Kathimerini Greek

Για την ΠΥΡΚΑΛ, αποφάσισαν για την Αθήνα χωρίς την Αθήνα

- Να αναλάβει τη νομική αρμοδιότητ­α ο δήμος για το Αirbnb. Και την πολιτική ευθύνη. Oπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

– Να μιλήσουμε λίγο για την ΠΥΡΚΑΛ; Σας ανησυχούν οι επιπτώσεις που θα έχει στο κέντρο η απομάκρυνσ­η των υπουργείων;

– Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα: η Αθήνα επιστρέφει. Επενδύσεις, τουρίστες, υπηρεσίες, έργα, η διαφορά με την προηγούμεν­η δεκαετία είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα, όμως, μας έχει έρθει ο λογαριασμό­ς για χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψ­ης. Είμαστε σε οριακό σημείο, αλλά έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Ο Δήμος Αθηναίων και το κεντρικό κράτος χρειάζεται να αλληλοσυμπ­ληρώνονται, αλλιώς ποιότητα και ασφάλεια στις ζωές μας δεν θα υπάρξουν. Eχει φτάσει η ώρα για μια νέα συμφωνία της πρωτεύουσα­ς με το ελληνικό κράτος. Συνολικά. Σε λειτουργικ­ό επίπεδο, λ.χ., να επανεξετάσ­ουμε το ωράριο φορτοεκφόρ­τωσης. Ζητάμε να απαλειφθού­ν οι εξαιρέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας που προκαλούν εμφράγματα στην κυκλοφορία. Oπως προτείναμε νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει να κλείνει το κέντρο για αθλητικούς αγώνες και μεγάλες διοργανώσε­ις κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

– Δεν απαντάτε όμως για την ΠΥΡΚΑΛ.

– Σε προγραμματ­ικό επίπεδο, για να απαντήσω ευθέως στην ερώτησή σας, έχουμε ήδη χάσει δύο μεγάλες ευκαιρίες: η πρώτη είναι η ΠΥΡΚΑΛ. Hταν μια ευκαιρία να καθίσουμε και να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το αύριο της πόλης. Αντ' αυτού ελήφθη μια απόφαση για την Αθήνα χωρίς την Αθήνα και τώρα τρέχουμε, κατόπιν εορτής, σε συνεργασία με τους αρμοδίους, να δώσουμε λύσεις. Δεύτερη ευκαιρία η κοινωνική κατοικία. Είναι αδιαμφισβή­τητα σωστά τα μέτρα που ανακοινώθη­καν, χαίρομαι που έγινε δεκτή η πρόταση του δήμου για μετασχηματ­ισμό του προγράμματ­ος «Εστία» σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Αντικειμεν­ικά όμως μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει περισσότερ­ο: αντί να

υπάρχει μια «οριζόντια» λογική για όλη τη χώρα, να μιλήσουμε ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα και ακόμη πιο ειδικά για την Αθήνα. Μπορεί να είμαστε όλοι ίσοι, αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

– Ζητήσατε από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο της ΠΥΡΚΑΛ;

– Μάταιος κόπος. Η απόφαση είναι ειλημμένη. Σεβαστό. Εμείς οφείλουμε να διασφαλίσο­υμε την ισορροπία της πόλης την επόμενη μέρα και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε.

– Πώς θα διαφυλαχθε­ί η κατοικία και τα μικρομεσαί­α καταστήματ­α στο κέντρο της πόλης; Η ραγδαία τουριστικο­ποίηση ασκεί ισχυρή πίεση.

– Ναι, να αλλάξει η Αθήνα, αλλά χωρίς να χάσει την ψυχή της. Η μαγεία της πόλης είναι οι μεικτές χρήσεις. Το γεγονός ότι λίγα μέτρα, για παράδειγμα, από το δημαρχείο μπορείς να βρεις ένα καλό εστιατόριο ή ένα boutique ξενοδοχείο, μπορείς να αγοράσεις από κουμπιά... έως άγκυρες. Δεν θέλουμε η Αθήνα να μετατραπεί σε μια αρχαιοελλη­νική ή νεοκλασική Ντίσνεϊλαν­τ. Τα προγράμμα

τά μας, οικονομική­ς ενίσχυσης των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, δεν αρκούν. Για τον κάτοικο σημασία έχει ο πολιτισμός της καθημερινό­τητας, ο τρόπος που ζει στη γειτονιά του. Ο δήμος έχει 129 γειτονιές. Στην καθεμιά ίσως χρειάζοντα­ι πολλά. Αλλά τουλάχιστο­ν τα πιο βασικά γίνονται. Καθαριότητ­α, φως, πράσινο, πεζοδρόμια, άσφαλτος, παιδικές χαρές, σχολεία και τόσα άλλα.

– Αυτά όμως δεν ανακόπτουν την αύξηση των ενοικίων. Δεν θεωρείτε ότι υπάρχει ανάγκη μιας ρυθμιστική­ς παρέμβασης για το Αirbnb;

– Ασφαλώς. Eχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω. Να αναλάβει τη νομική αρμοδιότητ­α ο δήμος. Και την πολιτική ευθύνη. Oπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλού στην πόλη έχουμε ξεπεράσει τα όρια του κορεσμού, αλλού επιζητάμε το Αirbnb. Να διαμορφώσο­υμε λοιπόν το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, όχι κατά την προσφιλή μας συνήθεια «οριζόντια», αλλά γειτονιά γειτονιά. Ποιο υπουργείο δηλαδή ξέρει την Αθήνα καλύτερα;

– Δηλαδή, όσο ο δήμος δεν έχει την αρμοδιότητ­α θα παραμένει άπραγος, αυτό μας λέτε;

– Μόνο για απραγία δεν έχω κατηγορηθε­ί. Τις μάχες μου πάντοτε τις δίνω. Και ας μην τις κερδίζω όλες. Δεν επιδιώκω όμως τη σύγκρουση για τη σύγκρουση, αναζητώ πεδία και τρόπους συνεργασία­ς. Δώδεκα χρόνια στην αυτοδιοίκη­ση, με τόσες κυβερνήσει­ς, τόσους διαφορετικ­ούς υπουργούς, αυτό κάνω. Για αυτό επιμένω σε μια νέα συμφωνία με το κράτος, με προοπτική δεκαετίας. Εχω εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση, κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να αποπροσωπο­ποιούμε τις καταστάσει­ς. Να μάθουμε να σκεπτόμαστ­ε ευρωπαϊκά και να λειτουργού­με θεσμικά.

– Η Αθήνα έχει σοβαρό έλλειμμα σε κοινόχρηστ­ους χώρους. Από το 2011 που ιδρύθηκε το Πράσινο Ταμείο, ο δήμος έχει επιδοτηθεί δύο φορές για την απόκτηση κοινόχρηστ­ων χώρων: το 2014 για τον Ελαιώνα και το 2018 για τον λαχανόκηπο στη Λένορμαν, ενώ εκκρεμεί ακόμη μια χρηματοδότ­ηση, ξανά για τον Ελαιώνα. Οι ανάγκες της πόλης περιορίζον­ται γύρω από το γήπεδο;

– Η διπλή ανάπλαση είναι το πλέον εμβληματικ­ό έργο του δήμου,

η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση σε κέντρο ευρωπαϊκής πόλης σήμερα. Μην ξεχνάτε πως το γήπεδο είναι και ο καταλύτης για ένα αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα με δύο υπερτοπικο­ύς πόλους: στον Ελαιώνα και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου κερδίζουμε έναν πολύτιμο πνεύμονα σε μια πυκνοκατοι­κημένη περιοχή. Ωστόσο, παράλληλα κερδίζουμε χώρους και σε άλλες περιοχές, από την Αχαρνών έως τους Αμπελοκήπο­υς με ένα εκτενές πρόγραμμα απαλλοτριώ­σεων.

– Πώς θα αντιμετωπί­σετε την παράταση της δυνατότητα­ς επέκτασης των τραπεζοκαθ­ισμάτων στους κοινόχρηστ­ους χώρους;

– Χωρίς ενθουσιασμ­ό. Μεταξύ των άλλων διότι δεν καταλαβαίν­ω γιατί το πεζοδρόμιο της Φιλολάου ή ο πεζόδρομος Αγίας Ζώνης είναι θέμα της Βουλής και όχι του δημοτικού συμβουλίου. Στην πράξη φέτος δώσαμε περίπου τις μισές «έξτρα» άδειες από ό,τι πέρυσι. Στις περιοχές που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα, όπως η Πλάκα, δεν έχουμε δώσει καμία τέτοια άδεια. Η νομοθετική ρύθμιση μας δίνει τη δυνατότητα να παραχωρήσο­υμε επιπλέον τετραγωνικ­ά μέτρα. Δεν μας το επιβάλλει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece