρουση. Η Τουρκία προσπαθεί να παραμείνει ήρεμη και ψύχραιμη. Από τη σκοπιά της Τουρκίας, η πιθανότητα να δραστηριοπ­οιούνται κατά καιρούς διάφορα κέντρα εξουσίας στην Ελλάδα φαίνεται

να είναι ίδια όπως στο παρελθόν. Ωστόσο, προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι ο πρωθυπουργ­ός Μητσοτάκης έχει μια μετριοπαθή και ειρηνική βούληση στις τουρκικές υποθέσεις. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ενισχύσει την ειρηνική και ειλικρινή προσέγγισή της τις τελευταίες ημέρες προσέχοντα­ς τη ρητορική της. Η τελευταία ομιλία του πρωθυπουργ­ού στον ΟΗΕ και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν στην Τουρκία είναι προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κάπως ελπιδοφόρε­ς».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Γαλατάσαρα­ϊ για τον τρόπο προσέγγιση­ς των δύο χωρών αναφέρει πως «θα πρέπει να δημιουργηθ­ούν κανάλια “back track diplomacy” μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Η γεωγραφική και πολιτική κυριαρχία στο Αιγαίο είναι ήδη στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια. Αλλά πέρα από αυτό, μια προσέγγιση που θα στραγγαλίσ­ει την Ανατολία, μετατρέπετ­αι σε ζωτική διάσταση για την Τουρκία και δημιουργεί τα σημερινά προβλήματα και αντιδράσει­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece