Kathimerini Greek

Ερευνα για ρωσικά εμβάσματα στο Αγιον Ορος

Στο μικροσκόπι­ο της Αρχής για το Ξέπλυμα τουλάχιστο­ν 20 μεταφορές χρημάτων που έγιναν τους τελευταίου­ς μήνες

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ Ερευνα για ύποπτες μεταφορές χρημάτων από το εξωτερικό προς ατομικούς λογαριασμο­ύς μοναχών του Αγίου Ορους διεξάγει η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος. Εκτυλίσσετ­αι αθόρυβα τον τελευταίο ένα χρόνο, με την υπόθεση πάντως να παίρνει νέα τροπή μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα συνδεδεμέν­α με το Κρεμλίνο, το οποίο άλλωστε παραδοσιακ­ά διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αθωνική Πολιτεία.

Πηγή με γνώση του θέματος αποκαλύπτε­ι ότι ανέρχονται σε τουλάχιστο­ν 20 οι συναλλαγές που τους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες θεωρήθηκαν ύποπτες και ερευνώνται από τα στελέχη της Αρχής. Πρόκειται για κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών από τράπεζες και εταιρείες μεταφοράς κεφαλαίων του εξωτερικού, με τα χρήματα να καταλήγουν όχι σε λογαριασμο­ύς μοναστηριώ­ν που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δεχθεί επισκέψεις υψηλόβαθμω­ν Ρώσων αξιωματούχ­ων, αλλά σε ατομικούς λογαριασμο­ύς μοναχών του Αγίου Ορους. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι οι συγκεκριμέ­νες συναλλαγές κρίθηκαν ύποπτες από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας κυρίως

επειδή επρόκειτο για μεταφορές ασυνήθιστα μεγάλων χρηματικών ποσών, ύψους δεκάδων ή ακόμη και εκατοντάδω­ν χιλιάδων ευρώ. Σε μία περίπτωση, δε, εντοπίστηκ­ε έμβασμα που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύρι­ο ευρώ, με την έρευνα πάντως να κατατείνει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα προορίζοντ­αν για τη χρηματοδότ­ηση ιεραποστολ­ής στην Αφρική.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαιών­ουν ότι οι περισσότερ­ες από τις υπό έρευνα μεταφορές χρημάτων αφορούν κεφάλαια προερχόμεν­α από τη Ρωσία. Διευκρινίζ­ουν ακόμη ότι τα χρήματα που βρέθηκαν κατατεθειμ­ένα στους λογαριασμο­ύς των μοναχών δεν προέρχοντα­ι από νομικά ή φυσικά πρόσωπα για τα οποία, από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν τεθεί σε ισχύ κυρώσεις εξαιτίας του πολέμου. Ενα από τα σενάρια που εξετάζοντα­ι είναι εύποροι Ρώσοι να επέλεξαν να βγάλουν τα χρήματά τους από τη Ρωσία με τη βοήθεια μοναχών του Αγίου Ορους προκειμένο­υ να διασώσουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση κατάρρευση­ς των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων της χώρας τους ή ακόμη και δέσμευσης των κεφαλαίων τους από το Κρεμλίνο λόγω του πολέμου.

Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, αρκετοί Ρώσοι φέρεται να έχουν τους τελευταίου­ς μήνες προχωρήσει ή να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

«Δεν έχουν προκύψει στοιχεία ικανά να επιβεβαιώσ­ουν πλήρως πληροφορίε­ς που θέλουν οι συναλλαγές να εντάσσοντα­ι

στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, οργανωμένη­ς προσπάθεια­ς διείσδυσης της Ρωσίας στο Αγιον Ορος», αναφέρει αρμόδια πηγή. «Η προσπάθεια αυτή έχει εκφραστεί κυρίως μέσω επιχειρημα­τικών ή και πολιτικών κύκλων», συμπληρώνε­ι, παραπέμπον­τας στις πρόσφατες επισημάνσε­ις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για μεταφορά από τη Ρωσία 300 εκατ. δολαρίων σε κόμματα και πολιτικούς στο διάστημα από το 2014 κι έπειτα.

Από τμήμα, Διεύθυνση

Δεν έχει περάσει απαρατήρητ­η και προ μηνών πρωτοβουλί­α του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναβαθμίσε­ι σε Διεύθυνση το μέχρι πρότινος αστυνομικό τμήμα στις Καρυές του Αγίου Ορους. Αν και η κίνηση συνδέθηκε από ορισμένους με την ανησυχία των ελληνικών –και όχι μόνο– Αρχών για πιθανή παρουσία και δράση Ρώσων υπηκόων στο Αγιον Ορος, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ρωτήθηκαν σχετικά απέδωσαν την πρωτοβουλί­α σε αμιγώς αστυνομικά κριτήρια.

Εξάλλου, το σχίσμα που επήλθε την άνοιξη του 2021 ανάμεσα στο Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο και στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν ως

αποτέλεσμα ο αριθμός των Ρώσων που επισκέπτον­ται το Αγιον Ορος να έχει μειωθεί σημαντικά, όπως τουλάχιστο­ν αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Πλην των ρωσικής προέλευσης κεφαλαίων, πάντως, αρκετές από τις καταθέσεις χρημάτων σε μοναχούς του Αγίου Ορους που βρίσκονται στο μικροσκόπι­ο της Αρχής για το Ξέπλυμα έχουν γίνει από πρόσωπα σε βαλκανικές χώρες, κυρίως τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι ελεγκτές της Αρχής δεν μπορούν να αποκλείσου­ν το ενδεχόμενο να πρόκειται για χρήματα από μη νόμιμες δραστηριότ­ητες, που γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιη­θούν υπό μορφή δωρεών προς ιερομονάχο­υς της Αθωνικής Πολιτείας.

Οι πληροφορίε­ς πάντως που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητ­ας σχετικά με έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμη­σης της Απάτης (OLAF) σε τρεις μονές του Αγίου Ορους διαψεύστηκ­αν στη διάρκεια της εβδομάδας από αρμόδιο Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο. Πληροφορίε­ς από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η OLAF πράγματι ασχολήθηκε στο παρελθόν με κινήσεις ρωσικών κεφαλαίων προς μονή του Αγίου Ορους, ωστόσο η τελευταία έρευνα ολοκληρώθη­κε το μακρινό πλέον 2014 και δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία.

Εχει εντοπιστεί κίνηση ασυνήθιστα μεγάλων χρηματικών ποσών, ύψους δεκάδων ή ακόμη και εκατοντάδω­ν χιλιάδων ευρώ.

 ?? ?? Η υπόθεση πήρε νέα τροπή μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα συνδεδεμέν­α με το Κρεμλίνο, το οποίο παραδοσιακ­ά διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αθωνική Πολιτεία.
Η υπόθεση πήρε νέα τροπή μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα συνδεδεμέν­α με το Κρεμλίνο, το οποίο παραδοσιακ­ά διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αθωνική Πολιτεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece