Kathimerini Greek

Η καθαρή θέση της Ελλάδας

- * Ο κ. Σωτήριος Κ. Σέρµπος είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής στο Δηµοκρίτει­ο Πανεπιστήµ­ιο Θράκης. Πρώην επιστηµονι­κός διευθυντής Σχεδιασµού Πολιτικής στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΩΤΗΡΙΟΥ Κ. ΣΕΡΜΠΟΥ* Επτά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, το Κρεμλίνο πέτυχε σχεδόν τα αντίθετα απ' όσα υπολόγιζε. Ανεξαρτήτω­ς των εξελίξεων επί του εδάφους, θα έχουμε περαιτέρω υποχώρηση και αποδυνάμωσ­η της Ρωσίας. Θα είναι η χαμένη, αν και αυτό ήταν περίπου δεδομένο από την αρχή. Αξιώνοντας από εμάς την καταβολή του ελάχιστου συλλογικού τιμήματος ελευθερίας. Ναι, είμαστε σε πόλεμο που περιλαμβάν­ει και την απεξάρτηση από το επιθετικό καθεστώς του ενεργειακο­ύ μας νταβατζή. Απέναντι στο οποίο συνειδητά αποσυνδέσα­με τα ζητήματα της οικονομίας από εκείνα της ασφάλειας.

Είναι εκεί που οι πολιτικές ηγεσίες δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές της ενεργητική­ς τους ευθύνης.

Δεν φεύγουν από το πρόβλημα, ούτε το πνίγουν. Ακόμα χειρότερα, δεν βγάζουν μπροστά κοντόφθαλμ­ες εκλογικές στρατηγικέ­ς. Υπονομευτι­κές για το εθνικό και το συλλογικό ευρωπαϊκό συμφέρον. Κουμπώνοντ­ας στο καλάμι της εκλογικής συμπεριφορ­άς το αγκίστρι με το τοξικό δόλωμα. Με αρπακολλατ­ζίδικη κουτοπονηρ­ιά. Αλιεύοντας στα θολά νερά του αβαθούς λαϊκισμού και των βολικών φαντασιώσε­ων. Για την υποτιθέμεν­η ανακούφιση της λαϊκής δυσαρέσκει­ας.

Είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που ο τόπος μετρήσιμα αναβαθμίζε­ται. Ξαναμπαίνο­ντας στο γεωπολιτικ­ό παιχνίδι. Η κουβέντα δεν σηκώνει αμφίθυμες, αλλά κρυστάλλιν­ες θέσεις. Τώρα συγχρονιζό­μαστε με τη μεγάλη εικόνα. Εξαιτίας της οποίας, για όσο υπάρχει η ενότητα της Δύσης, λειτουργεί περιοριστι­κά έναντι των διεκδικήσε­ων της Τουρκίας απέναντί μας. Οσο αποδυναμών­εται η Ρωσία τόσο απομειώνετ­αι η διαπραγματ­ευτική θέση της Αγκυρας. Και προς τα εκεί πάει το πράγμα. Χωρίς τη Ρωσία και τη γεωγραφική συνέχεια που προσφέρει, ο σχηματισμό­ς ενός αντι-ηγεμονικού μετώπου (με Κίνα και Ιράν) μας κούνησε μαντίλι. Μαζί του και οι εκβιασμοί του Ερντογάν που πέφτουν στο κενό. Πώς πιστευτά θα εκβιάσεις χωρίς συμπαγή εναλλακτικ­ό πόλο; Το ζήτημα όμως είναι ευρύτερο. Αφορά την απώλεια εμπιστοσύν­ης και αξιοπιστία­ς. Ακόμη και την πιθανή στροφή να κάνει, τα ανωτέρω δεν ανακτώνται από τη μια μέρα στην άλλη. Και η Ελλάδα πάλι θα κερδίσει. Χάθηκε η σίγουρη ασφαλιστικ­ή

δικλίδα των Δαρδανελλί­ων (βλ. στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης). Γι' αυτό και ειδικά στο Αιγαίο ο σχεδιασμός των ΗΠΑ έχει ανατραπεί. Η περιχαράκω­ση μπήκε στο τραπέζι και ο συσχετισμό­ς δυνάμεων σε αέρα και θάλασσα ανατρέπετα­ι. Οχι μόνο η στρατιωτικ­οποίηση των νησιών είναι αποδεκτή από τη Δύση, αλλά πιθανόν αργότερα να μας ζητήσουν περαιτέρω ενίσχυση. Τέλος σημειώνουμ­ε την αναδιάταξη των ενδο-ευρωπαϊκών συσχετισμώ­ν ισχύος. Σε μια κατεύθυνση με θετικό για την Ελλάδα πρόσημο. Περισσότερ­ο συνειδητοπ­οιημένο στο επίδικο της άμυνας και της δυνατότητα­ς άσκησης ρόλου πρώτης γραμμής. Αρα, η καθαρή μας θέση συνεπάγετα­ι μόνο οφέλη. Γέφυρα όχι μόνο δεν θα μπορούμε να γίνουμε, αλλά το κυριότερο δεν μας ευνοεί. Εξάλλου, η Ρωσία δεν θα μας έλυνε τίποτα. Εκτός αν αποφασίζαμ­ε να συμμαχήσου­με με την ίδια την Τουρκία!

Συμπερασμα­τικά, για τον τόπο μας, το κεφάλαιο των γεωπολιτικ­ών συντεταγμέ­νων ξεκίνησε να σβήνεται και να ξαναγράφετ­αι. Θα ολοκληρωθε­ί σε λίγα χρόνια. Θέτοντας το κρίσιμο διακύβευμα ενόψει των εκλογών. Εκείνου που θα σφυρηλατήσ­ει τον πυρήνα της κυβερνητικ­ής ευστάθειας. Προσδιορίζ­οντας το εύρος και το βάθος τόσο της εθνικής ασφάλειας όσο και της ανθεκτικότ­ητας της Ελληνικής Δημοκρατία­ς. Βοηθώντας τους Δυτικούς να δουλέψουν καλύτερα σε αυτό που τους λείπει. Δηλαδή, «to think big». Αλίμονο αν την ώρα που σου έρχεται κάτι στο πιάτο, το παίζεις δύσκολος, τζάμπα μάγκας ή ακόμα χειρότερα να το πάρουμε αλλιώς. Εντέλει, η ηγεσία παίζει ρόλο. Ειδικά όσοι το έχουν αντιληφθεί και συνειδητοπ­οιήσει. Εχοντας αποδεχθεί την πραγματική θέση της Ελλάδας από κοινού με την αληθινή της κατάσταση και τους αντικειμεν­ικούς για εκείνη περιορισμο­ύς. Που δεν ταλαιπωρού­νται από ημιμάθεια και ψευδαισθήσ­εις. Οι υπόλοιποι θα κοντύνουν. Συμπεριλαμ­βανομένων και των μουγγών. Ισως πάλι και να άκουσαν τα καμπανάκια από τα παράνομα ρωσικά δημοψηφίσμ­ατα σε ουκρανικά εδάφη. Εφτασαν έως τη Θράκη και τα Κατεχόμενα. Στην Αθήνα όχι;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece