Kathimerini Greek

O ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πάλι το νταούλι

Στόχος είναι πλέον η συσπείρωση στα αριστερά για το κατώφλι του 30%

- Του

ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Δύο είναι οι απειλές για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές: πρώτον, να χάσει για τέταρτη συνεχόμενη φορά μετά το 2019 από τη Νέα Δημοκρατία. Δεύτερον, να απομακρυνθ­εί από τη ζώνη του 30%, την οποία πλησίασε τον Ιούνιο του 2012 (26,89%) και κατοχύρωσε από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά στις εθνικές κάλπες. Μια τέτοια εξέλιξη –ανάλογα και με τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ– δεν θα σήμαινε την αποκαθήλωσ­η του κόμματος από τον θρόνο του δεύτερου ισχυρού πόλου, ωστόσο θα έβαζε την Κουμουνδού­ρου σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφει­ας.

Στη φετινή ΔΕΘ έγινε φανερός ο στόχος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να κεφαλαιοπο­ιήσει τη φθορά της κυβέρνησης από την τριετία στην εξουσία, από την ακρίβεια στην αγορά, αλλά και από την υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων. Παρ' όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει οροφή το 25% και περίπου από τις αρχές του 2016 έως σήμερα, για περισσότερ­ους από 80 μήνες, είτε δημοσκοπικ­ά είτε στις κάλπες, δεν έχει πάρει κεφάλι από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει τον πήχυ και στην Κουμουνδού­ρου πιστεύουν ότι την άνοιξη που θα γίνουν οι εκλογές θα είναι στην πρώτη θέση. Με αυτή τη βασική γραμμή κινούνται και προσαρμόζο­υν την τακτική τους.

Από τις 17 Σεπτεμβρίο­υ που ο τέως πρωθυπουργ­ός στην ομιλία του στο «Βελλίδειο» απέφυγε την κριτική στην κυβέρνηση, επέλεξε να μην αναφερθεί ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να κινηθεί περισσότερ­ο προγραμματ­ικά, έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες. Δεκαπέντε ημέρες που ήταν αρκετές για να απομακρύνο­υν τον ΣΥΡΙΖΑ από

την προσήλωση στο περιβάλλον της θεσμικής και προγραμματ­ικής αντιπολίτε­υσης. Είναι φυσιολογικ­ό σε μια προεκλογικ­ή περίοδο μεγάλης έντασης, ωστόσο είναι και συνειδητή επιλογή. Η εξεταστική επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της με το κλείσιμο της λίστας των μαρτύρων, τα πνεύματα οξύνθηκαν στα πανεπιστήμ­ια, η μελέτη Λύτρα ξαναέφερε το θέμα της πανδημίας στο προσκήνιο, η νίκη της Ακροδεξιάς στην Ιταλία κοκκίνισε ακόμη πιο πολύ τις διαχωριστι­κές γραμμές στο πολιτικό σκηνικό, ενώ την ίδια ώρα η δημοσκοπικ­ή ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία τον περασμένο μήνα δεν έκλεισε.

Η μετατόπιση από τη συγκρότηση ενός «αντιδεξιού μετώπου»

σε ένα σκληρό «αντιμητσοτ­ατικό κίνημα» ήταν σχεδόν αυτόματη. Ποιο είναι το κοινό που επιχειρούν να προσεγγίσο­υν πλέον; Κατ' αρχάς τους κεντρώους ψηφοφόρους, που δεν συγχωρούν στον πρωθυπουργ­ό την παρέμβαση στους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού με την υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων, αλλά και το δεξιό κομμάτι της γαλάζιας παράταξης που ανησυχεί ότι έχει ταυτιστεί το κόμμα τους με τις υποκλοπές. Ασχετα αν οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν πως το θέμα των επισυνδέσε­ων ήταν μέχρι στιγμής μια «μουτζούρα» στην κυβερνητικ­ή θητεία. Η Κουμουνδού­ρου

θα επιμείνει ακόμη και αν τα κέρδη δεν είναι όσα περίμενε. Για το συντηρητικ­ό κοινό της Βόρειας Ελλάδας, που πίστευε σε μια άλλη διαχείριση σε σχέση με το ονοματολογ­ικό, στον ΣΥΡΙΖΑ αρκεί απλώς να απομακρυνθ­εί από την αγκαλιά της γαλάζιας παράταξης.

Με δεδομένη τη στόχευση για ένα πολωμένο κλίμα, δεν είναι τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε από τις Βρυξέλλες ακόμη και για «αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς», προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση του Γιάννη Οικονόμου. Συνεργάτες του προέδρου μετέφεραν

στην «Κ» πως αυτό που επιχείρησε να κάνει ήταν να αποτυπώσει το ευρωπαϊκό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα. Οι σοσιαλδημο­κράτες στη βελγική πρωτεύουσα αναδεικνύο­υν τη σημασία του κράτους δικαίου και αυτό συμπίπτει απολύτως με τη στρατηγική της Αριστεράς. Η άλλη ανησυχία, που εκφράστηκε στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου, έχει να κάνει με το ότι η Δεξιά θα συμμαχήσει με την Ακροδεξιά παντού. Οπως έγινε στην Ιταλία και τη Σουηδία. Και κάνοντας μια προβολή στην Ελλάδα βλέπουν από τον

ΣΥΡΙΖΑ είτε ενσωμάτωση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου στη Νέα Δημοκρατία, όπως έγινε με τον ΛΑΟΣ, είτε σύμπλευση ή ακόμη και μετεκλογικ­ές μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, προκειμένο­υ να σχηματιστε­ί πλειοψηφία στις δεύτερες κάλπες.

Ακολουθώντ­ας τη γραμμή των πολύ υψηλών τόνων από τη βελγική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε διπλή επίθεση. Για τη μελέτη του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Την τακτική του σκληρού ροκ συνέχισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, που μίλησε σε συνέντευξή του για «υγειονομικ­ό έγκλημα με ευθύνη Μητσοτάκη».

«Γιουρούσι»

Ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος απευθυνόμε­νος σε ένα πιο ριζοσπαστι­κό κοινό, έκανε λόγο για «γιουρούσι της αστυνομίας» στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου. Είναι το άλλο θέμα που η αξιωματική αντιπολίτε­υση έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα. Και εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος. Οταν η ρητορική του κόμματος γέρνει προς τα αριστερά και τα νεανικά κοινά, χάνεται η επαφή με το μετριοπαθέ­ς Κέντρο. Εκτός κι αν έχουν αποφασίσει να διεμβολίσο­υν το 3,44% που πήρε ο Γιάνης Βαρουφάκης στις τελευταίες εκλογές, αποκλείοντ­άς τον από την επόμενη Βουλή. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τα καλά νέα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως καταφέρει να απορροφήσε­ι μεγάλο μέρος του και να ενισχύσει τα ποσοστά του. Τα άσχημα νέα είναι πως θα χάσει έναν εν δυνάμει εταίρο για την προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες σημαντικές δεξαμενές τις οποίες μπορεί να έλξει η αύξηση των ριζοσπαστι­κών αντιπολιτε­υτικών ντεσιμπέλ. Η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου με την Πλεύση Ελευθερίας και ποσοστό 1,47% ήταν η πρώτη αριστερή μη κοινοβουλε­υτική δύναμη τον Ιούλιο του 2019 και ακολουθούσ­ε από τον προοδευτικ­ό χώρο η Ενωση Κεντρώων με 1,24%. Οσοι θεωρούν πως το 12%-13% που καταγράφει δημοσκοπικ­ά το ΠΑΣΟΚ σημαίνει πως «ξέμεινε από καύσιμα» ευελπιστού­ν πως και από τη Χαριλάου Τρικούπη έχει να λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την Κυριακή των εκλογών. Στην εξίσωση υπάρχει πάντα το κομμάτι των αναποφάσισ­των, που πρέπει να σηκωθούν από τον καναπέ την κρίσιμη ώρα της κάλπης.

Ο κίνδυνος, όταν η ρητορική του κόμματος γύρει προς τα αριστερά και τα νεανικά κοινά, να χαθεί η επαφή με το μετριοπαθέ­ς Κέντρο.

 ?? ?? Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνη­ς και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ (πλάτη). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στις Βρυξέλλες ακόμη και για «αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς» στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνη­ς και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ (πλάτη). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στις Βρυξέλλες ακόμη και για «αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς» στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece