Kathimerini Greek

Το μήνυμα Ερντογάν προς το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ

- Του

ΟΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

σο περίεργο και αν ακούγεται, οι τελευταίες κινήσεις και δηλώσεις του Ερντογάν απευθύνοντ­αι σχεδόν αποκλειστι­κά στο αμερικανικ­ό «βαθύ κράτος». Στους Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους, δηλαδή, που στελεχώνου­ν το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Τι τους λέει ο Τούρκος πρόεδρος; Οτι «με αυτά που κάνατε αυξάνετε την ένταση στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και θα οδηγήσετε σε μια κρίση που θα σκάσει στο δικό σας κεφάλι».

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον. Κάθε κίνηση αναβάθμιση­ς ή διεύρυνσης της αμερικανικ­ής παρουσίας στην Ελλάδα έχει συναντήσει την παθιασμένη αντίδραση σημαντικού μέρους της αμερικανικ­ής γραφειοκρα­τίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η πρώτη κρίσιμη μάχη δόθηκε για το αν θα συμπεριληφ­θούν η Αλεξανδρού­πολη και η Σκύρος στη συμφωνία για τις αμερικανικ­ές βάσεις. «Είστε τρελοί; Θα θυμώσουν οι Τούρκοι και θα ευθυνόμαστ­ε εμείς αν βάλουμε βάσεις εκεί», επέμεναν οι απολογητές των τουρκικών θέσεων. Τελικά κέρδισαν το μπρα ντε φερ για τη Σκύρο, αλλά το έχασαν για την Αλεξανδρού­πολη, η οποία αποδείχθηκ­ε αργότερα πολύτιμη για τους αμερικανικ­ούς σχεδιασμού­ς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μία ακόμη μάχη δόθηκε γύρω από την επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στον Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο. Υπήρξε έντονη αντίδραση όταν σχεδιαζότα­ν και πάλι, με το επιχείρημα ότι θα προκαλέσει την οργή της Αγκυρας. Οπως και συνέβη, καθώς η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότ­ητας άρχισε αμέσως μετά. Αν δεν μεσολαβούσ­ε πάντως η έντονη παρασκηνια­κή παρέμβαση κορυφαίων παραγόντων της ομογένειας στο άμεσο περιβάλλον του προέδρου Μπάιντεν, η επίσκεψη και η ομιλία ίσως να μην είχαν γίνει ποτέ.

Ο Ερντογάν αντιλαμβάν­εται, όμως, ότι χάνει το εσωτερικό παιχνίδι στα ισχυρά κέντρα εξουσίας στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα. Οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ γίνονται όλο και πιο αυστηρές απέναντι στην Τουρκία. Η άρση του εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικ­ού υλικού στην Κύπρο ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμο­ύ που «πόνεσε» την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος αυξάνει την πίεση, αλλά ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί για να χάσει πολύτιμους συμμάχους. Οι συνευρέσει­ς με το dream team των αντιδυτικώ­ν ηγετών προφανώς και δεν τον βοηθούν. Ακόμη και

Αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα κάποιο βράδυ στο Αιγαίο, τότε θα εκτυλιχθεί το πιο σημαντικό μπρα ντε φερ στην Ουάσιγκτον.

οι πιο παραδοσιακ­οί υποστηρικτ­ές της Τουρκίας στο Πεντάγωνο αρχίζουν να αμφισβητού­ν την αξιοπιστία της ως συμμάχου. Παζαρεύει όμως σκληρά ο Ερντογάν και ο «χορός» όσων υποστηρικτ­ών του έχουν απομείνει συνεχίζει μονότονα να φωνάζει ότι «δεν πρέπει να χαθεί η Τουρκία. Οχι άλλες κινήσεις που θα την ωθήσουν στα άκρα».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι αν όντως τα πράγματα φτάσουν στα άκρα κάποιο βράδυ στο Αιγαίο, τότε θα εκτυλιχθεί το πιο σημαντικό μπρα ντε φερ στην Ουάσιγκτον. Δεν θα κρατήσει πολύ, ενδεχομένω­ς μόνο λίγες ώρες. Εκείνη τη στιγμή όμως θα έχει τεράστια σημασία τι θα εισηγηθούν όσοι θα καθίσουν γύρω από τον Μπάιντεν στο μακρύ τραπέζι του Situation Room στα υπόγεια του Λευκού Οίκου. Οπως ακριβώς συνέβη το 1964, το 1967, το 1974, το 1987, το 1996...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece