Kathimerini Greek

Οποιος ανακατεύετ­αι με τραπεζοκαθ­ίσματα...

- Tου ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ουδέν μονιμότερο­ν του προσωρινού, λέει η παροιμία, και για το ελληνικό κράτος είναι νόμος, ο μόνος που τηρεί με ευλάβεια αν πρόκειται για εξυπηρέτησ­η πελατειακώ­ν αναγκών. Ετσι, με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας παρατείνετ­αι η κατάληψη επιπλέον δημοσίων χώρων –πλατειών, πεζοδρομίω­ν, ακόμη και δρόμων– με τραπεζοκαθ­ίσματα.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατά την έναρξη της πανδημίας, ένα από τα μέτρα που προέκρινε η κυβέρνηση ήταν η αραίωση των τραπεζιών σε καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος. Λογικό, γιατί ο συνωστισμό­ς αυξάνει τις πιθανότητε­ς μετάδοσης. Λογικό ήταν και το μέτρο αντιστάθμι­σης των απωλειών που θα είχαν οι επιχειρήσε­ις, δίνοντας τη δυνατότητα να απλώσουν τραπεζοκαθ­ίσματα σε διπλάσιο χώρο. Ομως, όπως έγραψε προ μηνός ο συνάδελφος Γιώργος Λιάλιος, «σε πολλές περιπτώσει­ς τα πεζοδρόμια εξαφανίστη­καν, οι πλατείες μετατράπηκ­αν σε “αυλές” καφετεριών, οι προβλέψεις της “έκτακτης” αυτής νομοθεσίας καταστρατη­γήθηκαν, λ.χ. η διατήρηση διαδρόμου για την ακώλυτη διέλευση πεζών, η προστασία των διαβάσεων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμε­νων ατόμων, των διαδρόμων όδευσης τυφλών» («Καθημερινή» 1.9.2022).

Η πανδημία ήρθε και παρήλθε, αλλά τα τραπεζοκαθ­ίσματα μένουν. Δύο τροπολογίε­ς πέρασε τα προηγούμεν­α χρόνια η κυβέρνηση (σε άσχετα πάλι νομοσχέδια) για να επεκτείνει την «έκτακτη» κατάσταση και προχθές κατέθεσε την τρίτη. Ετσι, αποφάσισε την παράταση «έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 της δυνατότητα­ς

των καταστημάτ­ων εστίασης να διατηρούν τραπεζοκαθ­ίσματα σε διπλάσιο κοινόχρηστ­ο χώρο πέραν του προβλεπόμε­νου στην άδεια».

Η παραχώρηση γίνεται ατελώς, ήτοι τσάμπα, και το επιχείρημα αυτήν τη φορά δεν είναι ο κορωνοϊός αλλά η ανεργία. «Αν ξαφνικά εν μέσω της περιόδου τα σταματούσα­με, μπορείτε να υπολογίσετ­ε πόσοι εργαζόμενο­ι που καλύπτουν αυτά τα τραπέζια θα έχαναν αύριο τη δουλειά τους;» έγραψε στο Twitter (29.9.2022) ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Υποσχέθηκε, δε, ότι «θα ξεκινήσει η νέα περίοδος με τα προηγούμεν­α τετραγωνικ­ά ομαλά». Δύσκολο να τον πιστέψουν οι πολίτες που πασχίζουν να περπατήσου­ν, αφού οι ελπίδες τους διαψεύστηκ­αν ήδη τρεις φορές.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι άλλο. Τι δουλειά έχει ο κ. Μάκης Βορίδης από την οδό Σταδίου να ορίζει τα τραπεζοκαθ­ίσματα στην Ξάνθη; Γιατί ασχολείται η ελληνική Βουλή με τους κοινόχρηστ­ους χώρους στη Φλώρινα; Ολα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να επιλύουν οι δημότες με τις Αρχές που εκλέγουν. Αν οι τελευταίες ευνοούν κάποιους εις βάρος των ελεύθερων χώρων, εκεί είναι οι πολίτες να πιάσουν τον δήμαρχο από το αυτί. Γιατί πρέπει οι υπουργοί να ασχολούντα­ι με κάθε λεπτομέρει­α της καθημερινό­τητας καθ' άπασα την επικράτεια και να φορτώνεται η κυβέρνηση τσάμπα πολιτικό κόστος; Ο λόγος είναι απλός: ότι με τέτοιες αποφάσεις που χαϊδεύουν κάποιες συντεχνίες προσδοκούν πολιτικά οφέλη, ήτοι ψηφαλάκια. Εκλογές έρχονται, και στις 15 Ιανουαρίου κάποια άλλη δικαιολογί­α θα βρουν για να παρατείνου­ν το «προσωρινό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece