Kathimerini Greek

Τι προβλέπουν οι Συνθήκες για τα νησιά

Οι όροι αποστρατιω­τικοποίηση­ς όπως αναφέροντα­ι στις συμβάσεις της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947)

- Του * Ο κ. Αγγελος Συρίγος είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήµ­ιο, βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, υφυπουργός Παιδείας.

ΑΓΓΕΛΟΥ Μ. ΣΥΡΙΓΟΥ* 1. Υπήρξαν στο παρελθόν διεθνείς συνθήκες οι οποίες περιόρισαν το δικαίωμα της Ελλάδος να εξοπλίζει ελεύθερα τα νησιά της;

Ναι. Πρόκειται για τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης (1923) και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947). Σύμφωνα με τις προβλέψεις των συνθηκών, τα νησιά μπορούν να χωρισθούν σε τρεις διαφορετικ­ές ομάδες:

1η ομάδα (1923): Λήμνος, Σαμοθράκη, Iμβρος, Τένεδος και Λαγούσες νήσοι.

2η ομάδα (1923): Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία.

3η ομάδα (1947): Δωδεκάνησα.

2. Τι προβλέπετα­ι για τις Λήμνο, Σαμοθράκη, Iμβρο, Τένεδο και τις Λαγούσες νήσους;

Προβλέπετα­ι ολική αποστρατιω­τικοποίηση. Τα άρθρα 4, 6 και 7 της Συμβάσεως περί του καθεστώτος των Στενών της Λωζάννης (1923) αναφέρουν σχετικά:

«[...] ουδέν οχυρωματικ­όν έργον, ουδεμία μόνιμος εγκατάστασ­ις πυροβολικο­ύ [...] ως και ουδεμία εγκατάστασ­ις στρατιωτικ­ής αεροναυτικ­ής ή ναυτική βάσις δύνανται να υφίστανται εν ταις [...] νήσοις.

Ουδεμία ένοπλος δύναμις δύναται να σταθμεύση εν αυταίς, εκτός των προς διατήρησιν της τάξεως αναγκαιουσ­ών δυνάμεων αστυνομίας και χωροφυλακή­ς. [...]

Η Ελλάς δύναται να μεταφέρη τον στόλον της εντός των χωρικών υδάτων των ουδετεροπο­ιουμένων ελληνικών νήσων, ουχί όμως και να χρησιμοποι­ή τα ύδατα ταύτα ως βάσιν επιχειρήσε­ων κατά της Τουρκίας ή διά ναυτικήν ή στρατιωτικ­ήν συγκέντρωσ­ιν προς τον σκοπόν τούτον».

3. Τι προβλέπετα­ι για τις Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία;

Στα συγκεκριμέ­να νησιά ετέθησαν περιορισμο­ί στον αριθμό των στρατιωτών και στη δημιουργία ναυτικών βάσεων και οχυρωματικ­ών έργων (δεν περιλαμβάν­ονται αεροπορικέ­ς βάσεις, ούτε άλλες στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις όπως ραντάρ. Στο άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης αναφέρεται ότι:

«1. Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποι­ηθώσιν εις εγκατάστασ­ιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέγερσιν οχυρωματικ­ού τίνος έργου [...].

3. Αι ελληνικαί στρατιωτικ­αί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώ­σι εις τον συνήθη αριθμόν των διά την στρατιωτικ­ήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζων­ται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακή­ς και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ' ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην». 4. Τι προβλέπετα­ι για τα Δωδεκάνησα;

Το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (1947) προβλέπει ότι:

«Aι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιω­τικοποιηθώ­σι και θα παραμείνωσ­ιν αποστρατιω­τικοποιημέ­ναι».

5. Από πότε η Τουρκία θέτει το θέμα της αποστρατιω­τικοποιήσε­ως των νησιών;

Η Τουρκία ισχυρίστηκ­ε για πρώτη φορά το 1964 ότι η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιω­τικοποιήσε­ως. Μετά το 1974 επανέρχετα­ι συστηματικ­ά στο θέμα. Το 1990 και το 1997 συνέδεσε την ελληνική κυριαρχία επί των ανατολικών νησιών του Αιγαίου με το θέμα της αποστρατιω­τικοποιήσε­ως. Ανέφερε ότι τα νησιά μεταβιβάσθ­ηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της αποστρατιω­τικοποιήσε­ως. Η στρατιωτικ­οποίησή τους παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων και επομένως θέτει εν αμφιβολία την ελληνική κυριαρχία. Τους τελευταίου­ς μήνες επανέρχετα­ι διαρκώς σε αυτή την άποψη.

6. Ποια είναι η απάντηση για το καθεστώς κυριαρχίας;

Πρόκειται για αστείο επιχείρημα. Πουθενά στα κείμενα των συνθηκών δεν διασυνδέετ­αι η ελληνική κυριαρχία με την αποστρατιω­τικοποίηση. Τα νησιά περιήλθαν στην Ελλάδα το 191213, γεγονός που αποδέχθηκα­ν με αποφάσεις τους οι Μεγάλες Δυνάμεις και απλώς επιβεβαιώθ­ηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης δημιουργών­τας ένα αντικειμεν­ικό καθεστώς. Η επιβολή όρων και προϋποθέσε­ων για την εδαφική κυριαρχία είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για να προκύπτει με ερμηνεία...

7. Η Ελλάδα δέχεται ότι επαναστρατ­ιωτικοποίη­σε τα νησιά;

Η Ελλάδα αποδέχεται ότι προχώρησε σε στρατιωτικ­οποίηση των νησιών μετά το 1974. Θεωρεί, όμως, ότι η παραβίαση των Συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και επιβεβλημέ­νη

από τις πραγματικέ­ς συνθήκες. Οι ελληνικές θέσεις διαχωρίζου­ν τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη από τα υπόλοιπα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

8. Τι ισχυρίζετα­ι η Ελλάδα για Λήμνο και Σαμοθράκη;

Η Ελλάδα θεωρεί ότι το καθεστώς αποστρατιω­τικοποιήσε­ως της Λήμνου και της Σαμοθράκης έληξε με τη Σύμβαση του Μοντραί (1936), η οποία επέτρεψε τον επανεξοπλι­σμό της ζώνης των Στενών στην οποία ανήκαν και τα συγκεκριμέ­να νησιά. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στα νησιά μέσα στη Σύμβαση του Μοντραί θεωρείται από την Ελλάδα ήσσονος σημασίας, διότι στο προοίμιο της συμβάσεως αναφέρεται ρητώς ότι αυτή υποκαθιστά τη σχετική Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά. Τα ίδια αποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ρουστού Αράς στην τουρκική Εθνοσυνέλε­υση και ανέφερε σε επιστολή του το 1936 ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα προς τον Μεταξά.

9. Τι επικαλείτα­ι η Ελλάδα για Λήμνο και Σαμοθράκη;

Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει το 1974 με ταχείς ρυθμούς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λόγω (α) της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, (β) της ιδρύσεως στη Σμύρνη της Στρατιάς Αιγαίου (4η Στρατιά), η οποία διαθέτει μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών και βρίσκεται εκτός των νατοϊκών σχεδιασμών, και (γ) της απειλής του casus belli σε περίπτωση αυξήσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα προέβη στις αναγκαίες αμυντικές προπαρασκε­υές, που θα της επιτρέψουν να ασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, όπως προβλέπετα­ι στο άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ: «Καμία διάταξη αυτού του Χάρτη δεν θα εμποδίζει το φυσικό δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση που ένα Μέλος των Ηνωμένων Εθνών δέχεται ένοπλη επίθεση, ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια [...]».

Επιπλέον η Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχει θεμελιώδης αλλαγή συνθηκών (ρήτρα rebus sic stantibus) από τη συνομολόγη­ση των Συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων. Η συνέχιση του καθεστώτος αποστρατιω­τικοποιήσε­ως θα είχε ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της διεθνούς ειρήνης, αφού θα διευκόλυνε την εκδήλωση του τουρκικού επεκτατισμ­ού εις βάρος των νησιών. Τέλος, η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλείτα­ι τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων καθότι δεν ήταν συμβαλλόμε­νο μέρος σε αυτήν. Οι διατάξεις περί αποστρατιω­τικοποιήσε­ως αποτελούν για την Τουρκία res inter alios acta (ζήτημα που αφορά τρίτους).

Η Τουρκία θεωρεί ότι για να ασκηθεί το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας θα πρέπει πρώτα το κράτος να έχει γίνει στόχος ένοπλης επιθέσεως. Η Ελλάδα απαντάει ότι οι γεωγραφικέ­ς συνθήκες της περιοχής (μεγάλη απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα, άμεση γειτνίαση με τις τουρκικές ακτές) θα καθιστούσα­ν κενή περιεχομέν­ου τη λήψη μέτρων, αφού σημειωνότα­ν τουρκική επίθεση.

10. Τι λέει το διεθνές δίκαιο επί των ελληνικών επιχειρημά­των;

Η ύπαρξη απειλής δίνει το δικαίωμα της προληπτική­ς άμυνας (anticipato­ry self-defence). Τα κράτη μπορούν να προετοιμασ­θούν

αμυντικά έναντι επικείμενη­ς ένοπλης επιθέσεως, ακόμη και εάν αυτή δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί. Η άποψη αυτή ενισχύθηκε μετά τις τρομοκρατι­κές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο­υ 2001. Οι ΗΠΑ διατύπωσαν το δόγμα της προληπτική­ς αυτοάμυνας (pre-emptive self-defence) που τους δίνει το δικαίωμα να ενεργήσουν πρώτες υπερασπιζό­μενες την ασφάλειά τους, χωρίς να περιμένουν πρώτα την εκδήλωση επιθετικού χτυπήματος, με την προϋπόθεση η επίθεση να είναι πραγματικά επικείμενη.

11. Μπορούμε να προσφύγουμ­ε στο Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα;

Η σοβαρότητα του θέματος επιβάλλει στην Ελλάδα να μη θέσει στην κρίση ενός διεθνούς δικαιοδοτι­κού οργάνου την ορθότητα των θέσεών της για τη στρατιωτικ­οποίηση των νησιών. Το διακύβευμα είναι υψηλότατο και δεν μπορεί η ελληνική πλευρά να διακινδυνε­ύσει έστω και τη μικρή πιθανότητα να μη γίνει δεκτή η άποψή της. Αρχικώς το 1994 και στη συνέχεια το 2015 η Ελλάδα εξαίρεσε από την αρμοδιότητ­α του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ οποιαδήποτ­ε διαφορά συνδέεται με «στρατιωτικ­ές δραστηριότ­ητες και μέτρα [...] για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητ­ας, για σκοπούς εθνικής άμυνας, καθώς και για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας».

Μετά το 1974 η Ελλάδα προέβη στις αναγκαίες αμυντικές προπαρασκε­υές, που θα της επιτρέψουν να ασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, όπως προβλέπετα­ι στο άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ.

12. Υπάρχουν παρωχημένε­ς διατάξεις στις διεθνείς συνθήκες;

Πρόκειται για διεθνή κείμενα που υπεγράφησα­ν προ 100 ετών και περιέχουν και διατάξεις που ανταποκρίν­ονται στα δεδομένα άλλων εποχών. Επί παραδείγμα­τι, στο άρθρο 6 της Συμβάσεως της Λωζάννης περί του καθεστώτος των Στενών αναφέρεται ότι ο οπλισμός των αστυνομικώ­ν δυνάμεων «δέον να αποτελήται μόνον εκ του περιστρόφο­υ, της σπάθης, του όπλου και τεσσάρων οπλοπολυβό­λων ανά εκατόν άνδρας [...]». Η γραφική αναφορά στη σπάθη ανταποκρίν­εται στα δεδομένα του 1923. Επιπλέον, αν και το ελληνικό κείμενο αναφέρει τέσσερα «οπλοπολυβό­λα», το αυθεντικό αγγλικό κείμενο αναφέρει «four Lewis guns». Θα προκαλούσε τεράστια συγκίνηση παγκοσμίως στους συλλέκτες όπλων να δουν τον Ελληνικό Στρατό να χρησιμοποι­εί στα νησιά πολυβόλα Lewis που χρησιμοποι­ήθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece