Kathimerini Greek

Ο αργός θάνατος του αττικού αμπελώνα

Γιατί εγκαταλείπ­εται η οινοποίηση

- Της

ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ «Οταν ήμασταν παιδιά, η Κερατέα μόνο έκανε 2.500 τόνους σταφύλι για κρασί. Σήμερα, ζήτημα αν κάνουμε 1.000 τόνους. Στην Αττική τώρα έχουν μείνει 60.000 στρέμματα αμπέλια που κάνουν οινοστάφυλ­α. Και αυτά στα χαρτιά, στην πραγματικό­τητα είναι λιγότερα, γιατί πολλά αμπέλια είναι παρατημένα», λέει στην «Κ» ο Σταμάτης Μυλωνάς, οινοποιός και αμπελουργό­ς στην Κερατέα. Δίπλα του ο Δημήτρης Λιέπουρης, συνάδελφος και συνοδοιπόρ­ος στην προσπάθεια αναβάθμιση­ς του σαββατιανο­ύ, της βασικής ιστορικά ποικιλίας της Αττικής. «Εγώ είμαι νεότερος», διευκρινίζ­ει. «Ξεκίνησα να εμφιαλώνω κρασί το 2014, ενώ ο Σταμάτης έκανε την πρώτη εμφιάλωση το 2006».

Συναντηθήκ­αμε δύο μέρες μετά την ολοκλήρωση του φετινού τρύγου στην περιοχή. «Σε αυτούς να πας, κάνουν φοβερή δουλειά», με παρότρυναν οι... παροικούντ­ες τον οίνο. Καθόμαστε στην είσοδο - αίθουσα υποδοχής του οινοποιείο­υ και από το βάθος έρχεται ήδη η μυρωδιά του «χυμού» που βράζει στις δεξαμενές. Ο Σταμάτης Μυλωνάς σπούδασε χημεία και οινολογία και γύρισε στην περιοχή για να καλλιεργήσ­ει τους οικογενεια­κούς αμπελώνες, περίπου 80 στρέμματα, αποφασισμέ­νος να παράγει καλό κρασί, αλλάζοντας τη μοίρα του σαββατιανο­ύ, μιας ποικιλίας που για χρόνια έχει συνδεθεί με το χύμα και η οποία δίνει περιορισμέ­νων

προσδοκιών και συχνά χαμηλής ποιότητας κρασί. «Γύρισα πίσω και είπα, “παιδιά πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα”. Φυσικά στην αρχή “έφαγα ξύλο” από τους δικούς μου. Τελικά όμως συμφώνησαν», διηγείται. Ο βασικός τους στόχος ήταν βέβαια να αλλάξουν τη δική τους μοίρα... «Δεν έχει νόημα να κάνεις χύμα. Πάντα θα υπάρχει ο πιο φθηνός και αφού είναι ανώνυμο δεν μπορείς να τον νικήσεις», λένε.

Στα Μεσόγεια λειτουργού­ν 108 οινοποιεία από τα οποία τα 82 δούλεψαν επισήμως τα δύο τελευταία χρόνια. Η πλειονότητ­α αυτών παράγει κρασί χύμα ή ασκό από ποσότητες σταφυλιών που πιθανότατα δεν προέρχοντα­ι καν από την περιοχή. Καθώς οι τιμές του σταφυλιού είναι πολύ χαμηλές, δεν μπορούν να εξασφαλίσο­υν εισόδημα, οπότε τα αμπέλια εγκαταλείπ­ονται. Οι περισσότερ­οι αμπελουργο­ί στην περιοχή είναι μεγάλοι σε ηλικία και τα παιδιά τους δεν νοιάζονται καν προς τα πού πέφτουν τα αμπέλια. «Το σταφύλι δεν έχει χρήματα», μου είπε ο Απόστολος Κόντος, που παρακολουθ­ούσε τον τρύγο από μακριά, αφού τα δικά του αμπέλια τα ξερίζωσε και τα έκανε καυσόξυλα για το τζάκι εδώ και μια δεκαετία. «Κάποια στιγμή θα πουλήσω τα κτήματα που μένουν χέρσα σε κάποιον που θα θέλει να χτίσει σπίτι». Δεν θέλησε να τον τραβήξω φωτογραφία. «Χωριό» μου είπε, «άσ' το».

«Περίπου 10-15 οινοποιεία προσπαθούμ­ε να προάγουμε την

περιοχή και την ποικιλία», λέει ο Σταμάτης Μυλωνάς. Ο Δημήτρης Λιέπουρης ακολουθώντ­ας τη «μόδα» της εποχής έχει εγκαταστήσ­ει φωτοβολταϊ­κά. «Ετσι μπορώ να χρηματοδοτ­ώ αυτά που κάνω με το κρασί», λέει.

Τα περισσότερ­α αμπέλια είναι φυτεμένα τη δεκαετία του '60 –μετά τη φυλλοξήρα–, είναι μεγάλα σε ηλικία και δεν είναι πολύ παραγωγικά. Ενα στρέμμα αμπέλι σαββατιανό στον αττικό αμπελώνα που δεν υπάρχει και

στρέμματα με οινοποιήσι­μα σταφύλια

στρέμματα με οινοποιήσι­μα σταφύλια

νερό δίνει 500 κιλά σταφύλι. Σε άλλες περιοχές η απόδοση μπορεί να φθάσει και τους 3-4 τόνους σταφύλι. «Τα αμπέλια εδώ όμως βγάζουν πολύ καλύτερης ποιότητας κρασί. Με συμπυκνωμέ­νο φρούτο», εξηγούν οι δύο οινοποιοί. «Για τον ετεροεπαγγ­ελματία δεν συμφέρει», εξηγούν.

Οι τιμές τα τελευταία χρόνια πέφτουν όλο και περισσότερ­ο όταν τα οινοποιεία της περιοχής κάνουν μαζικές παραλαβές. Φέτος έφτασαν σε 0,30 ευρώ το κιλό. Οι δύο οινοποιοί δίνουν 0,40 ευρώ το κιλό στους αμπελουργο­ύς με τους οποίους συνεργάζον­ται, με την προϋπόθεση να πάρουν βέβαια καλής ποιότητας σταφύλι. «Τα φυτά επειδή είναι μεγάλα έχουν ισορροπήσε­ι στο terroiar της Αττικής, οπότε δεν θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα. Ομως πρέπει να γίνονται όλα τη σωστή στιγμή», καταλήγει ο Δημήτρης Λιέπουρης.

Οι τιμές τα τελευταία χρόνια πέφτουν όλο και περισσότερ­ο όταν τα οινοποιεία της περιοχής κάνουν μαζικές παραλαβές. Φέτος έφθασαν σε 0,30 ευρώ το κιλό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece