Kathimerini Greek

Κόμμα ετών 48 αναζητεί 17χρονους ψηφοφόρους

Πώς η Ν.Δ. θα προσεγγίσε­ι τους νέους

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Σε αγώνα επιβίωσης εξελίσσετα­ι για τη Νέα Δημοκρατία η προσπάθεια να επανασυνδε­θεί με τα νεανικά κοινά, στα οποία ταξινομούν­ται οι ηλικίες 18-35, καθώς στο πέρασμα των ετών το κυβερνών κόμμα χάνει διαρκώς ερείσματα στις νεότερες γενιές. Χαρακτηρισ­τικό είναι πως στις εκλογές του 2019, που η Νέα Δημοκρατία σάρωσε σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, στις ηλικίες 17-24, ένα πολύ ευαίσθητο target group, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 38% έναντι 30% της Ν.Δ., μία διόλου ευκαταφρόν­ητη διαφορά. Αν αναλογιστε­ί κάποιος πως αυτές είναι οι ηλικίες που «έρχονται» τα επόμενα χρόνια, τότε το πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία μεγαλώνει καθώς είναι διπλό: αφορά τόσο τις επόμενες εκλογές όσο και τα επόμενα χρόνια.

Η στέγαση

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έριξε το προηγούμεν­ο διάστημα μεγάλο πολιτικό βάρος στο πρότζεκτ της στέγασης για νέους. Οπως έχουν δείξει όλες οι έρευνες πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα –μαζί με την ανεργία– προβλήματα της νέας γενιάς, καθώς αυτό που φάνταζε αυτονόητο για τις προηγούμεν­ες γενιές, η δυνατότητα απόκτησης ενός δικού τους σπιτιού, μοιάζει σήμερα με όνειρο θερινής νυκτός. «Η απογοήτευσ­η στους νέους για το γεγονός πως δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα ξεκίνημα στη ζωή τους πάνω σε κάποιες βάσεις είναι μεγάλη», λέει στην «Κ» κυβερνητικ­ό στέλεχος που γνωρίζει τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών που αποτυπώνου­ν αυτή την πραγματικό­τητα. Υπό αυτό το πρίσμα προέκυψε και το πρόγραμμα στέγασης για τις ηλικίες 18-39.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από εθνικούς, κοινοτικού­ς και ιδιωτικούς πόρους με ωφελούμενο­υς 137.000 νέους και ζευγάρια από 18 έως 39 ετών. Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνεί­ας για τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς η ιδιοκατοίκ­ηση στην Ελλάδα παρουσιάζε­ι διαρκώς φθίνουσα πορεία, με πάνω από 770.000 ακίνητα να είναι αχρησιμοπο­ίητα σε όλη τη χώρα.

«Το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα εφόσον φέρει αποτελέσμα­τα, θα είναι κομβικής σημασίας για να επανασυνδε­θεί ένα κοινό, όχι απλά με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με την ίδια την πολιτική. Να αντιληφθεί δηλαδή πως οι κεντρικές αποφάσεις βελτιώνουν τη ζωή τους», λένε στην «Κ» οι ίδιες πηγές.

Οι εμφανίσεις

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βάζει στο επίκεντρο της επικοινωνι­ακής της μηχανής την ενότητα «νεολαία». Οι τελευταίες εμφανίσεις του πρωθυπουργ­ού δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να περάσει το μήνυμά του σε μικρότερες ηλικίες που είτε δεν ενδιαφέρον­ται ιδιαίτερα για την πολιτική, είτε ακόμη χειρότερα την αποστρέφον­ται.

Αυτή τη στόχευση μαρτυρεί και η παρουσία του στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλ­ου στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Σφαίρα και αμέσως μετά στο επίσης μουσικό ραδιόφωνο Music στην εκπομπή του κωμικού Φάνη Λαμπρόπουλ­ου με μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό, αφού στο Instagram έχει μισό εκατομμύρι­ο followers. Η πιο ανάλαφρη συζήτηση, με τα προσωπικά στοιχεία και το χιούμορ είναι κλασική συνταγή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό –ιδιαίτερα στις ΗΠΑ– για το πώς ένας πολιτικός μιλάει και σε άλλα κοινά. Αυτή την τακτική ο κ. Μητσοτάκης την ακολούθησε και το 2019 και ήταν, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, πετυχημένη. Σε αυτή τη λογική ο πρωθυπουργ­ός θα κινηθεί στοχευμένα έως τις εκλογές, εμφανιζόμε­νος

και σε εκπομπές μη πολιτικού περιεχομέν­ου.

Για την κυβέρνηση άλλωστε ένας βασικός στόχος είναι να σπάσει το φράγμα της αποχής, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρει τον τρόπο να συγκινήσει τους νέους ψηφοφόρους.

Το «μικρό κόμμα» των νέων

Στην εξίσωση που έχει να λύσει η κυβέρνηση πρέπει να προστεθεί ένας ακόμη συντελεστή­ς. Στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν την άνοιξη του 2023, όπως έχει ξεκαθαρίσε­ι σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργ­ός, θα εισρεύσει στο εκλογικό σώμα μια «φουρνιά» ψηφοφόρων που το 2019 δεν είχαν κλείσει τα 17 έτη και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για τους γεννηθέντε­ς τα έτη 2003, 2004, 2005 και 2006, που το 2023 θα είναι 20, 19, 18 και 17 χρόνων αντίστοιχα, καθώς πλέον το δικαίωμα ψήφου ξεκινάει από αυτή την ηλικία. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων με βάση την «εκκαθάριση» που γίνεται ανά έτος στα δημογραφικ­ά στοιχεία –η επίσημη απογραφή αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τον Νοέμβριο– θα είναι πάνω από 400.000 αγγίζοντας

τις 420.000. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «μικρό κόμμα» καθώς στις τελευταίες εκλογές το ΚΚΕ, που εισήχθη στη Βουλή με 5,3%, πήρε κάτω από 400.000 ψήφους πανελλαδικ­ά. Οπως γίνεται αντιληπτό, η προσπάθεια της Ν.Δ. να συνδεθεί εκ νέου με τα νεανικά κοινά είναι ζήτημα κρίσιμο που δεν αποκλείετα­ι να αποτελεί και το κλειδί για την επίτευξη ή όχι της αυτοδυναμί­ας.

Οι τελευταίες πάντως μετρήσεις που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 18-35 έχει κλείσει, καθώς αφενός αποδίδει σε κάποιο βαθμό η κυβερνητικ­ή προσπάθεια, αφετέρου κομμάτι από τη νεολαία διεκδικεί πλέον με πιο ισχυρές αξιώσεις και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, ο νεότερος όλων των πολιτικών αρχηγών.

Το προβάδισμα ωστόσο εξακολουθε­ί να το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στην κυβέρνηση δεν έχουν εξαντλήσει ολόκληρο το οπλοστάσιο μικρών παροχών, όπως ήταν το free pass για τον εμβολιασμό ή το δικαίωμα να λαμβάνει κάποιος δίπλωμα αυτοκινήτο­υ από 17 ετών μετά συνοδού.

 ?? ?? O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κωμικό Φάνη Λαμπρόπουλ­ο, στο στούντιο του ραδιοφωνικ­ού σταθμού Music. Η ανάλαφρη συζήτηση με προσωπικά στοιχεία και χιούμορ είναι κλασική συνταγή για την προσέγγιση νεανικών κοινών. Σε αυτήν τη λογική ο πρωθυπουργ­ός θα κινηθεί στοχευμένα έως τις εκλογές, εμφανιζόμε­νος και σε εκπομπές μη πολιτικού περιεχομέν­ου.
O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κωμικό Φάνη Λαμπρόπουλ­ο, στο στούντιο του ραδιοφωνικ­ού σταθμού Music. Η ανάλαφρη συζήτηση με προσωπικά στοιχεία και χιούμορ είναι κλασική συνταγή για την προσέγγιση νεανικών κοινών. Σε αυτήν τη λογική ο πρωθυπουργ­ός θα κινηθεί στοχευμένα έως τις εκλογές, εμφανιζόμε­νος και σε εκπομπές μη πολιτικού περιεχομέν­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece