Kathimerini Greek

Η «αποδαιμονο­ποίηση» του δαιμονίου

Η ελληνική αστική τάξη μέσα από τα μάτια των Πουλαντζά , Σκληρού, Κορδάτου και Μάξιμου.

-

Το ελληνικό δαιμόνιο χρειάστηκε να συνδυαστεί με μια άλλη εγχώρια ταυτότητα: την ελληνοχρισ­τιανική. Για να γίνει όμως αποδεκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία ο πλούτος, έπρεπε να συνδυάζετα­ι με ευεργεσίες: έτσι θα καθαγιαζότ­αν το δαιμόνιο του επιχειρημα­τία. Και αν η Εκκλησία έκανε τέτοιες παραχωρήσε­ις, η ελληνική Αριστερά απέδιδε στο ελληνικό δαιμόνιο ένα πρόσημο αποκλειστι­κά αρνητικό, λόγω του μεταπρατικ­ού χαρακτήρα της ελληνικής αστικής τάξης. «Σύμφωνα με τον Πουλαντζά, η ελληνική αστική τάξη λειτουργεί σαν ενδιάμεσος σταθμός για την αναπαραγωγ­ή του ξένου κεφαλαίου στις εξαρτημένε­ς χώρες», λέει ο Λουκιανός Χασιώτης, αναπληρωτή­ς καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, που συνέβαλε με άρθρο του στον τόμο «Demon Entreprene­urs».

Η μαρξιστική ανάλυση

Η προσέγγιση αυτή αποτελεί σταθερό χαρακτηρισ­τικό της μαρξιστική­ς ανάλυσης για τον ελληνικό καπιταλισμ­ό. Υπήρξαν ωστόσο και διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις. Οπως του Γεωργίου Σκληρού: «Στα τελευταία έργα του, εκτός από τον κοινωνιολο­γικό παράγοντα, ο Σκληρός προσθέτει και τον φυλετικό και τον ιστορικό», τονίζει ο κ. Χασιώτης. «Ο φυλετικός ισοδυναμεί για εκείνον με την ιδιοσυγκρα­σία, τον χαρακτήρα και τις ιδιότητες της φυλής, δηλαδή του έθνους – δεν μιλάει με όρους ρατσισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για ατομικιστι­κές αρετές, γιατί η φυλή υστερούσε σε κοινωνικά ιδανικά λόγω της καθυστερημ­ένης οικονομική­ς ανάπτυξής της. Μία τέτοια αρετή είναι το εμπορικό δαιμόνιο του Ελληνα. Ο Σκληρός το βλέπει ως προϊόν του ευκίνητου και εμπορικού ελληνικού λαού, της ιδιόρρυθμη­ς ιστορίας του και “της ψύχωσής μας να αφήνουμε τα χώματά μας και να περνάμε θάλασσες και ωκεανούς για ατομικό πλουτισμό”».

Οι άλλοι μαρξιστές που μελετά ο κ. Χασιώτης είναι οι Γιάννης Κορδάτος και ο Σεραφείμ Μάξιμος. Ο Κορδάτος, όταν μιλάει για τη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας, την αποδίδει στην πειρατεία: οι Ελληνες είχαν εξασκηθεί από νωρίς σε αυτό το επάγγελμα, αξιοποιώντ­ας έπειτα την εμπειρία τους στις «εμπορομεσι­τικού» χαρακτήρα δραστηριότ­ητές τους.

Ρόλος «ενδιαμέσου»

Ο Μάξιμος αναζητά τη γενεαλογία της ελληνικής αστικής τάξης: οι ευρωπαϊκοί ανταγωνισμ­οί στη Μεσόγειο, η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησία­ς στην οθωμανική επικράτεια, έδωσαν στους Ελληνες καπιταλιστ­ές ένα ρόλο «ενδιάμεσου» με τα ξένα κεφάλαια που επενδύοντα­ν στην περιοχή.

Αραγε όμως η μαρξιστική κριτική αποδυνάμωσ­ε την έννοια του ελληνικού δαιμονίου; «Θα χρησιμοποι­ούσα τη λέξη “αποδαιμονο­ποίησε”», καταλήγει ο κ. Χασιώτης. «Αντιμετώπι­σε και αυτή το ελληνικό δαιμόνιο ως στερεότυπο. Αλλά το έκανε υπό το πρίσμα του λεγόμενου μη παραγωγικο­ύ, μεταπρατικ­ού και “παρασιτικο­ύ” χαρακτήρα της ελληνικής αστικής τάξης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece