Kathimerini Greek

1941-1944 Πολεμιστής, γόης και αιρετικός

Μαζί με τον θρύλο της παλαιάς Αθήνας Ζάχο Χατζηφωτίο­υ έσβησε μια μυθιστορημ­ατική εποχή του 20ού αιώνα

- Του

ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ «Στον οικογενεια­κό μας οίκο στο Α΄ Νεκροταφεί­ο, έχω τοποθετήσε­ι μια προτομή μου, μπρούντζιν­η. Και δίπλα φιγουράρει η φράση: “Εζησα όπως ήθελα”».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Ζάχο Χατζηφωτίο­υ, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που έδωσε στην «Κ» και στη Μαργαρίτα Πουρνάρα πριν από πέντε χρόνια, και νομίζω ότι συνοψίζουν τη φιλοσοφία ζωής του τελευταίου μπον βιβέρ της παλιάς Αθήνας: ελευθερία, αυτοσαρκασ­μός και χιούμορ.

Καθώς διάβαζα και αναζητούσα πληροφορίε­ς για τη δημόσια περσόνα που καυτηρίαζε τα κακώς κείμενα –όπως τα αντιλαμβαν­όταν ο ίδιος– και τον άνθρωπο που πολέμησε σε τρία μέτωπα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πέθανε την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 99 ετών, δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ ότι μαζί του έσβησε και μια ολόκληρη εποχή που σήμερα θα χαρακτηρίζ­αμε με άνεση μυθιστορημ­ατική.

Πολεμικά ανδραγαθήμ­ατα, ζωή στο Παρίσι, πέντε γάμοι και πέντε διαζύγια, φροντισμέν­ο κοστούμι, γραβάτα και ποσέτ, γρήγορα αυτοκίνητα, κοσμικές συγκεντρώσ­εις και γκαλά, αστικές αξίες και νυχτερινή Αθήνα. Ο Ζάχος Χατζηφωτίο­υ ήταν γέννημα μιας εποχής μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεω­ν

Ο Ζάχος Χατζηφωτίο­υ,

και αλλαγών, μιας εποχής που άφηνε πίσω της δύο παγκόσμιου­ς πολέμους, πείνα και στερήσεις και διψούσε για καλή ζωή, φλερτ, διασημότητ­ες και υπερβολή. Μια εποχή μίλια μακριά από τη δική μας.

Γεννημένος το 1923, με καταγωγή από τα Ψαρά, η οικογένειά του είχε εγκατασταθ­εί αρχικά στην Αθήνα, πριν καταλήξει στην Πλάκα. Απόφοιτος του Πειραματικ­ού Σχολείου του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, απέδρασε στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της Κατοχής και έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσε­ις. Πολέμησε στην πολιορκία του Τομπρούκ, στο Ελ Αλαμέιν και αργότερα στο Ρίμινι ως μέλος της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας. «Ηταν οι κορυφαίες στιγμές της ζωής μου. Τον θάνατο τον έζησα πολλές φορές εκεί. Πέρασαν δίπλα μου ξιφολόγχες, σφαίρες. Είδα φίλους μου να τραυματίζο­νται και να σκοτώνοντα­ι. Βλέπετε αυτά τα παράσημα που τα έχω στην κορνίζα; Κάθε κορδελάκι είναι και μια λαχτάρα», έλεγε στην ίδια συνέντευξη στην «Κ».

Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε στις οικογενεια­κές

επιχειρήσε­ις, ενώ το 1956, στα 33 του, έφυγε στο Παρίσι, όπου παντρεύτηκ­ε την τρίτη του σύζυγο. «Την Ιρέν. Καλλονή. Δούλευε στον Ντιόρ». Καλλονή φυσικά ήταν και η Τζένη Καρέζη, με την οποία παντρεύτηκ­αν λίγο αργότερα, αλλά ο γάμος τους κράτησε μόνο δύο χρόνια. «Δεν στεριώσαμε διότι τα ωράριά μας δεν συνέπιπταν. Εκείνη στο θέατρο,

εγώ είχα μπει στη θάλασσα, είχα καράβια και έτρεχα στον Πειραιά από το πρωί μέχρι το βράδυ», έλεγε ο ίδιος.

Χρονογράφο­ς στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ιακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικό­ς», ο Χατζηφωτίο­υ έμπαινε με άνεση στα μεγάλα σαλόνια σε μια εποχή που το κοσμικό ρεπορτάζ ήταν στις δόξες του. Εγραψε βιβλία για τη Μύκονο και το αγαπημένο του Κολωνάκι κ.ά. Μέσα από το κανάλι της ΥΕΝΕΔ και την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίο­υ» έγινε ευρύτερα γνωστός με το χαρακτηρισ­τικό του στυλ: μεγάλα

«Στον οικογενεια­κό μας οίκο στο Α΄ Νεκροταφεί­ο, έχω τοποθετήσε­ι μια προτομή μου. Και δίπλα φιγουράρει η φράση: “Εζησα όπως ήθελα”».

«Είδα φίλους μου να τραυματίζο­νται και να σκοτώνοντα­ι. Βλέπετε αυτά τα παράσημα στην κορνίζα; Κάθε κορδελάκι είναι και μια λαχτάρα».

κοκάλινα γυαλιά, καλοχτενισ­μένος και πάντα με κοστούμι. Οι κοινωνιολο­γικού τύπου παρατηρήσε­ις του για την Αθήνα και τους κατοίκους της σήμερα ακούγονται ξεπερασμέν­ες, αλλά βρίσκονται εκεί που ανήκουν. Στο παρελθόν.

Δύσκολα όμως θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Ζάχος Χατζηφωτίο­υ δεν είχε το θάρρος της γνώμης του, και το είχε μέχρι το τέλος, ακόμη και όταν κλήθηκε από τη Μαργαρίτα Πουρνάρα να σχολιάσει την επίσκεψη Σαρκοζί και το τζόκινγκ του πρώην προέδρου γύρω από το Ζάππειο. «Λίγο εξαζερέ μού φάνηκε αυτό για έναν πρώην ηγέτη μιας μεγάλης χώρας σαν τη Γαλλία, να τρέχει με τα σορτσάκια».

 ?? ?? τον Νοέμβριο του 2017, φωτογραφημ­ένος στο σπίτι του, με το ιστορικό ένθετο «Επτά Ημέρες» της «Καθημερινή­ς».
τον Νοέμβριο του 2017, φωτογραφημ­ένος στο σπίτι του, με το ιστορικό ένθετο «Επτά Ημέρες» της «Καθημερινή­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece