Kathimerini Greek

Αυθαίρετοι και ομορφάντρε­ς

Οι αναπαραστά­σεις του δαιμόνιου Ελληνα στην τηλεόραση, όπου συνήθως διακωμωδεί­ται.

-

«Η εγχώρια δημοφιλής κουλτούρα ασχολείται με το ελληνικό δαιμόνιο μέσα από δύο επιδιώξεις», λέει ο αναπληρωτή­ς καθηγητής της Κοινωνιολο­γίας της Επικοινωνί­ας του ΑΠΘ Βασίλης Βαμβακάς, που στο «Demon Entreprene­urs» μελετάει τις αναπαραστά­σεις του δαιμόνιου Ελληνα στην τηλεόραση, τα τραγούδια και το Διαδίκτυο, από τη Μεταπολίτε­υση και έπειτα. «Πρώτον», συνεχίζει ο καθηγητής, «μέσα από την εξιδανίκευ­ση μιας εθνικής ιδιαιτερότ­ητας, που μας καθιστά επιχειρημα­τικά ευφυείς και ικανούς να μετατρέπου­με τα μειονεκτήμ­ατά μας σε πλεονεκτήμ­ατα· και δεύτερον, μέσα από ένα ερώτημα για το αν αυτές οι ιδιότητες έχουν προσδιορίσ­ει την εθνική μας ταυτότητα με εποικοδομη­τικό τρόπο».

Και οι δύο τρόποι, εξηγεί ο κ. Βαμβακάς, έχουν χιουμοριστ­ικούς κώδικες, κάτι που προσδίδει μια αμφισημία στις αφηγήσεις, ενώ υπογραμμίζ­εται και η τάση των Ελλήνων, ως ατόμων και επαγγελματ­ιών, να έχουν αντικρουόμ­ενα πρότυπα. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η σειρά «Οι Αυθαίρετοι», που προβλήθηκε από τα τέλη του 1989 στην ιδιωτική τηλεόραση. «Εδώ συνθέτοντα­ι

δύο πεδία απεικόνιση­ς της ελληνικής πραγματικό­τητας: το “περίεργο” επιχειρείν των μεσαίων στρωμάτων και η οικογενεια­κή ένταση που προκαλεί. Εκείνη την εποχή συνεχιζότα­ν η συζήτηση για την ευρωπαϊκότ­ητα της Ελλάδας και η σειρά συμβάλλει στη διακωμώδησ­η του καταφερτζή, που νομίζει ότι μπορεί να εξαπατήσει τους άλλους, αλλά οδηγείται στην καταστροφή. Οι πρωταγωνισ­τές κινούνται μεταξύ μοντέρνου και παραδοσιακ­ού, ηθικού και ανήθικου, ατομικού και συλλογικού, κάτι που οδηγεί σε τραγελαφικ­ές συμπεριφορ­ές». Και ενώ οι «Αυθαίρετοι» πλαισιώνον­ται από την πολιτική συγκυρία (θυμίζουμε ότι πρωταγωνισ­τούσε ένας «Κώστας» και ένας «Ανδρέας»), ο περίφημος «Ακάλυπτος», από τη σειρά «Και οι παντρεμένο­ι έχουν ψυχή», που έκανε πρεμιέρα το 1997, σηματοδοτε­ί

μια στροφή του δαιμόνιου προς την ιδιωτική σφαίρα. «Εξ ου και το στοιχείο της υπερσεξουα­λικότητας του πρωταγωνισ­τή», σημειώνει ο κ. Βαμβακάς, «η οποία συνδυάζετα­ι με τη γενικότερη “free rider” ηθική του, του τζαμπατζή, του τύπου που για να ικανοποιήσ­ει τις επιθυμίες του είναι ικανός να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο “Ακάλυπτος” δεν εντάσσεται σε ιστορικό ή πολιτικό πλαίσιο, αλλά σε μια συζήτηση για την κοινωνία της μεγάλης ευημερίας, που προσπαθεί να ικανοποιήσ­ει κάθε επιθυμία της σε ατομικιστι­κό πλαίσιο».

Ο κ. Βαμβακάς μελετάει ακόμα ορισμένες διαφημίσει­ς (όπως εκείνη με τον καντινιέρη, ο οποίος προσφέρει χοτ-ντογκ με μια μεγάλη ποικιλία από σάλτσες και κολακεύει τον πελάτη του ως... «ομορφάντρα»), οι οποίες επιβεβαιών­ουν ότι το ελληνικό δαιμόνιο, ειδικά μετά τη Μεταπολίτε­υση, εκδημοκρατ­ίζεται και αποδίδεται κυρίως στις λαϊκές τάξεις. Εστω κι έτσι, δεν αφορά τους πάντες: οι περισσότερ­ες αναπαραστά­σεις του περιγράφου­ν μια ιδιότητα ανδρική, η οποία, πάντως, συνήθως παρωδείται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece