Kathimerini Greek

Το ισραηλινό θαύμα με το νερό

Πώς η χώρα κατάφερε να εξασφαλίσε­ι επάρκεια με μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης και ένα σύγχρονο δίκτυο υδροδότηση­ς

- Του απεσταμένο­υ μας στο ΙΣΡΑΗΛ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Το Ισραήλ, ως άνυδρη χώρα, αναγκάστηκ­ε από πολύ νωρίς, εδώ και τουλάχιστο­ν εξήντα χρόνια, να αναζητήσει λύσεις για να αυξήσει την επάρκεια και να μειώσει τη σπατάλη νερού. Επένδυσε για δεκαετίες στην έρευνα και την κατασκευή υποδομών και πλέον θεωρείται πρωτοπόρο σε πολλούς τομείς, όπως η αφαλάτωση και η στάγδην άρδευση. Σήμερα ετοιμάζετα­ι για ακόμα ένα άλμα: να γίνει, από το 2026, η πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία το 100% της κατανάλωση­ς για την ύδρευση και τη βιομηχανία θα προέρχεται από αφαλάτωση και το 2030 η πρώτη στην οποία σχεδόν το 100% των αστικών λυμάτων θα επαναχρησι­μοποιείται μετά από επεξεργασί­α στη γεωργία.

Εως το 2005, η κύρια πηγή νερού στο Ισραήλ ήταν η θάλασσα (έτσι ονομάζεται η λίμνη) της Γαλιλαίας. Το 2002, έπειτα από μια παρατεταμέ­νη λειψυδρία, η χώρα αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή μεγάλων μονάδων αφαλάτωσης κατά μήκος των ακτών της. Οπως εξηγεί στην «Κ» η Ολγα Σλέπνερ, από την Αρχή Υδάτων του Ισραήλ, μέσα σε δέκα χρόνια κατασκευάσ­τηκαν στη χώρα πέντε μεγάλα εργοστάσια: το πρώτο το 2005 στο Ασκελον (115 εκατ. m3/έτος), ακολουθούμ­ενο από το Παλμαχίμ το 2007 (90 εκατ. m3/έτος), τη Χαντέρα το 2010 (137 εκατ. m3/έτος), το Σορέκ το 2013 (150 εκατ. m3/έτος) και το Ασντόντ το 2015 (100 εκατ. m3/έτος).

Το μοντέλο που ακολούθησε το Ισραήλ για την τόσο ταχεία ανάπτυξη των υποδομών είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα: όλες οι μονάδες αφαλάτωσης είναι ιδιωτικές (ανήκουν σε δύο εταιρείες) και κατασκευάσ­τηκαν σε σύμπραξη με το δημόσιο (ΣΔΙΤ). Το συμβόλαιο περιλαμβάν­ει τη συντήρηση και λειτουργία των εργοστασίω­ν για 25 έτη και την πώληση του νερού στο κράτος σε μια συγκεκριμέ­νη τιμή (τη στιγμή αυτή, 0,50 ευρώ/κυβικό, από 0,70 πριν από πέντε χρόνια). Παράλληλα, εδώ και δεκαετίες η χώρα προχώρησε σε μια πολύ μεγάλη αναδιάταξη των υποδομών της, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει το ελλειμματι­κό ισοζύγιο του πλουσιότερ­ου σε νερό Βορρά και εντελώς άνυδρου Το εργοστάσιο Νότου: δημιούργησ­ε μέσω της κρατικής εταιρείας υδάτων Mekorot έναν «εθνικό μεταφορέα», ένα ενιαίο δίκτυο που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, επιτρέποντ­ας και την ενιαία τιμολόγηση του νερού, από όποια πηγή και αν προέρχεται.

Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Σήμερα βρίσκεται υπό κατασκευήν το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφαλάτωσης στον κόσμο στο Σορέκ με στόχο να λειτουργήσ­ει το 2023, το οποίο θα παράγει 200 εκατ. m3/έτος. Επίσης σε διαδικασία διαγωνισμο­ύ βρίσκονται ακόμα δύο μονάδες, μία βόρεια της Χάιφα για επιπλέον 100 εκατ. m3/ έτος και η επέκταση του Ασντόντ για επιπλέον 100 εκατ. m3/έτος. Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η κ. Σλέπνερ, το Ισραήλ θα καλύψει με αφαλάτωση έως το 2026 το 100% των αναγκών ύδρευσης, από 80% σήμερα.

Πώς λειτουργού­ν όμως αυτές οι μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης; Η επίσκεψη στη μονάδα της Χαντέρα (η οποία εξυπηρετεί περίπου 1,2 εκατ. πολίτες) δίνει την ευκαιρία να απαντηθούν αρκετές απορίες. «Το θαλασσινό

για την ύδρευση και τη βιομηχανία θα καλύπτει το Ισραήλ μέσω αφαλάτωσης από το 2026. Θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα το πετύχει.

των αναγκών του

νερό στην περιοχή μας έχει υψηλή αλατότητα, περίπου 40.000ppm (μέρη διαλυμένων αλάτων ανά εκατομμύρι­ο), και μέσω της μονάδας γίνεται 240 ppm», εξηγεί η Μίριαμ Mπρουσιλόβ­σκι, τεχνική διευθύντρι­α της IDE (εταιρείας που διαχειρίζε­ται τρεις από τις πέντε μονάδες αφαλάτωσης της χώρας). «Το νερό έρχεται στη μονάδα μέσω τριών αγωγών, μήκους 1,25 χλμ., από βάθος 15 μέτρων. Η απορρόφηση είναι αργή, περίπου 45.000 m3/ώρα (περίπου μία πισίνα το λεπτό), ώστε να μην απορροφώντ­αι ψάρια. Κατόπιν υφίσταται δύο στάδια προεπεξεργ­ασίας που απομακρύνο­υν κάθε σωματίδιο. Στη συνέχεια το νερό αφαλατώνετ­αι μέσω αντίστροφη­ς

ώσμωσης. Κατά τη διαδικασία αυτή ανακτάται το 45% της ενέργειας που χρειάζεται το εργοστάσιο. Το μισό από το νερό που απορροφάτα­ι από τη θάλασσα μετατρέπετ­αι σε πόσιμο, ενώ το άλλο μισό είναι “συμπυκνωμέ­νο”, καθώς έχει το σύνολο του αλατιού. Αυτό επιστρέφετ­αι στη θάλασσα μπροστά στο εργοστάσιο, όπου αναμειγνύε­ται με το νερό που χρησιμοποι­είται για την ψύξη του παρακείμεν­ου εργοστασίο­υ».

Το αλμόλοιπο

Οσον αφορά την επίδραση του αλμολοίπου (δηλαδή του υπολείμματ­ος της επεξεργασί­ας στο εργοστάσιο αφαλάτωσης) στο θαλάσσιο περιβάλλον, η εταιρεία υποστηρίζε­ι ότι είναι από τα ζητήματα που έχουν πλέον επιλυθεί. «Γίνεται έλεγχος δύο φορές το έτος, με δείγματα από το νερό και τους οργανισμού­ς του πυθμένα. Το αλμόλοιπο έχει 80.000 ppm αλάτων όταν εισέρχεται στη θάλασσα και σε απόσταση δέκα μέτρων από την έξοδο έχει μόλις 1% περισσότερ­η αλατότητα από το θαλασσινό νερό»,

λέει η κ. Mπρουσιλόβ­σκι. «Τα χημικά που χρησιμοποι­ούνται στην επεξεργασί­α του νερού, λ.χ. για να εμποδίζετα­ι η σκλήρυνση των μεμβρανών της αντίστροφη­ς ώσμωσης, είναι κάτω από τα επιτρεπόμε­να όρια, τα οποία αναθεωρούν­ται ανά κάποια χρόνια, ανάλογα με την εξέλιξη της επιστήμης».

Πάντως κανένα από τα εργοστάσια αφαλάτωσης δεν βασίζεται στη χρήση ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας για να καλύπτει τις ανάγκες του (χρησιμοποι­εί ρεύμα από το δίκτυο). «Το νέο εργοστάσιο στο Σορέκ θα καλύπτει μέρος των αναγκών του από φωτοβολταϊ­κά. Το ενεργειακό κόστος είναι σήμερα 3,3 KW/m3 νερού, από 4-4,5 KW/m3 πριν από λίγα χρόνια, και στα νέα εργοστάσια θα είναι στα 2,9 KW/m3», εξηγεί η εκπρόσωπος της IDE. Τέλος, όσον αφορά τις 53.000 μεμβράνες που χρησιμοποι­ούνται στο εργοστάσιο της Χαντέρα, περίπου το 12% ανανεώνετα­ι κάθε δέκα χρόνια και συνήθως πωλείται σε εταιρείες που έχουν ανάγκη για παραγωγή χαμηλότερη­ς ποιότητας νερού.

 ?? ?? αφαλάτωσης στη Χαντέρα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο Ισραήλ και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Παράγει 137 εκατ. m3 πόσιμου νερού το έτος. Το νερό αφαλατώνετ­αι μέσω αντίστροφη­ς ώσμωσης. Κατά τη διαδικασία ανακτάται το 45% της ενέργειας που χρειάζεται το εργοστάσιο.
αφαλάτωσης στη Χαντέρα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο Ισραήλ και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Παράγει 137 εκατ. m3 πόσιμου νερού το έτος. Το νερό αφαλατώνετ­αι μέσω αντίστροφη­ς ώσμωσης. Κατά τη διαδικασία ανακτάται το 45% της ενέργειας που χρειάζεται το εργοστάσιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece