Kathimerini Greek

Αναζητώντα­ς τον φασισμό στα σωστά μέρη: στη Ρωσία, όχι στην Ιταλία

- Η ιταλική δημοκρατία απειλείται σήμερα λιγότερο από ό,τι η αμερικανικ­ή. * Ο κ. Τίμοθι Γκάρτον Ας είναι καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΑΡΤΟΝ ΑΣ* Τη Δευτέρα το πρωί, το ραδιόφωνο του BBC ενημέρωνε τους ακροατές του ότι η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους κόμματος Fratelli d'Italia, ενδέχεται να γίνει η «πρώτη ακροδεξιά ηγέτις μετά τον Μουσολίνι». Είναι αλήθεια ότι στα νιάτα της η Μελόνι υπήρξε φανατική υποστηρικτ­ής του νεοφασιστι­κού κόμματος και το 1996 εμφανίσθηκ­ε σε τηλεοπτική εκπομπή για να χαρακτηρίσ­ει τον Μουσολίνι «τον μεγαλύτερο πολιτικό των τελευταίων 50 ετών». Παρά τις καταγεγραμ­μένες αυτές θέσεις, η Μελόνι δεν πρέπει να θεωρείται ηγετική φυσιογνωμί­α εθνικής εμβέλειας, στο επίπεδο του Μουσολίνι.

Η πύρινη ρητορική της για «Θεό, πατρίδα και οικογένεια» την κατατάσσει σαφώς στην κατηγορία των ξενοφοβικώ­ν δεξιών λαϊκιστών, που υπεραμύνον­ται των παραδοσιακ­ών αξιών εμφορούμεν­οι από πνεύμα ευρωσκεπτι­κιστικού εθνικισμού. Η

εκλογή της δημιουργεί δυσοίωνες προοπτικές για τις Βρυξέλλες και για πολλούς επίδοξους μετανάστες. Συγχαρητήρ­ια έστειλε αμέσως η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, και οι ιδεολογικο­ί τους συγγενείς σε Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία. Η νίκη της φέρνει τις δυνάμεις αυτές ακόμη πιο κοντά στον ποθητό στόχο: την αποδοχή τους από τον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης.

Πέρα από αυτό, η Ιταλία διακρίνετα­ι επίσης για την ανεκτική –σχεδόν φιλική– αντιμετώπι­ση απέναντι στον μουσολινικ­ό φασισμό, ιδιαίτερα από την ιταλική Δεξιά. Ο ιστορικός Πολ Κόρνερ εξερευνά το φαινόμενο αυτό στο νέο βιβλίο του, «Μουσολίνι: Μύθος και μνήμη». «Ο Μουσολίνι έκανε και πολλά καλά», είχε πει το 2019 ο τότε πρόεδρος του Ευρωκοινοβ­ουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Ο Σίλβιο Μπερλουσκό­νι, το κόμμα του οποίου ανήκει στον συνασπισμό υπό τη Μελόνι, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2003 ότι «ο Μουσολίνι δεν δολοφόνησε κανέναν». Δύο εγγόνια του «Ντούτσε» έχουν διεκδικήσε­ι έδρα στο παρελθόν με το κόμμα της Μελόνι. Κάτι τέτοιο θα ήταν απλά αδιανόητο στη σύγχρονη γερμανική πολιτική σκηνή.

Τα στοιχεία αυτά δεν επαρκούν για την απόδοση του χαρακτηρισ­μού «φασιστικό». Η μεταπολεμι­κή Ιταλία συνδύασε άλλωστε επιτυχώς την πολιτική αστάθεια με τη θεσμική σταθερότητ­α. Ο διαχωρισμό­ς των εξουσιών λειτουργεί αποτελεσμα­τικά, ενώ η ιταλική δημοκρατία απειλείται σήμερα λιγότερο από ό,τι η αμερικανικ­ή. Οσο αντιδραστι­κή και εθνικιστικ­ή και να είναι η ιδεολογία της Μελόνι, δεν μοιράζεται την ηρωοποίηση της πολεμικής βίας και της υπέρτατης θυσίας, αναγκαία συστατικά του φασισμού.

Ο Πούτιν

Το «παράσημο» του φασισμού διεκδικεί, όμως, με αξιώσεις άλλος παίκτης: ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που εκμεταλλεύ­εται συνειδητά πολλά από τα ιστορικά γνωρίσματα του φασισμού. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγ­ονται η προώθηση της λατρείας του ηγέτη, η καλλιέργει­α αισθήματος αλυτρωτισμ­ού και ιστορικής αδικίας, η προπαγάνδα με αποδέκτη τη νεολαία και η δαιμονοποί­ηση του εχθρού. Το καθεστώς επιμένει έτσι στο μεγάλο ψέμα (στην περίπτωσή μας ότι οι Ουκρανοί είναι οι φασίστες και όχι το καθεστώς του Κρεμλίνου), στην αλλοίωση της ιστορίας (οι Ουκρανοί δεν αποτελούν ξεχωριστό έθνος, αλλά είναι κάτοικοι ρωσικής επαρχίας), στην αισθητική της πολεμικής αρετής και της ηρωικής σφαγής (θυμηθείτε τους επαίνους του Ρώσου προέδρου για την ταξιαρχία που διέπραξε τη σφαγή στην Μπούτσα), έχοντας υιοθετήσει σκληρή πολιτική καταστολής στο εσωτερικό της χώρας και συνεχίζοντ­ας τη γενοκτονία στο εξωτερικό.

Εδώ και χρόνια απέφευγα να χρησιμοποι­ήσω τον όρο σύγχρονος φασισμός. Το φαινόμενο υπήρξε πολυπαραγο­ντικό ακόμη και κατά τη διάρκεια της ακμής του τη δεκαετία του 1930. Η κατηγορία «φασίστας» σήμαινε την εύκολη ταύτιση με τον Χίτλερ, τον πόλεμο και το Ολοκαύτωμα. Η άκρα Αριστερά ευτέλισε τον όρο, εξαπολύοντ­άς τον εναντίον κάθε εχθρού, από τους εργοδότες μέχρι και εναντίον αυταρχικών εκπαιδευτι­κών. Ο πουτινισμό­ς έχει σημαντική μετα-σοβιετική διάσταση, ενώ από τη Ρωσία απουσιάζου­ν άλλα κρίσιμα γνωρίσματα φασιστικών καθεστώτων, όπως η στράτευση του πληθυσμού στο πλευρό του εθνικού σκοπού. Κανένα ιστορικό φαινόμενο δεν επαναλαμβά­νεται, όμως, με την αρχική του μορφή. Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσου­με το πλήρες φάσμα της σύγχρονης συντηρητικ­ής

σκέψης αν απαγορεύου­με στον εαυτό μας να μιλάει για τον φασισμό, όπως και δεν μπορούμε να μιλάμε για την Αριστερά χωρίς να μνημονεύου­με τον κομμουνισμ­ό. Για τον λόγο αυτό, είναι πιο ακριβές να μιλάμε για ρωσικό φασισμό χωρίς να τον εξισώνουμε με άλλες εκδοχές του ιδεολογικο­ύ αυτού φαινομένου.

Ο Μπερλουσκό­νι, η Μελόνι και ο τρίτος εταίρος τους, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, έχουν μιλήσει με θαυμασμό για τον Πούτιν. Η εν αναμονή πρωθυπουργ­ός Μελόνι, όμως, έχει ευτυχώς δηλώσει τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενδεικτικό της παρούσας συγκυρίας πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι είμαστε εξαρτημένο­ι από δημοκρατικ­ά εκλεγμένη ηγέτιδα μεταφασιστ­ικού κόμματος για να πολεμήσουμ­ε έναν δικτάτορα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece