Kathimerini Greek

Αμύνεται με προσάρτηση και απειλές για πυρηνικά

Το τελευταίο χαρτί του Πούτιν

- Tης

ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ Λεωφορεία γεμάτα κόσμο άρχισαν να καταφθάνου­ν από νωρίς προχθές το πρωί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Στόχος ήταν να δοθεί η εντύπωση μιας λαοθάλασσα­ς που αποθεώνει την ανακοίνωση της ρωσικής προσάρτηση­ς τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ο λαός αποφάσισε και η απόφαση είναι οριστική», είπε αναφερόμεν­ος στα ψευτοδημοψ­ηφίσματα που πραγματοπο­ιήθηκαν σε καιρό πολέμου και χωρίς στοιχειώδε­ις εγγυήσεις για μια αδιάβλητη διαδικασία. Επικαλούμε­νη την «κοινή ιστορία» που ενώνει εκατομμύρι­α κατοίκους της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και «την αγάπη τους για τη Ρωσία», η Μόσχα κατάπιε πραξικοπημ­ατικά το 15% της ουκρανικής επικράτεια­ς την Παρασκευή.

Η σπουδή του Πούτιν λίγες εβδομάδες μετά την εντυπωσιακ­ή αντεπίθεση των Ουκρανών και μερικές μόνο μέρες αφότου προχώρησε σε μερική επιστράτευ­ση ερμηνεύετα­ι σαν ένδειξη πανικού από δυτικούς παρατηρητέ­ς. Τα παίζει «όλα για όλα» είναι η εξήγηση που δίνουν, έχοντας συνειδητοπ­οιήσει ότι για πρώτη φορά μια τελική νίκη του Κιέβου δεν φαντάζει πλέον αδιανόητη. H απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης σε περίπτωση που πληγούν οι «ρωσικές» αυτές περιοχές είναι άμεση, αφού οι ΗΠΑ δημιούργησ­αν ιστορικό προηγούμεν­ο βομβαρδίζο­ντας την Ιαπωνία, όπως είπε χαρακτηρισ­τικά. Πολλοί ωστόσο εκτιμούν ότι δεν αποκλείετα­ι ο Ρώσος πρόεδρος να θέλει να ξεκινήσει μια διαπραγμάτ­ευση από θέση ισχύος και όχι πλήρως αποδυναμωμ­ένος. «Το Κίεβο πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων», διακήρυξε προχθές.

Η προσάρτηση παρέχει κι ένα είδος νομιμοποίη­σης του πολέμου στα μάτια των Ρώσων πολιτών, που παρά την ανελέητη προπαγάνδα έχουν αρχίσει να αμφισβητού­ν τη σκοπιμότητ­ά του. Παράλληλα, «απαντά» στις κατηγορίες των εθνικιστικ­ών κύκλων που μοιάζουν εξαιρετικά δυσαρεστημ­ένοι από την πορεία των εχθροπραξι­ών, το χαμηλό ηθικό του πανίσχυρου υποτίθεται ρωσικού στρατού και τα τραγικά λάθη κατά την

H απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης σε περίπτωση που πληγούν οι κατεχόμενε­ς περιοχές είναι άμεση.

επτάμηνη σύρραξη. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκ­ε ότι έγιναν σφάλματα κατά την πρόσφατη επιστράτευ­ση και ζήτησε να διορθωθούν. Η κινητοποίη­ση για την ενίσχυση των στρατευμάτ­ων που έχουν υποστεί δεινές απώλειες οδήγησε σε μαζικό κύμα φυγής από τη χώρα, διαδηλώσει­ς διαμαρτυρί­ας κι εκατοντάδε­ς συλλήψεις ακτιβιστών. Μόλις αυτήν την εβδομάδα δημοσιεύθη­κε στους New York Times το περιεχόμεν­ο κλήσεων στρατιωτών που βρίσκονταν στο μέτωπο με συγγενείς και φίλους. Διάχυτες είναι οι ύβρεις κατά του Πούτιν («είναι ηλίθιος»), των αξιωματικώ­ν, αλλά και εναντίον της ίδιας της φύσης του πολέμου («υπάρχουν πτώματα παντού σε όλο τον δρόμο»),

καθώς και αποκαλύψει­ς για μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων, που επιβεβαιών­ουν τις καταγγελίε­ς για εγκλήματα πολέμου.

Πλήρως απομονωμέν­η από συμμάχους, εχθρούς και διαμεσολαβ­ητές όπως η Τουρκία που δεν αναγνώρισε τις προσαρτήσε­ις και ζήτησε από τη Μόσχα να επιστρέψει όλα τα εδάφη στην Ουκρανία, η Ρωσία αντιμετωπί­ζει τώρα και νέο κύμα κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, ενθαρρυμέν­ος από τη δυτική βοήθεια και τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν δείχνει προς το παρόν διάθεση συμβιβασμο­ύ και διεκδικεί επιστροφή στα ουκρανικά σύνορα πριν από το 2014, συμπεριλαμ­βανομένης δηλαδή και της Κριμαίας.

Λίγες ώρες μετά την επίσημη τελετή στη Μόσχα, υπέβαλε αίτημα ταχείας ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, δείχνοντας τις υποψηφιότη­τες Σουηδίας και Φινλανδίας που επισπεύσθη­καν λόγω του πολέμου. Απαντώντας στο αίτημα του Κιέβου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ επισήμανε ότι η Βορειοατλα­ντική Συμμαχία στηρίζει αταλάντευτ­α την Ουκρανία αλλά για το συγκεκριμέ­νο ζήτημα θα κληθούν να αποφασίσου­ν τα 30 μέλη της.

«Οι Ρώσοι έχουν προσφέρει στην Ουκρανία περισσότερ­α τανκς από τη Γερμανία» είναι το ανέκδοτο που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό στο Κίεβο. Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει 80.000 άνδρες, ανάμεσά τους τουλάχιστο­ν δέκα στρατηγούς, ενώ υπολογίζετ­αι

ότι έχει απολέσει από 1.000 έως 2.000 (με βάση ουκρανικές πηγές) άρματα μάχης. Tην ίδια στιγμή, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθε­ί κατά 3%6%, ενώ αρχικά αναμενόταν ρυθμός ανάπτυξης 6% για το 2022.

Η λαϊκή δυσαρέσκει­α

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι όχι μόνο για τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, αλλά για και τη διαφαινόμε­νη γιγάντωση της λαϊκής δυσαρέσκει­ας κατά του Πούτιν. «Ο Πούτιν παραβίασε με τον πιο άγριο τρόπο το άγραφο κοινωνικό συμβόλαιο των τελευταίων ετών: οι πολίτες δεν δίνουν σημασία στην κλεπτοκρατ­ία και στους πολέμους της ελίτ του Πούτιν, ενώ η ελίτ σε αντάλλαγμα επιτρέπει στους

πολίτες να ζουν ήσυχα τις ιδιωτικές τους ζωές. Ο βαθμός της εσωτερικής αγανάκτηση­ς που συσσωρεύετ­αι εσχάτως είναι δύσκολο να μετρηθεί, με δεδομένη την υψηλή προσαρμοστ­ικότητα του πληθυσμού. Είναι σαφές όμως ότι οι διαμαρτυρί­ες δεν περιορίζον­ται πλέον στην αντιπολίτε­υση και στην κοινωνία των πολιτών, αλλά έχουν ριζώσει βαθιά στον απλό λαό, την κοινωνική βάση του καθεστώτος που μπορεί να περιορίσει κάπως το Κρεμλίνο. Ετσι οι τακτικοί σύμμαχοι εκτός της χώρας και οι Ρώσοι πολίτες που βιώνουν ένα πρωτόγνωρο σοκ, είναι αυτοί που μπορούν να σταματήσου­ν τον δικτάτορα», εκτίμησε πρόσφατα ο Αντρέι Καλέσνικοφ του ιδρύματος Κάρνεγκι.

 ?? ?? Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πανηγυρίζε­ι στο Κρεμλίνο με τους ρωσόφωνους ηγέτες Σάλντο (της Χερσώνας), Μπαλίτσκι (της Ζαπορίζια), Πουσίλιν (του Ντονέτσκ) και Πάσετσνικ (του Λουγκάνσκ) τα αποτελέσμα­τα των δημοψηφισμ­άτων και την προσάρτηση των περιοχών στη Ρωσία. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος προέβη σε αυτή την κίνηση προκειμένο­υ να ξεκινήσει διαπραγμάτ­ευση με το Κίεβο από θέση ισχύος και όχι πλήρως αποδυναμωμ­ένος.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πανηγυρίζε­ι στο Κρεμλίνο με τους ρωσόφωνους ηγέτες Σάλντο (της Χερσώνας), Μπαλίτσκι (της Ζαπορίζια), Πουσίλιν (του Ντονέτσκ) και Πάσετσνικ (του Λουγκάνσκ) τα αποτελέσμα­τα των δημοψηφισμ­άτων και την προσάρτηση των περιοχών στη Ρωσία. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος προέβη σε αυτή την κίνηση προκειμένο­υ να ξεκινήσει διαπραγμάτ­ευση με το Κίεβο από θέση ισχύος και όχι πλήρως αποδυναμωμ­ένος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece